SPORT IN BEELD.

26

(Vervolg)

In Nederland.

Georges Carpentier is in Nederland ontvangen als een vorst. Er was een tijd, waarin men de paarden afspande van het rijtuig, waarin Sarah Bernhard was gezeten, en dit vehikel in woeste jubel-cadans door de hoofdstedelijke straten trok. Die periode lag op het moment, dat de Fransche pugilist in onze contreien verscheen, reeds lang achter ons. Wat men voorheen met de actrice deed, dat verrichtte men thans, in eenzelfden vreugde-zwijmel, voor den bokser. Carpentier kwam. In een feest-stoet! En hij werd als een koning toegejuicht door het volk, dat langs de trottoirs gerijd stond. Deze verheven intocht geschiedde in de eerste maand van het jaar 1921.

Reeds vóór dit tijdstip had men in een etablissement als het Concertgebouw te Amsterdam Bokswedstrijden georganiseerd, en dit verdroot den echten kunstliefhebber. Toen Carpentier kwam, toen men zijn pugilistisch kunnen aanschouwde in eene omgeving, waar gemeenlijk de kunst hoogtij vierde, toen kwam de ontevredenheid tot zelfs in het buitenland tot uiting. De bekende literator Felix Salten schreef nl. in het „Berliner Tageblatt" een artikel „Boksers en Beethoven", waaraan men de schrijnende ironische strekking niet mocht ontzeggen. Ook de nationale pers ging zich roeren. Dat dit obiectief geschiedde, kon men niet direct beweren. Men maakte zich nog al eens aan overdrijving schuldig. En niet 't minst het orgaan, dat voor een Boksverbod pleitte, en met het schitterend verhaal op de proppen kwam, dat te Utrecht een bokser den ring uitliep om niet.... zonder hoofd of met een gescheurd middenlijf thuis te komen!

Nu was de wijze, waarop men Carpentier hier te lande introduceerdr, ook niet een van de gelukkigste. Uit bijkans alles bleek, dat degenen, die de tournéé regelden, het er op gezet hadden om zooveel mogelijk geld met den beroemden pugilist te verdienen. Zelfs deed in die dagen een verhaal de ronde, dat de impressario had aangeboden, dat Carpentier bij een gewonen competitie-wedstrijd op Voetbal-gebied een uittrap

zou verrichten, mits men hem, nl. den impressario, het bagatel van vijfhonderd gulden hiervoor betaalde. Voor het vervaardigen van foto's tijdens de exhibition in het Amsterdamsen Concertgebouw werd eenzelfde bedrag geëischt.

Hoe het zij — deze avond in den tempel van Apollo slaagde toch uitstekend. Een talrijk publiek was aanwezig, en vele dames bezetten de eerste rijen. Carpentier was een groot bokser, maar Carpentier heette ook knap te zijn Et voiln! En dan waren er bijkans alle kopstukken uit de nationale sportwereld, met den voorzitter van het N.O.C., Baron Van Tuyll van Serooskerken, aan het hoofd. Bij de demonstratie, welke Georges met zijn spariing-partner Lenaers hield, was wijien de heer Zijlstra time-keeper, terwijl de bekende athlcet Ploeger als „speaker" optrad. En deze laatste sprak tot een tjok-voiie zaal, een zaal, vol menschen, die formidabele prijzen voor het schouwspel hadden betaald.

Wat de exhibition zelve betreft, verwijs ik naar het volgend verslag in een onzer vooraanstaande bladen. In bedoeld artikel werd vooreerst de vraag gesteld, of Carpentier op een sportieve waarde mocht prat gaan. „Men kan deze vraag" — aldus de recensie — „op korte, bevestigende wijze beantwoorden. Wij hebben den crack in een schijn gevecht met zijn helper Lenaers aan den arbeid gezien. Deze manoeuvre was al phenomenaal. Een schijn-gevecht, maar tcch ratelend als mitrailleur-vuur van pittige treffers! En die treffers werden dan toegebracht op duivelachtig-snelle wijze, bij hoogstaand technisch spel, waarbij een geheel andere aard van boksen, dan hier te lande in zwang, werd vertoond. Hoe kort de betooging ook was, zij mocht als overweldigend aangemerkt worden. En in dit opzicht is de overkomst van den Franschman inderdaad een gebeurtenis van beteekenis geweest. Zij was dit nog om een andere reden. Zelden toch aanschouwden wij ons volk zoo geestdriftig. Inmiddels heeft de Hollander thans kunnen vaststellen, dat niet alleen Zola, Saint-Saens, Pasteur, Doyen, Poincaré e.a. Franschen van beteekenis zijn geweest of nog zijn, maar dat men bij deze categorie ook den bokser Carpentier moet voegen. Doch afgezien van deze bijzonderheid, en dan in vollen ernst schrijvend, zoo kunnen wij eveneens vaststellen, dat onze landgenooten, die Carpentier aan den sportieven arbeid zagen, ook de pugilistiek in haar meest voortreffelijken vorm aanschouwden."

De hosanna's waren dien avond dan ook niet van de lucht. En men wist niet, wat meer te prijzen, öf Carpentier's talenten als bokser, öf zijn schitterend gevormd lichaam, dat inderdaad van een klassieke schoonheid was. Tal van dames zullen in die dagen niet rustig hebben kunnen slapen. De mannen omzwermden Georges als een mysterie. En degenen, die nauw met hem in contact kwamen, putten zich uit in het organiseeren van rij-toeren en het aanrichten van banquetten.

De drawback was inmiddels deze: zoodra de contracten van het Concertgebouw met de bokspromotors waren afgeloopen, werden ze niet meer verlengd. In den muziek-tempel zwaaide voortaan weer Mengelberg onafgebroken den schepter. Lieden als Carpentier hadden er afgedaan

Die andere....

Met Carpentier was natuurlijk diens manager en vriend, Francois Descamps, mee naar Nederland gekomen, En het aanschouwen van dezen man was bijkans even interessant als het bekijken van Georges' pugilistische kunst. Een merkwaardig mensch, deze leermeester!

Wereldberoemde

PETO & RADFORD

BATTER IJ EN

VOOR STARTEN, VERLICHTING EN ONTSTEKING VOOR ALLE MERKEN WAGENS BATTERIJEN UIT VOORRAAD LEVERBAAR

VRAAGT PRIJSOPGAVE

N.V. SAARLOOS' HANDEL MAATSCHAPPIJ

ROTTERDAM —

DEN HAAG —

AMSTERDAM

— ARNHEM