SPORT IN BEELD

Wanneer men jeugd-voetbal op z'n best wil zien, welaan, men begeve zich op Goeden Vrijdag naar den Watergraafsmeer, waar de jaarlijksche school-voetbalwedstrijdcn plaats vinden. Men kan dan getuige zijn van een heerlijk sport-genieten door de jongeren. Het hart en de ziel van deze beweging is en blijft de heer Bon, dien men ook op bovenstaande illustratie temidden van zijn hunkerende pupillen met de regeling van de verschillende voetbal-wedstrijden bezig ziet.

bond kan leveren. Welnu, de heer Flerackers vertelde mij, dat deze organisatie zeer zeker met een gedeeltelijk beter team zou kunnen komen, maar dat bepaalde oneenigheid dit nu verhindert. Bovendien deelde genoemde official mij mede, dat de Belgische gymnasten niet aan de Olympische Spelen te Amsterdam zullen deelnemen, omdat het Belgisch Olympisch Comité geweigerd heeft, de noodige leiding in handen te geven van den Belgischen Turnbond. De voorstanders van de Zweedsché gymnastiek wierpen hier roet in ons eten, aldus de heer Flerackers.

Wij zullen ons met de Zuiderlingen dezen zomer dus niet in Amsterdam kunnen meten. Maar aan den anderen kant heeft een plan tot het houden van een jaarlijkschen wedstrijd Holland—België vasten vorm aangenomen. Met den voetbalwedstrijd tusschen beide landen zal die kamp dit gemeen hebben, dat de uitslag niet met zekerheid valt te voorspellen. De Nederlandsche sportwereld heeft aldus een jaarlijkschen internationalen wedstrijd van belang méér gekregen.

W. L.

In Memotiam

Carl Jurrjens*

De dood graait wel onbarmhartig in onze gelederen. Ternauwernood waren wij getroffen door de mare, dat Scheltema Beduin was heengegaan, of een ander tragisch nieuws bereikte de sport-beweging: Carl Jurrjens was niet meer! In zooverre is dit nieuws

Carl Jurrjens.

minder schokkend, omdat de heer Jurrjens een hoogen ouderdom bereikte, nl. 73 jaar. Maar ook hier grijpt weer de weemoed, omdat gisteren nogmaals een brok sport-historie naar het graf werd gedragen. Ongeveer een halve eeuw toch heeft de overledene de watersport, het roeien en het zeilen, gediend.

De Amstel! Daar was zijn tweede huis, zijn tweede familie. Hij was vice-voorzitter van de vereeniging, nadat Willem Hultzer was heengegaan de praeses, en toen Docen Jurrjens' hamer overnam, was hij in dezen kring nog steeds het gewaardeerd eerelid. Zoo was hij ook immer de commissaris van aankomst bij de wedstrijden om den Holland-beker, vroeger die om het Championaat in singlesculling-outriggers.

Tevens wijdde hij zijn vrijen tijd voor een belangrijk deel aan de zeil-sport. Hij was eerelid van de „Koninklijke", en zijn grootste verdienste op dit gebied lag wel in het feit, dat hij mede-oprichter was van het Comité voor Handicap-zeilwedstrijden, dat inmiddels al lang weer heeft afgedaan. Tenslotte zijn pionierswerk voor de zes-meter-klasse! Anderen hebben van dit streven de vruchten geplukt. Jurrjens had alleen de voldoening, de groote voldoening, dat hij dit plukken nog mocht mee-maken.

En nu is ook deze van ons verscheiden. Men zal hem, wat het openbare leven aangaat, misschien nog 't meest missen op zijn post bij de Holland-beker-races, wanneer hij steeds in zijn hokje in actie was, met de telefoon aan het oor.

Gisteren heeft men Carl Jurrjens ter aarde besteld. Het was aan alles merkbaar: daar werd niet alleen een onzer beste propagandisten voor eeuwig weggeleid, daar werden ook blikken van smart en weemoed gericht op de laatste rustplaats van een man, die mensch was geweest in de beste beteekenis van het woord.

Deze sportsman, deze mensch, zij worden thans beiden in onze beweging gemist....

De Davis-Cup.

Amerika heeft Mexico al met 3—0 geklopt. Hennessy sloeg Ricardo Tapia met 6—2, 9—7, 6—1. De groote Tilden bleef met 6—1, 6—2, 6—4 de meerdere van Kinsey. Het duo Tilden—Jones klopte verder Kinsey—Unda met 6—2, 4—6, 6—3, 6—3. Van Tilden wordt vermeld, dat hij ouderwetsch in vorm was.

Eindelijk zou het dan Miss Mercedes Gleitze de vorige week gelukt zijn, de Straat van Gibraltar over te zwemmen, en wel van Tarifa naar Puenta Leona. Miss Gleitze bleef 10% uur in het water. Zooals men zich herinnert, is deze de zesde desbetreffende poging van de Engelsche typiste. Hierboven Miss Gleitze, die voor het vertrek eens danig in het vet wordt gezet.

.20