KRONIEK.

185

selen van een constitutioneel bewind vernietigend en, op den keper beschouwd, door dit kunstmatig gekweekt isolement der Monarchie reeds de basis poneerend van het allergruwelijkst gebeuren van onzen tijd.

Raptschinsky's schitterend werk, waarin op elke bladzijde zijn groote bewondering voor een der grootste nationale helden zijns vaderlands slechts wordt overtroffen door zijn vurige waarheidsliefde, is verschenen in een uitwendigen vorm, den voortreffelijken inhoud waardig. Papier en druk zijn uitmuntend, terwijl verscheidene fraaie portretten ons naast den Czaar zeiven verschillende personen vertoonen, die öf in zijn veelbewogen carrière een min of meer belangrijke rol hebben gespeeld öf gedurende zijn verblijf in Nederland en Engeland met hem in aanraking kwamen.

Inzonderheid trekt daarbij natuurlijk onze aandacht de afbeelding van onzen grooten en nobelen Stadhouder Prins Willem III, Koning van Engeland en niet slechts Fidei Defensor, maar in nog veel meerdere mate redder en hersteller van Europa's evenwicht en bevestiger van alles, dat den mensch het leven waard te leven maakt.

F. C. LAATSMAN.

De rauwe grond, door Antoon Coolen. Uitg. de Waelburgh, Blaricum.

Ongeveer een jaar geleden verscheen van Antoon Coolen een klein boekje „Peerke dat manneke", waarin hij sober, maar sterk van lijn het leven schetste van een ouden, armen drommel, ergens aan den rand van de Peel en uit dat kleine boekje, een novelletje van nauwelijks een paar vel druks, sprak een ongewoon schrijverstalent, moeilijk in de Nederlandsche rubriceering der letteren onder te brengen, eigenlijk meer Vlaamsch van vorm en wezen dan Noord Nederlandsch. Maar hoe aantrekkelijk, hoe gezond, hoe pittoresk in allerlei kleine gevalletjes was dit op het oog onaanzienlijke boekje. Van denzelfden Antoon Coolen, die in een gemoedelijk, smeuïg Brabantseh taaltje „Peerke dat man-