Marineblad

Van Vlootvoogden en Zeeslagen

door J. C. M. Warnsinck, gep. Kapitein te zee; uitgave P. N. van Kampen & Zoon N.V., Amsterdam 1940; 432 blz., 15 illustraties op kunstdrukpapier, 6 kaarten en een uitgebreide bronnen-verzameling; prijs ingen. ƒ 4.50.

Korten tijd nadat Nederlandsche oorlogsschepen wederom roemvol ten onder waren gegaan of ten strijde togen, verscheen bovenvermeld boek van den onvermoeiden, geestdriftigen bijzonderen hoogleeraar in de maritieme geschiedenis. Hij liet als een kenner de door hem-zelf gedolven parelen nog eens door de handen glijden als om den verrukten bezitter nog eens extra de zuiverheid en waarde zijner vondsten in fijner licht te laten zien.

Want dit kloeke boek is een samenvatting van veel wat de schrijver uitgaf in boek, tijdschrift en redevoering, een te kostbaar bezit om niet opnieuw in het volle leven te brengen.

Wij nemen over, wat de uitgever van den inhoud vermeldt:

„Van vlootvoogden en zeeslagen vertelt dit boek: van Dolhain, den admiraal der Watergeuzen; van De Houtman en Van Neck, die onze eerste vloten leidden naar de Oost; van Piet Heyn, die ons zeevolk bezielde met een nieuwen geest; van Tromp en Witte de With, die een Spaansche armada versloegen bij Duins; van Van Galen, die den Engelschman verdreef uit de Middellandsche Zee; van Pieter de Bitter, voor wiens vloot van retourschepen een Britsch oorlogs-eskader moest wijken; van Abraham Crijnssen, die Suriname veroverde, en, in dezelfde week waarin De Ruyter en Van Ghent de Theems opzeilden, met vier scheepjes de rivier van Virginië binnenliep, en daar twintig koopvaarders wegsleepte. En ook lezen wij, hoe Friesche en Vlaamsche kruisvaarders Lissabon veroverden, en deze stad aanboden aan den eersten koning van Portugal; waarom, en met welken uitslag, Holland en Zeeland een zeeoorlog voerden tegen Hamburg en Lubeck; hoe Willem Cornelisz. Loos een Spaansch-Portugeeschen aanslag op Nederlandsch Brazilië verijdelde; door welke oorzaken de schoonste vloot, die de Noordzee ooit op haar rug had gedragen, bij Lowestoft het onderspit moest delven; dank zij welken manoeuvres De Ruyter, de jonge Tromp en Banckert er in slaagden, op de vlakte van Schooneveld, prins Rupert, Spragg en D'Estrées van onze kust

929