Marineblad

men krijgt dan toch dezelfde hoogtelijn, die het uitzetten van het ongecorrigeerde hoogteverschil vanuit de nieuwe gegiste plaats ons gegeven zou hebben. Om dit aan te toonen dient het volgende:

Onderstaande figuur stelt de in de kaart uitgevoerde constructie voor van de hoogtelijn, met G' als nieuwe gegiste plaats. G'E is dus het door middel van de Tafels H.O. no. 214 bepaalde hoogteverschil

(zonder toepassing van breedte-

en tijdcorrectie) en T het aan de Tafels ontleende azimuth.

ïs A b = G'B het bedrag, waarmede de breedte van de oorspronkelijke gegiste plaats is afgerond, dan blijkt verder uit de figuur, dat G'K = A b cos T. Nu is de in de Tafels H.O. no. 214 voorkomende tabel, waaraan met het azimuth als argument de waarde van A L ontleend wordt, niets anders dan een tabel van cosinuswaarden afgerond op twee decimalen.

Vermenigvuldigt men dus de aan deze tabel ontleende waarde van cos T met het bedrag,

waarmede de oorspronkelijke gisbreedte is afgerond, dan geeft dit ons het bedrag A b cos T, dus de afstand G'K in de figuur. Past men dit bedrag toe op het hoogteverschil G'E (in het veronderstelde geval G'K van G'E aftrekken), dan krijgt men het bedrag KE, dat gelijk is aan BC.

Zet men dus vanuit de plaats B het voor de afronding in breedte gecorrigeerde hoogteverschil KE af in de richting van het bij G' behoorende azimuth T, dan krijgt men dezelfde hoogtelijn, die ook bij G' behoort.

Daar de cosinuswaarden in de A L tabel op twee decimalen zijn afgerond, kan de met het gecorrigeerde hoogteverschil geconstrueerde hoogtelijn maximaal 0,005 X de max. waarde van A b = 0,005 X 30' = 0,15' evenwijdig aan de bij G' behoorende hoogtelijn verschoven liggen. Deze fout is echter van geen beteekenis.

Stel weer, dat onderstaande figuur de in de kaart uitgevoerde constructie van de hoogtelijn voorstelt, met G' als nieuwe gegiste plaats. G'E is dus het door middel van de Tafels H.O. no. 214

Tl,

1424