^an!l0eders uit alle klassen zich mede bezig houden, opgesomd heeft, i hij dan verder: _ !

iroc( "'n hetzelfde jaar vonden wij dat uit 1.127.000 mannen in be- : bel^Ps-werkzaamheden 84 % boven de 24 jaar waren, terwijl van raa'j Vfouwen slechts 15% boven dien leeftijd waren." Hieruit conclu:nrrert hij dat van elke 7 vrouwen die beroepsarbeid verrichten 6 die /an, eid opgeven als zij gaan trouwen.

en r Resident Neilson noemt dit een groot verlies voor de maatalit chappij en is van meening dat er naar middelen gezocht moet ;rst.°rden om hierin verandering te brengen. Met de tegenwoordige Inhoudelijke werkzaamheden en het gering aantal kinderen in elke |aniilie vindt hij dit zeer wel mogelijk. „Het normale leven van chtgenoote en moeder moet gemoderniseerd worden" en dat is —^athij met zijne medewerksters zal trachten te bereiken.

[Dié L.

k a mededeelingen van het hoofdbestuur

ek'i Het Hoofdbestuur verzoekt de afdeelingen voorstellen voor den 'fijeschrijvingsbrief voor de jaarvergadering, welke op 26 en 27 Juni 89 j! Groningen zal plaats hebben, vóór 4 April aan het bureau, Jacob op °Pstraat 12, Den Haag, toe te zenden.

w4.net rapport over de rechtspositie van het b.e. kind, dat in het pandblad van 15 Febr. is afgedrukt, zal op de algemeene vergatfering worden behandeld.

ji Op 8, 9 en 10 April wordt te Amsterdam in de gebouwen der Dlgf'^rsiteït het Eerste Nederlandsch Paedagogisch Congres ge-

^,1 Onze Vereeniging is lid geworden van dit Congres en heeft tot Jc, ^Vaardigden benoemd: Mevr. S. v. d. Hoeve—Bakker en A.evi. f.V'M. Ninck Blok—Gruijs.

ttl "-eden onzer vereeniging kunnen lid worden tegen ƒ 4. , omdat .«/eï?er. lid is geworden; anders zouden zij ƒ7.50 betalen. Opgave ''den naam der aangesloten vereeniging moet dus bij de aan' },raêe worden vermeld. Verdere inlichtingen over de inrichting van Congres, kunnen aangevraagd worden bij den secretaris, G. v. mi |) en> le Helmerstraat 206, Amsterdam.

:n —

;ab'| SOVJET RUSLAND.

:no| 11.

ip<j' 'n het nummer van 15 Februari vertelden wij welke indrukken psjp delegatie van Engelsche vrouwen, die in April van het vorig HiePr een studieieis naar Sovjet Rusland maakten, van het familie,, JhVen daar te lande hadden gekregen. Ditmaal zullen wij aan de jo- van haar rapport mededeelen, wat zij met betrekking tot het ^J^'Weiijk en tot de verhouding tusschen ouders en kinderen ver' sc| e'den.

leMh 111 *e beginnen zien wij, dat een meisje op haar zestiende jaar r0ir recht heeft een huwelijk aan te gaan en een jongen op zijn achtLf { efide jaar. Het kerkelijk huwelijk wordt op zichzelf niet als wettig , r^erid. Alle huwelijken moeten ingeschreven worden in de regisM ,ers van den burgerlijken stand, Voor het sluiten van een huwelijk v °rdt de toestemming van beide partijen vereischt. Bigamie is

utitfl erK°den.

jv °aar de vrouw beschouwd wordt als de gelijke van den man, otH^'est zij in het huwelijk niet haar identiteit. Het staat de ge,'^den vrij met elkaar uit te maken of de gezinsnaam die van den —^ 11 of van de vrouw zal zijn. Als zij willen kan elk van beide den igl1o|.etl familienaam blijven dragen. Hun beslissing in deze wordt ng J^ieel ingeschreven.

i V' {\ Oe vrouw wordt door het huwelijk niet automatisch een onderuit' ,van het land van haar echtgenoot. Een Sovjet-vrouw, die n e< ^ vreemdeling huwt blijft een Sovjet-burgeres. Een vrouw van va ere nationaliteit blijft ingevolge de Sovjet-wetgeving, burgeres 'leV (j! haar geboorteland en kan alleen het burgerschap van de Sovjetlef "^ verwerven als zij zich daar laat naturaliseeren.

L man kan de vrouw niet dwingen hem te volgen als hij van ITi0f ^licilie verandert. Ook hierin wordt de gelijkberechtigdheid en ndc .^tandigheid van de vrouw doorgevoerd.

d°V °°rts brengt het huwelijk niet noodzakelijk de gemeenschap ;tv'' 11 goederen tusschen de echtgenooten mee. Ook na het huwelijk en ' °ê(-n beide eigen bezittingen hebben en eigen zaken beheeren,

onafhankelijk van elkaar. In geval van scheiding beslist de recht¬

bank over de verdeeling van den inboedel en de goederen, weiKe gedurende het huwelijk zijn verworven.

Als een der echtgenooten door ziekte of werkeioosneia Duiten verdiensten is, moet de andere echtgenoot als hij (zij) daartoe in

staat is voor het levensonderhoud van beide zorgen. Als de vrouw

beneden de achttien jaar is, of als de man boven de 55 en de vrouw boven de 50 is en geen andere middelen van bestaan heeft, hebben zij recht op onderhoud van de(n) verdienende(n) echtgenoot. Zelfs bij echtscheiding, gedurende zulk een periode van hulpbehoevendheid, blijft de verplichting tot onderhoud bestaan, tot tijd en wijle, dat er geen behoefte meer aan is.

Daar het huwelijk beschouwd wordt als een overeenkomst, die berust op wederkeerige genegenheid van de partijen, maakt de Sovjet-wetgeving, zoodra deze grondslag wegvalt, d. w. z. als de liefde opgehouden heeft te bestaan en man, en vrouw niet meer verlangen samen te leven, het hun gemakkelijk weer van elkaar te gaan. Als zij het er over eens zijn, dat zij willen scheiden, geven zij daarvan kennis aan de betrokken autoriteit met overlegging van hun huwelijkscertificaat of van een gewaarmerkte verklaring dat tusschen hen een huwelijk bestaat, en de vergunning tot echtscheiding volgt vanzelf. Als slechts een van beiden scheiding aanvraagt wordt de zaak gebracht voor de rechtbank van de plaats van inwoning der eischende paitij.

Als er kinderen zijn, of als een der echtgenooten onmachtig is voor zichzelf te zorgen wordt een overeenkomst tusschen hen, wat betreft onderhoudsplicht en voogdij, bij de rechtbank ingeschreven en heeft de kracht van een rechterlijke beslissing.

Als het voor levensonderhoud toegestane bedrag niet is overeenkomstig de middelen van de partij die het moet betalen, kan de andere partij een verzoek tot verhooging bij den rechter indienen.

Ingeval de menschen zelf niet tot een dading zijn gekomen, blijft de beslissing wat betreft onderhoud en voogdij aan de rechtbank.

Bij de vraag aan wie van de ouders de zorg voor de kinderen zal worden toevertrouwd, wordt geen rekening gehouden met eventuëele schuld van een der ouders aan de scheiding. Alleen de belangen der kinderen gelden hierbij als factoren.

In het verslag wordt nog naar voren gebracht, dat de onder¬

houdsplicht zoowel op de moeder als op den vader rust, maar in geval van onmacht kan ontheffing van die plicht worden verleend. Dit geldt zoowel gedurende het huwelijk als na de echtscheiding.

Eigenaardig doet ons aan, wat wij er lezen over de ongehuwde moeder en het buitenechtelijke kind. De Sovjet-wetgeving maakt geen onderscheid tusschen buitenechtelijke en in huwelijk geboren kinderen.

Als ppn ongehuwde vrouw een kind verwacht en kan vermoeden,

dat de vader van dat kind niet genegen zal zijn zijn plichten na te komen, kan zij uiterlijk drie maanden voor haar bevalling, bij de plaatselijke autoriteiten een verklaring overleggen, waarin de naam van den man, zijn verblijfplaats enz. worden meegedeeld. De vermoedelijke vader ontvangt een kennisgeving van deze verklaring en kan'binnen de twee weken tegen de beschuldiging beroep aanteekenen. Als hij verzuimt het binnen dezen termijn te doen, of als de rechtbank de vrouw in het gelijk stelt, moet hij zijn aandeel betalen in de kosten van de bevalling, en het onderhoud van het kind, juist alsof hij gehuwd was.

In de zeldzame gevallen, dat de vrouw verkeer heeft gehad met meer dan één man, zijn alle samen aansprakelijk voor het onderhoud van het kind, terwijl een later aan de wet toegevoegde clausule bepaalt, dat degene van hen, die het best in staat wordt geacht het kind te onderhouden en groot te brengen, erkend moet worden als de wettige vader.

Het onderhoud van kinderen door ouders (gehuwd of ongehuwd) is verplicht en de verwaarloozing of mishandeling van een kind, hetzij door moeder of vader; wordt beschouwd en gestraft als een misdadige overtreding. Op de kinderen rust de verplichting, als zij kunnen, de ouders te'onderhouden als deze in nood verkeeren Fr is rins strikte wederkeerieheid in de onderlinge verhoudin¬

gen, terwijl de rechten en plichten van beide ouders tegenover hun kind dezelfde zijn. De in huwelijk geboren kinderen dragen den naam, die hun ouders bij het aangaan van het huwelijk hebben aangenomen; de buitenechtelijke krijgen, hetzij dien van den vader, of