sprak uit naam van verschillende groepen feministen, die zich •door deze wet beleedigd gevoelen doordat zij de heiligste rechten van de moeders aantastte, een wet die beschikte over het leven en het geweten der vrouwen en over het lot harer kinderen zonder hare toestemming. Zij eindigde met te verklaren dat de vrouwen, uit wier naam zij sprak,, het kiesrecht niet wilden koopen ten koste van het bloed van haar landgenooten.

De twee spreeksters uit de groep van arbeidsters, Mmes. Herclet en Marchal, wezen er op dat deze wet het grootste gevaar voor de vrede in het land opleverde, want met eene mobilisatie in tijd van vrede lokte men oproer uit van allen die gewetensbezwaren hadden en dat waren er velen.

Uit de groep van de jonge pacifisten maakten velen gebruik om op welsprekende wijze zich tegen deze wet te verklaren omdat zij eene uitdaging is aan andere landen. Zij brengt het land in een gevaarlijke politiek en berooft haar van de weldaad van de Haagsche Conventie.

Gedurende de vergadering kwam een brief in van Romain Rolland, die werd voorgelezen en die eene daverende ovatie voor den schrijver uitlokte.

R. R. schrijft (zooveel mogelijk woordelijk weergegeven) :

Het monstrueuse ontwerp van militaire wet dat door een listig bedrog in het Fransche parlement is aangenomen, eischt van de bevolking hetgeen nog geen enkel imperialistische of fascistische dictatuur in buropa heeft durven doen. Zij bedoelt niet meer of minder dan de knechting van een geheel volk, van de wieg tot het graf. Een volk dat zich zulk een wet laat opleggen is geen achting meer waard.

Deze schandelijke wet is vol van misdadige ongerijmdheden. Zij durft de vrouwen te mobiliseeren die nog geen kiesrecht bezitten en dus als slavinnen geen middel bezitten zich bij de wetgeving te doen hooren. Zij heeft in hare zinnelooze overhaasting de handschoen toegeworpen aan het geheele volk, zonder ook maar in 't minst rekening te houden met de plichten van het moederschap, met die van de opvoeding* blindelings de toekomst opofferend van het geheele ras aan men kan niet weten welke panische of tyrannieke ingeving. Zij durft de hand te leggen op alle intelligentie van het volk en de lieden van de vrije gedachte te mobiliseeren ten dienste van den Staat.

. 'ndien het Fransche volk deze fascistische wet accepteert dan teekent het zijn vonnis van verval en ondergang. Het pleegt zelfmoord, door zich van zijn vrijheid te laten berooven.

Het Comitee van Actie tegen de wet van Paul Boncour heeft verder honderdduizenden strooibiljetten door geheel Frankrijk laten verspreiden, waarin het volk duidelijk wordt gemaakt welk gevaar deze wet met zich sleept.Het is een anti-democratische wet, een dictatuur, de ergste militaristische wet die ooit kon uitgedacht worden. Zij legt alle macht over het geheele volk in handen van één man, den minister-president. Zij ontneemt het volk alle vrijheid van handelen en de vrijheid van het woord.

Verder heeft het Comitee een serie van vergaderingen uitgeschreven, waarin bekende personen, mannen en vrouwen, het woord zullen voeren. De eere-presidente van een dier vergaderingen is de bekende schrijfster, Séverine, de voornaamste medewerkster aan het dagblad „La Fronde". Aller hoop is er op gevestigd dat de Senaat de wet zal verwerpen.

ALETTA H. JACOBS.

Uit de Afdeelingen.

Amersfoort. 28 Febr. Jaarvergadering, gewone verslagen, bestuursverkiezing, periödiek aftredenden herkoz'erf, inplaats van Mw." v. Achterbergh, die wegens drukke werkzaamheden bedankte, gekozen Mevr. Boas-Cohen. Mej. v. d. Hoeven bespreekt haar uittreden uit het H.B., waarover geanimeerde gedachtenwisseling; verdere winterplannen. 27 April huish. vergadering; bij' de ingekomen stukken is een brief van het Comité ter Verb. van Huwelijkswetgeving. Besloten wordt tot toetreding en pogingen te doen tot oprichting van een sub-comité. Beschrij¬

vingsbrief Zomervergadering uitvoerig besproken, evet laatste maandbladen. Ter delging van het kastekort en om te hebben voor dit komende werk wordt besloten het' „Herinneringen" van Dr. Jacobs te verloten onder leden en1 leden en op den avond der verloting een muziekavond te hof

Amsterdam. „Hoe kan de Vrouw het Vrouwenbelang b£

tigen in den Gemeenteraad?" Deze vftag wilden wij aai

orde stellen in een openbare vergadering en voor beantwoof

hadden wij zes vrouwelijke candidaten van verschillende '

ting uitgenoodigd voor 15 min. speeches, terwijl wij Mr. v

Bergh verzochten, op dehzelfden avond ons het stelsel d'H(

te willen uiteenzetten. Twee der zeven genoodigden kof

maar aan ons verzoek voldoen, zoodat de avond tot ons 1£

wezen niet kon doorgaan en wij onze actie voor de Geme£'

raadsverkiezingen hebben moeten beperken tot het versprei

der 1000 van het H.B. ontvangen strooibiljetten, vergezeld

het volgende, door onze Afdeeling gepubliceerd : i

Kiezeressen van Amsterdam !

Als gij op Woensdag 25 Mei een lid voor den Gemeenteraad I stemmen hebt gij de keus uit 20 lijsten, waarop 172 candidaten <1 komen, waaronder 14 vrouwen.

Geen dezer vrouwen heeft een vooraanstaande plaats op haaf1 dus hebben zij weinig kans, gekozen te worden, wanneer allee!1 No. 1 gestemd wordt. Indien gij nu met ons van meening zijt, het bestuur der gemeentehuishouding vrouwen evenzeer noodig als mannen, stemt dan niet op No. één van Uw lijst maar stem' een vrouw van Uw lijst !

N.B. Laat ook anderen dit lezen !

Inmiddels heeft de verkiezing plaats gehad en zullen de aftrede.' vrouwelijke leden allen weer plaats nemen in den nieuwen Raad. ^ nieuwe echter, zoodat haar aantal blijft beperkt tot zes bij 39 ma" üjke collega's.

Deventer. Nadat, sedert onze jaarvergadering, vóór en '1 schen de verkiezingen, twee theemiddagen hadden plaats gefi hield onze afdeeling Maandagmiddag 30 Mei een helaas sle bezochte huishoudelijke vergadering.

Mevr. Hoogenraad-Pruisnier werd door de aanwezige da"1 hartelijk gefeliciteerd met haar verkiezing tot lid van de j meenteraad voor de V.D. partij.

Na behandeling der ingekomen stukken, kwam de besef1! vingsbrief voor de Alg. Verg. aan de orde, waarover een len_ dige gedachtenwisseling plaats had.

Naar aanleiding van punt 6a deelde onze presidente, Mg Knuttel-Hemmes mede, dat ze in een ingezonden stuk in "| Maandblad eenige opmerkingen wilde maken met betrekking'1 't voorstel van Mej. Dr. v. Dorp.

Tot afgevaardigde werd benoemd Mevr> Houwink-v. d. F tot plaatsverv. Mevr. Haverma-Keyzer.

Nadat bij de rondvraag nog enkele plaatselijke onderweff' waren te berde gebracht en met veel animo besproken, sloo*' presidente de belangwekkende vergadering.

Rotterdam. Op Maandag 23 Mei hield de Afd. Roti-Schiet een huishoudelijke vergadering, die matig bezocht was De beschrijvingsbrief van de Alg. Vergadering werd deld. Tot afgevaardigden werden gekozen: Mej. H. C. Munti" en Mei. E. Fürstner, tot plaatsv.: Mw. de Vreeze v. d. Poft Ww. Hingman. Er zijn behalve de circulaires van het Hoofd :| stuur nog 2000 circulaires door de leden verspreid, waarop 11 diukkelijk werd aangedrongen op het kiezen van vrouwefl'1 ■ Aan . alle leden werd de circul. van het Hoofdbestuur on , enveloppe toegezonden. Na afloop der vergadering werden, nog overige exemplaren door de leden, die op de vergadefl waren, op straat aan belangstellenden uitgereikt.

De vórming van een subcomité van het Comité van Actie \ Wijziging der Huwelijkswetgeving werd besproken en MW. Mane Koderitsch was bereid de Afd. in dat Comité te verter woordigen.

Nog eenige zaken in het belang der Afd. werden bespi'0"1 De Woensdagbijeenkomsten tot Sept. opgeheven

H. C. MUNTINGA, SeCf'