van ontwapening met zin voor de werkelijkheid worden gesteld. Met wapengeweld wordt de oorlog niet overwonnen. Die harde les heeft de wereldoorlog ons kunnen leren, toen men dacht, dat na de overwinning op die „gemene Duitsers" de oorlog voor altijd zou worden

afgeschaft.

Helaas werd de les spoedig vergeten.

11 November is wapenstilstandsdag — bittere ironie! Bitter verwijt ook voor ons, sociaaldemocraten, die meenden de oorlog te kunnen uitbannen en die nu staan voor een verscheurde wereld.

Te zwak, niet moedig genoeg zijn wij gebleken. Ook meenden wij na 1918 op het algemene verlangen naar nooitmeer-oorlog te mogen rekenen. De 11e November is daarom voor ons een dag, waarop wij het hoofd moeten buigen en erkennen, dat wij nog veel te weinig hebben vermocht.

Dat wij nog bijna alles hebben te doen.

Dat wij met grotere overgave, met verstrekkender moed ons moeten wijden aan de verbreiding van het vredesideaal.

Opdat zeker de vrouwen niet worden meegesleept door de aanstormende golven van oorlogsbereidheid.

Vier de feestdagen

Heldinnen zijn er onder de vrouwen van werklozen

Met dit opschrift verscheen verleden jaar ik meen van Bep Otten, een stukje in de „Prol. Vrouw".

Ik vond dat stukje heel goed, maar sommige vrouwen maken dergelijke stukjes wat opstandig, en dit is. ook wel te begrijpen.

Mensen die al jaren werkloos zijn, die hun kinderen niet eens het allernodigste kunnen geven, waar alle fleur moet ontbreken, zeggen allicht tot elkaar: kunnen wij nu feestvieren?

En toch zijn er nog heldinnen, vrouwen van werlozen, die het met enkele centen proberen. En aan de andere kant zijn er vrouwen die deze opwekking ten zeerste nodig hebben.

Als je zo langs de deur kom met brochures, en zo nu weer met de actie voor de „Prol. Vrouw", dan merk je maar al te goed, dat er veel mensen zijn, die veel te gauw menen, dat zij de feestdagen niet kunnen vieren. Ze hebben veel loonsverlagingen gehad, en nu kunnen ze ineens nergens meer aan doen. Zelf meestrijden met de partij, die het an¬

ders wil, daar denken ze niet aan, dat helpt immers toch niets.

Zelfs vrouwen van partijgenoten praten zo.

Natuurlijk heb je ook zelf veel zorgen met al die loonsverlagingen, 't Is op 't ogenblik zo: als alles er af is, huishuur, belasting, licht, fondsen, partij en vakbond, steun dikwijls voor behoeftige ouders, enz. enz., dan heb je ook maar weinig over voor levensonderhoud. Maar de meesten hebben een goede tijd gehad, en om dan direct het hoofd maar te laten hangen, daar moeten we ons toch voor schamen voor die werkloze makkers, die al zo .veel jaren in de ellende zitten en toch nog hun hoofd omhoog houden.

Maar al te dikwijls moet je ook nog horen: „ach die werklozen hebben het immers niet zo slecht, ze krijgen alles. En ga eens naar de bioscoop, dan zie je voorop werklozen."

Och, wees toch voorzichtig met uw oordeel, het is heus niet zo prettig iets te krijgen en werklozen, die naar de bioscoop gaan, zijn misschien in dit opzicht gelukkig te noemen zo ze nog familie of kennissen hebben, die hun dat pretje gunnen.

Denk niet dat een werkloze hiervoor geld over heeft.

Of ik nu vind, dat wij die achteruitgang zo maar moeten aanvaarden?

O neen, allerminst.

Maar het geeft niet of wij in huis blijven mokken, 't Geeft ook niet of wij alleen mooie woorden zeggen over werklozen, zoals die dame dat Donderdagmiddag 22 October voor de A.V.R.O.microfoon deed.

Neen, wij moeten aan de ene kant strijden voor een betere toekomst met de S.D.A.P. en zo lang het nog niet zo ver is, in ons gezin maken wat er van te maken is.

Ik weet, dat het niet alleen mensen met geld zijn, die feest kunnen vieren.

Zelfs mensen met voorspoed kunnen dat vaak allerminst.

Al heb je de grootste en duurste geschenken en ze worden de kinderen zo maar gegeven, dan aanvaarden ze dat alles heel gewoon. De manier waarop het wordt gegeven, die brengt juist de feestvreugde.

De feestdagen komen nu weer aan.

St. Nicolaas en Kerstfeest staan voor de deur.

Laten wij toch allen ons best doen, als het maar enigszins mogelijk is, om onze feestdagen te vieren, elk gezin heeft dat nodig.

Wij hebben in ons vrouwenhalfuurtje voorlichting gehad om van oud nieuw te maken.

Misschien kan over dit onderwerp nog eens gesproken worden.

G. JACOBS—'WENTINK.

Mededelingen van het Bondsbestuur

Ontwapeningsgeschriftje

Toen wij het vorige jaar voor het eerst een geschriftje uitgaven bij het herdenken van de wapenstilstandsdag, werd aan de colportage met dit geschriftje door zoveel clubs deelgenomen dat wij hiervan melding wilden maken in „De Proletarische Vrouw".

Wij willen thans niet weer alle clubs noemen die aan de verkoop van het geschriftje zullen meewerken, wij willen alleen even een paar getallen noemen die ons laten zien hoe onze clubs ook dit jaar weer met enthousiasme bereid waren ons vredesgeschriftje onder de mensen te brengen.

De oplaag van het geschriftje is:

Oplaag: Besteld door

39000 (v. j. 33000) 177 clubs (v. j. 165)

Daar de radio-rede van mevr. Wibaut door de radio-contröle-commissie verboden is en het gesproken woord dus niet beluisterd zal kunnen worden, zullen onze vrouwen er zorg voor moeten dragen dat in ieder geval van de 39000 geschriftjes er geen ongelezen blijft.

E. R. P.

Nagekomen vrouwendagen

Kielwindeweer: Zaterdag 28 November, spr. Aj

J. Aarsen—Jansen, Groningen.

De Leek: Zaterdag 28 November, spr. N. de

Wit, Groningen.

Wijhe: Maandag 23 November, spr. S. v. Essen, Meppel.

Berkhout: Zaterdag 28 November, spr. M. Mie-

dema—Zondervan, Amsterdam.

Koog-Zaandijk: Donderdag 26 November, spa

M. Miedema—Zondervan, Amsterdam. Landsmeer: Donderdag 19 November, spr. I»

Koppenschaar, Amsterdam.

Uitgeest: Dinsdag 24 November, spr. T. v. Ai>

del, Amsterdam.

Aalsmeer: Donderdag 19 November:, spr. M.

Gerhard—Brandon, Amsterdam.

Maassluis: Donderdag 26 November, spr. H. Brands—te Boekhorst, Zuilen.

Woensdag 18 November n.m. 2.30 uur spreekt mej. C. P. van Asperen v. d. Velde. Onderwerp: Zelfopvoeding I.

INHOUD:

Het vreedzame wapen. — Vier de feestdagen.

— Mededelingen van het Bondsbestuur. — Nagekomen Vrouwendagen. — Feuilleton. — Uitbreiding der leerplichtwet. — In en om huis.

— De vrouwen-Propaganda-Commissie te Rotterdam en de Vrouwendag. — Onze Octoberactie. — Er is vechten en vechten. — Kleding en handwerkjes. — Kantekleer 1937. -— Bericht aan Adverteerders. — Correspondentie.

— Clubberichten.