Marineblad
„Wanneer het doel van de krijgsschool niet zuiver practisch is, is zij nutteloos." 14).
Het waren deze grondgedachten, die in wezen zoozeer met zijn idealen overeenstemden, welke Sims uitdroeg in de practijk, toen hem in Juli 1913 het Commando werd aangeboden over het „Atlantic torpedo flottilla". Dit aanbieden van een bepaald commando klinkt misschien vreemd in onze ooren, doch was en is nog in de Am. Marine niets buitengewoons.
Sims had nooit iets met het torpedowapen te maken gehad en zooals hij zelf zegt, wist hij er technisch gesproken weinig of niets van af. Het commando, dat sinds 1911 nog slechts 5 in dienst zijnde jagers omvatte, was sindsdien snel uitgebreid en omvatte thans 28 actieve jagers en 16 jagers der „Reserve Fleet", waarmede hij kennelijk óók te maken had. Sims aanvaardt het commando onder voorwaarde, dat hem 3 met name genoemde deskundige officieren als staf zullen worden toegevoegd, hetgeen hem wordt toegestaan. Zijn staf bestaat dan uit 2 ex-medeleerlingen van het Naval War College, lt. cdr. Dudley W. Knox, lt. cdr. Pratt en uit den torpedo-specialist luit. Babcock, alle drie ook later zeer bekende officieren. Zijn voorgangers hadden het met één toegevoegden luit. ter zee moeten stellen.
Sims is er de man niet naar zijn flottilla slechts te administreeren. Hij wil het jagerwapen werkelijk commandeeren volgens zijn opvattingen van een tactisch commando. De beginselen, waarop zijn methode berust zijn:
le. Geen marineofficier bestaat, wiens ideeën gezonder zijn dan die
van alle andere hem ondergeschikte officieren tezamen. 2e. Bij de leiding van een organisatie zal men door vrije discussie tot conclusies komen, gebaseerd op de maximum kennis en ervaring van de geheele organisatie. 3e. Daar de ervaren jagercommandanten met hun officieren gezamenlijk waarschijnlijk meer ervaring hebben op jagergebied, dan elke andere Marine-organisatie, kan men uit onderlinge besprekingen van dit lichaam, tot conclusies komen, die zooal niet geheel juist, toch de beste zijn, waartoe de Marine op een bepaald moment komen kan. Uit deze overwegingen komt Sims tot het besluit, dat de conferentie van jagerofficieren de fundementeele basis voor de ontwikkeling van het jagerwapen moet zijn. Men bereikt hierdoor allereerst, dat de individueele leiders der onderdeelen tot één geheel worden samengesmeed. Teneinde dit te bereiken moet de leider der organisatie afstand doen van het „Old man idea", dat aanneemt, dat hij
14) The Practical Naval officer. Proc. 1921, pag. 525.
464