ODE AAN „DE BORN"

Bom, o vriend'lijk zonnehuis, jWij allen zijn nu weder thuis En denken aan uw schoonheid;

Uw mooi terras door zon bestraald, Uw stemming als de avond daalt, Uu> heerlijk zitje bij het vuur, Uw grootse stilt' in 't nachtlijk uur.

iWij kwamen daar van heind' en véér,

En zoals wij, steeds and'ren weer

Om kennis te vergaren;

IWij leerden daar de ganse dag,

!Wat voorbereiding wel vermag.

Dat is ons daar bewezen

Bij 't schrijven, reek'nen, lezen.

Hoe een ledenlijst er uit moet zien, En brieven en kasboek bovendien; Daar was zoveel te leren;

Maar naast dit alles was nog tijd (Omdat 't zo goed was voorbereid) Voor een wandeling door bos en hei Ons lied klonk dan verheugd en blij.

Wij danken voor wat gij ons gaf, Uw trouwe leidster en haar staf, Die zó goed voor ons zorgden. Het leren was ons daar een spel, En alles samen gaf ons wel Des levens meest begeerde goed: Gezondheid, levenslust en moed.

„Bom", o vriend'lijk zonnehuis, Wij allen zijn nu weder thuis,

Maar gaan weer flink aan 't sparen! Om 't and're jaar vacantietijd,

Een week van alle zorg bevrijd,

Weer eens al 't heerlijks te doorleven Wat ons alleen de „Bom" kan geven.

Mede namens de cursisten van de schol ingsweek, welke gehouden werd van 24—30 Juli op „De Bom".

P. Dingelhoff—Enzerink. Hillegom.

Hier volgen de beloofde recepten, 't Zijn in hoofdzaak versnaperingen bij onze maaltijden, zeer geschikt om te voorschijn te brengen wanneer er plotseling visite komt en we eens extra willen „uithalen". Het is een gemak en tevens een plezier wanneer de gastvrouw dan uit haar voorraad een zelf gemaakt product te voorschijn kan brengen.

Sinaasappelmarmelade.

4 sinaasappelen.

1 citroen

+ 7 ons suiker (of 65 gram suiker per dl vocht en vruchten).

De vruchten afborstelen, wassen en koken in ruim water. Na afkoeling, de vruchten doorsnijden, het vruchtvlees er uithalen en de schil goed afkrabben, (er mogen geen witte velletjes meer aanzitten) en in dunne snippers snijden. De pitten uit het vruchtvlees zoeken, kookwater, snippers en vruchtvlees met de suiker aan de kook brengen en onder af en toe roeren tot jam dikte inkoken. (Een druppel jam op een koud schoteltje laten vallen, deze mag na bekoeling niet meer uitvloeien). De warme jam in de schoongemaakte potjes doen, de rand

afnemen met heet soda water en het potje afsluiten met cellophaan papier of met een natgemaakt stukje perkament.

Appelgelei.

1 K.G. appelen

2 dl bessensap

65 gram suiker per dl. vocht.

De appelen wassen, in vieren snijden (niet schillen) en met ruim water en de bessensap gaar koken. 24 uur laten staan. Daarna de massa door een grove doek of haren zeef zeven. Niet sterk wrijven, het sap mag niet troebel worden. Het sap meten en met suiker ongeveer een kwartier koken. Deze jam stijft sterk na, kan dus wel vrij dun in potjes gedaan worden.

Mosterdzuur.

Verschillende groenten 1 kilo

1 liter azijn

50 gr. zout per liter water

50 gr. mosterdpoeder

20 gr. kerry

5 gr. gemberpoeder

25 gr. suiker

40 gr. bloem

2 tot 3 lepels slaolie.

De groenten klein snijden, wassen en 2 min. koken in kokend water met zout.

In een pan de bloem met de kruiden aanmengen met de slaolie en een beetje azijn. Onder voortdurend roeren de massa aan de kook brengen en de overige azijn, onder steeds door koken, toevoegen. De saus laten afkoelen en

vermengen met de klein gesneden groenten. Alle zomergroenten zoals, worteltjes, bloemkool, slabonen, doperwtjes, tuinbonen kunnen hiervoor dienst doen.

Zoetzuur voor komkommer.

1 fles azijn 1 pond suiker 1—komkommer stukje pijpkaneel kruidnagels (5 gr.)

De azijn met de suiker en de kruiden aan de kook brengen. De komkommer tweemaal halveren, de pitten verwijderen, in schuine repen snijden (pl.m. 4 cm. lang) en met zout enige tijd laten staan. Deze stukken in de suikerstroop doorschijnend koken (ongeveer 10 min.) De stukken over doen in een glazen fles of Keulse pot, de stroop nog wat laten inkoken en over de komkommer uitschenken. De pot afsluiten met cellophaan of perkament.

Fosco.

£ liter water 50 gram cacao 250 gr. suiker i stokje vanille.

Het water met de vanille aan de kook brengen. De cacao met de suiker aanmengen met het kookwater en 20 min. laten doorkoken. De fosco nog warm in de flessen doen en met een kurk afsluiten (pl.m. 3 weken houdbaar).

D. D.—v. B.