juist krachtig werd. En was zo ook niet dat geknechte volk, dat niet ten onder ging, maar kinderen baarde, in wie de vrijheids vonk te gloeien begon, schuchter in het begin, doch féller later, tot zij eindelijk in een laaiend vuur ontvlamde?

Nog zijn enkele bouwwerken over uit deze eeuwen. Ga nu uit op de fiets en speur eens rond, of kijk slechts goed, als ge Zaterdagavond in uw stad of dorp moet boodschappen doen. Veel zult ge niet vinden, want 't meeste is door de tijd gesloopt. Maar misschien ziet ge brokstukken van een oud klooster of kasteel, een gedeelte van de kerk, waartegen wellicht latere eeuwen in hun stijl nieuwe stukken bouwden. Kijk eens goed, en wat ge ontdekt van Romaanse kunst, zie of er een ansicht of foto van is, en dan, stuur zulk een afbeelding, als ge wilt, ter publicatie in onze krant, aan

IGNA.

De Hoge Raad van Arbeid adviseert

We horen de laatste tijd weinig over het beruchte wetsontwerp-Romme tot beperking der vrouwenarbeid, dat enige maanden geleden in de vrouwenwereld zo'n opschudding bracht. De vrouwen hebben zich ten opzichte van deze ernstige bedreiging in hun werk niet onbetuigd gelaten; vergaderingen zijn gehouden, geschriften verspreid, een comité van actie opgericht, enz., enz.

En wat is nu het laatste nieuws? De kranten brachten dezer dagen het bericht, dat de Hoge Raad van Arbeid op het voor-ontwerp Romme een afwijzend advies heeft uitgebracht.

Hoe gaat het met zo'n vóórontwerp van wet? Als het een departement verlaat, kan het al of niet gezonden worden naar een bepaald college om advies. Zulk een college is de Hoge Raad van Arbeid. Minister Romme heeft bij dit ontwerp ook genoemd lichaam ingeschakeld, omdat deze instantie tot oordelen bevoegd is, inzake arbeidswetgeving en haar advies dus zeker van betekenis mag worden beschouwd.

Het kan niet anders dan tot blijdschap stemmen, dat de Hoge Raad van Arbeid nu een ongunstig advies heeft uitgebracht over het wetsontwerpRomme. Zeker mogen de vrouwen tevreden zijn met dit eerste succes. Het comité tot verdediging v. d. vrijheid van arbeid voor de vrouw, uit vrouwenorganisaties van vele richtingen hier te lande gevormd, had aan de Hoge Raad

van Arbeid ook een adres gezonden. Van invloed op de opinie, die zich langzamerhand over het ontwerp heeft gevormd is natuurlijk ook het feit, dat juist allerlei richtingen in de vrouwenbeweging zich zo scherp tegen het voorontwerp te weer stelden. Het is zeker een belangrijke factor dat christelijke vrouwen, die toch over het algemeen niet zo gauw in het openbaar kritisch optreden, dit wetsontwerp bestrijden en geschriften uitgeven, gericht tot de Nederlanders van Protestant-Christelijke overtuiging.

Zulk een geschrift kwam van de hand van mevr. Patijn—Van Citters, een overtuigde protestante.

In de eerste plaats richt haar brochure zich tegen de opvatting van de R.K. minister Romme over de taak der vrouw in het gezin. Het is bekend, dat minister Romme in zijn Memorie van Toelichting zegt, dat de vrouw naar natuurlijk bestel tot taak heeft de verzorging van het gezin. Het natuurlijk doel van het huwelijk is in R.K. ogen voor de vrouw: het voortbrengen van kinderen. Maar mevrouw Patijn merkt zeer terecht op, dat dit „natuurlijk bestel" niet voor alle tijden en alle eeuwen vaststaand is. Zij zegt in haar brochure:

„Zo gauw is iedere generatie geneigd, de levensvormen van eigen tijden en eigen land als vanzelfsprekend te zien en de afwijkingen daarvan als onnatuurlijk, onbehoorlijk."

Dat de taak van de vrouw enkel en alleen in het gezin ligt, wordt door deze Christelijke vrouw betwist. Zij huldigt vanuit haar Christelijk geloof de opvatting, dat God de mens gemaakt heeft als man en vrouw, die elkaar moeten aanvullen en daardoor pas volledig mens kunnen zijn. En die aanvulling, die hulp voor elkaar, is in onze tegenwoordige ingewikkelde maatschappij niet alleen begrensd tot de kleine gezinskring, maar geldt ook voor het wijdere maatschappelijk terrein.

Zij stelt dan ook met nadruk vast, dat er geen Christelijk beginsel bestaat, dat het rechtvaardigt, om een algemene wet af te kondigen, die de vrouw tot één bepaald werkterrein als het enig mogelijke voor haar, terugdringt. Zulk een wet mag de overheid aan de bevolking niet opleggen."

Het is zeer verheugend, deze uitspraak van een overtuigde Protestante te horen en het is te wensen, dat dit ernstig protestwoord tot velen van ons Protestant-Christelijk volksdeel mag doordringen. Hopelijk zal dan, mocht de wet in openbare behandeling komen, het eerste succesje in de Hoge Raad van Arbeid met een definitief gunstig resultaat worden bekroond. H. W.

Ontvangen

Wat is dat?, encyclopedie voor jongeren, nrs. 13 en 14 van de tweede druk. Zij lopen van Idylle tot Kaketoe.

Wij lezen o.m. interessante artikelen over IJshockey, Ijsvermaak, Ikatten, Ilias. Het interessante volk der Inca's wordt uitvoeriger behandeld. Dan Indianen, bijzonder aardig geïllustreerd, een artikel over Indië met mooie landschapfoto's, Industrie met een fotomontage van een grote fabriek. Inkt met foto's van een Nederlandse Inktfabriek; insecten, Islam, Israël.

De letter J begint met Jaar, waarna een uitvoerig artikel over Jaarbeurs, mooie foto's bij Jacht (de „Piet Hein"), Jacobijnen, een aardige tekening bij Jan volgt; Japan met foto's wordt uitvoeriger behandeld, evenals Java, Jeruzalem, Prinses Juliana, Kaas, Kaffers, Kalender, Kalk, Kameel, Kamerplanten, Kamperen en Kamper Uien. Daarna volgen artikelen over Kant, Kapok, Kapsels, Kardinaal, Karolingische Sagen, Karstverschijnselen, Katoen, Katten, Helen Keiler, Kerkelijke Goederen, waarbij o.m. illustratie's werden afgedrukt bij Kanaal, Kant, Kapok, Karakorum, Karbouw, Karstverschijnselen, Katafalk, Katten en Kerk.

Een leeftijdgrens is eigenlijk niet te stellen, want wij zijn er zeker van, dat de ouders ook met genoegen in dit alleraardigste boek zullen lezen en er al lezende nog wat uit zullen opsteken.

„Wat is dat?" verschijnt in 24 maandelijkse afleveringen ad ƒ 1.10, die in drie halflederen banden ad ƒ 0.95 gebonden kunnen worden. Het is een uitgave

van de Hollandia-Drukkerij te Baarn. * * *

Echo-seris

Bij de N.V. Van Holkema en Warendorf verscheen een serie herdrukken van bekende en veel-gelezen boeken. De prijs per deel is ƒ 1.— en ƒ 1.50. Elk boek heeft een fleurig blauwe omslag.

Onlangs zijn er 6 nieuwe delen in deze serie verschenen.

Het kleine dier door Martin Andersen Nexö, het bekende ontroerende verhaal van Nexö's jeugdherinneringen als proletariërskind.

Waar geen keuze bleef en Het wenschkind, beide van Ina Seidel en vertaald door Tony de Ridder. Vooral het laatste, dat in Napoleon's tijd speelt, heeft ons bij de eerste uitgave sterk getroffen.

Rembrandt door H. S. Ashton, de beschrijving van onze grootsten schilder door een Engelsman.

Peter Egge door Hallvard Grönvold, een aangrijpend verhaal uit het Noorse volksleven, ,dat vele onzer lezeressen waarschijnlijk kennen.

Liefde doet wonderen door Pamela Wynne, een romannetje geschikt voor treinlectuur.