c. Leeuwarden.

Het H.B. onderzoeke in hoever of bij de cultuur-ondernemingen in Ned.-lndië nog huwelijksverbod bestaat en of dit opgeheven kan worden.

13. Vaststelling van het te behandelen onderwerp op 27 Sept. a.s.

14. Rondvraag en Sluiting.

Plannen voor Zaterdagavond zullen nader bekend gemaakt worden.

Amendementen kunnen vóór 4 Mei worden ingezonden aan het Hoofdbestuur Jacob Hopstraat 12, den Haag.

Nadere mededeelingen omtrent aanvangsuur en plaats der Vergadering, zoomede opgave van adressen van hotels zullen in het volgend Maandblad worden opgenomen.

EEN NIEUWE PRESIDENTE.

Onze leden zullen wel eenigszins verbaasd zijn op den beschrijvingsbrief voor de a.s. Zomervergadering te lezen : verkiezing eener presidente.

Een kleine toelichting hierbij is wel noodig.

Verleden najaar werd ik ziek en de dokter schreef mij een half jaar rust voor. De andere hoofdbestuursleden, Mw. Cohen Tervaert in de eerste plaats, namen mijn arbeid over. Nu in Maart hoopte ik weer mijn plaats in het hoofdbestuur in te nemen, doch nu treedt de medicus strenger op en ontzegt mij gedurende veel langeren tijd alle bijzondere inspanning, zoodat ik mijn functie van presidente wel moet opgeven.

Het spijt mij zeer dat ik niet meer voor de Ver. van Staatsburgeressen heb kunnen doen, dat ik zoo midden in het werk moet uittreden, maar ik hoop van harte, dat er jongere en sterkere krachten zullen worden gevonden om onzen arbeid voort te zetten. Want nog ver zijn wij van het doel en krachtiger zal de vrouwenbeweging moeten worden, meer komen te staan midden in de belangstelling van de vrouwen, zal onze vrijheid en gelijkberechtigheid in het huwelijk en in den beroepsarbeid coit werkelijkheid worden.

Ik ben er trotsch op dat ik de vriendschap en het vertrouwen heb mogen genieten van onze groote voorgangster Dr. Aletta Jacobs, die, als een beschamend voorbeeld voor ons de immèr strijdbare, immer hoopvolle, de eeuwige optimist is. Al werd zij soms tijdelijk door ziekte op non-actief gesteld, als een krachtige veer herneemt zij telkens hare spanning en zij zal den strijd niet opgeven voordat de wapens voorgoed aan hare handen ontvallen.

Met heel veel genoegen heb ik met de andere hoofdbestuursleden samengewerkt en aan den omgang met haar en aan het contact met de leden, eerst als secretares, daarna als presidente, zal ik altijd dankbare herinneringen behouden.

Met een woord van bijzonderen dank aan Mw. Cohen Tervaert, die dezen winter en daarvoor zooveel deed, wat eigenlijk het werk der presidente was, neem ik afscheid van U allen als voorzitster onzer vereeniging.

Als medewerkster aan het Maandblad hoop ik toch nu en dan nog eens wat in het midden te brengen. Houdt allen voor onze goede zaak een warm plaatsje in Uw hart en Uw hoofd, maakt propaganda waar gij kunt en bedenkt, dat als wij niet steeds waakzaam en strijdbaar zijn, onze verkregen rechten zullen te niet gedaan worden en dat datgene wat wij nog begeeren, nimmer tot stand zal komen.

Wie nog werken kan, houde de hand aan den ploeg !

S. VAN DER HOEVE—BAKKER.

Naschrift.

Het is met buitengewoon leedwezen dat wij het bovenstaand' moeten plaatsen.

Mw. v. d. Hoeve nam een heel eigen plaats in onze Vereeni ging in, zij was er a. h. w. mee saamgegroeid, in al die jaref dat zij het Secretariaat op onvolprezen wijze waarnam, e' daarna als onze heel beminde Presidente, als onze zoozeer g? waardeerde spreekster op de afdeelingsvergaderingen. HaS leege plaats zal moeilijk door een ander te bezetten zijn.

Een lichtpunt is dat wij haar als medewerkster aan het Maand blad behouden. Laten wij hopen dat het volledig herstel ds haar medicus haar — bij gehoorzaamheid aan zijn voorschrifte: — beloofd heeft, haar nog eens in onze leiding terugbrengt.

HET HOOFDBESTUUR.

j0SEpHINE BUTLER '

Den 13en April 1928 is het 100 jaar geleden dat Josephif Butler geboren werd. Deze heldhaftige, nobele vrouw behoo' tot een der grootste menschen der 19e eeuw. In een tijd tof rog elke vrouw die slechts het woord prostitutie uitsprak, zi£ in de oogen van man en vrouw verdacht maakte, ving Josephi11 Butler den strijd aan tegen dezen kanker der maatschappij.

Wat haar daartoe dreef? Zij schrijft: ,Jaren van diep n* denken, waarin ik de grootste ongerechtigheden tegenover & tv.enschheid gebeuren zag, ongerechtigheden welke op d scnandelijkste ongelijkheid in de beoordeeling van het sexuee: leven van man en vrouw beruste, dwongen mij den strijd m' al zijn gevaren te ondernemen tegen de reglementeering d' prostitutie.

Dit systeem dat alleen op vrouwen wordt toegepast, werd l1' eerst in Frankrijk onder Napoleon I ingevoerd en sloeg van da' gaandeweg naar andere landen over. In het jaar 1860 begon 1>' ook in vele gemeenten van Engeland burgerrecht te krijgen. Vf schelijk voorgelicht door de uitspraken van toonaangevefl' medici en politie-dienaren, geloofden de Gemeente-autoritei^ dat de prostitutie een noodzakelijk en onuitroeibaar kwaad dat door het instellen van bordeelen en verplicht medisch ond^; zoek van prostituees en van prostitutie-verdachte vrouwen 8' reduceerd en hare, de volksgezondheid verwoestende, gevolg bestreden konden worden.