UIT DE HANDELINGEN.

In de zitting van de Tweede Kamer van Vrijdag 25 October j.1. heeft Mlevrouw A. de Vries Bruins (S.D.A.P.) geïnterpelleerd over de pokkenepidemie. Mevrouw De Vries stelde o.a. de volgende vragen :

Op welke gronden heeft het staatstoezicht op de Volksgezondheid bij de beginnende pokkenepidemie te Rotterdam voorgeschreven, dat de daar voorkomende ziekte alastrim zou zijn ?

Acht de minister de gelegenheid tot afzondering en verpleging van lijders aan besmettelijke ziekten, behoorende tot de ziekten van groep A van de „Wet houdende voorzieningen tegen besmettelijke ziekten" in ons land voldoende ?

De Minister van Arbeid, Handel en Nijverheid, de Heer Verschuur antwoordde, dat de hoofdinspectie haar meening heeft kenbaar gemaakt op de toen heerschende wetenschappelijke opvattingen. Spr. betrijdt de fabel, dat de inspectie in haar overzichten andere doodsoorzaken heeft opgegeven dan de officieel verschafte gegevens.

Het is wetenschappelijk nog niet uitgemaakt of we hier niet staan voor een dubbelen stroom van ziektegevallen. Unitariërs en dualisten staan hiertegenover elkaar. Het antwoord op de tweede vraag kan dan nog luiden, dat de eerste voorlichting zoodra mogelijk is vervangen door een andere, betere voorlichting, de publicatie van het rapport der commissie-Kuenen. Van een voorschrift is geen sprake, evenmin van het handhaven daarvan.

De 2de vraag besprekende, zegt spr. dat op 13 September een regeeringscirculaire aan de gemeentebesturen is uitgegaan, waaruit blijkt, dat de technische mogelijkheid de nieuwe wet uit te voeren, de aandacht der Regeering had. Spr. beantwoordt de vraag voorwaardelijk bevestigend. Als die ziekte niet onverwacht geweldig komt opzetten, zijn de gelegenheden tot afzondering en behandeling voldoende.

Mevrouw De Vries-Bruins repliceert. Zij betoogt, dat een epidemie aanvankelijk altijd goedaardig verloopt en dat van den aanvang af te Rotterdam aan pokken is gedacht. De Regeering heeft inderdaad te handelen, en daarom moet zij zich niet op een onzekere basis stellen, doch zorgen, dat de bevolking gevrijwaard wordt voor een nieuwe uitbreiding. Spr. dient een motie in, waarin de Kamer, gehoord de besprekingen en kennis genomen hebbende van de conclusies van het rapport-Kuenen, den minister verzoekt te bevorderen, dat zoo spoedig mogelijk alle maatregelen worden genomen, waardoor art. 3 van de wet van 21 Juni 1928 volledig kan worden uitgevoerd.

De heer Dr. Vos (Lib.) en Mej. Groeneweg (S.D.A.P.) onderschrijven het betoog van Mevrouw De Vries-Bruins, terwijl Prof. Slotemaker de Bruine en Ds. Kersten zich hiertegen verklaren, zoodat de motie tenslotte met 32 tegen 25. stemmen (rechts tegen links) wordt verworpen.

KORT VERSLAG HOOFDBESTUURSVERGADERING OP WOENSDAG 6 NOV. 1929, JAC. HOPSTRAA T12.

Wanneer de Presidente circa 10 u. de vergadering opent, zijn met haar aanwezig alle tien hoofdbestuursleden.

Na de notulen en ingekomen stukken, wordt begonnen met nogmaals de fusie-kwestie aan een bespreking te onderwerpen, waarover tenslotte overeenstemming tusschen de leden wordt bereikt. Verder wordt 25 Nov. vastgesteld voor de gecombineerde Hoofdbestuursvergadering met de Unie, waarop de, aan de,

K

afdeelingen te zenden voorstellen, definitief vastgesteld z"'1

worden.

Verder komen verschillende internationale mededeelingefl M

sprake, w.o. het benoemen van leden voor het Nat. Comité v' Intern. Belangen, het verzoek om ook in Ned. z.g. corresp' denten te benoemen voor de Alliance, wat wil zeggen dat

persoon zich bereid verklaard persoonlijke leden van de AlÜa

bij een ev. bezoek aan ons land met de bekende figuren

de vrouwenbeweging in kennis te brengen en zooveel moge|i

de gewenschte inlichtingen te verschaffen. Mej. Manus,

Cohen Tervaert en Mej. Meyers stellen zich hiervoor beschikt1'!

Vervolgens wordt de financieele toestand van de Vereend

nog besproken. De Penningmeesteresse doet haar beklag

de onregelmatige afdracht van contributie door de afdeelin»

Mw. Polak zegt dat ook de afdeelingen steeds met slechte

taling van de leden te kampen hebben. Soms worden in Ams't

dam quitanties wel 8 maal aangeboden.

Verder wordt meegedeeld, dat in nityirfit cresteld knn woH

een aanmerkelijke verlaging van de exploitatiekosten van Maandblad, zoodat deze niet veel meer dan de expeditiekos zullen bedragen.

Nadat nog enkele opmerkingen bij de rondvraag zijn ge$ sluit de Pres. de vergadering, terwijl de volgende bijeenkf vastgesteld wordt op Woensdag 18 December.

Buitenland.

Beurzen voor 1920—1931.

De International federation of University Women biedt bf urs ter waarde van £ 250 om de houdster in de gelegenhei' stellen research werk te verrichten in een ander land, dan

hare. De beurs is bestemd voor een bioloog, een natuurkur^1 of een wiskundige, niet ouder dan 30 jaar. Sollicitaties v" 15 Maart 1930.

De Duitsche vereeniging van vrouwen met academische O?'1 ding biedt aan een lid van de International Federation of Uflr

/I

sity Women een beurs aan ter waarde van 2000 Mk.,

gedurende 6 maanden, te beginnen 1 October 1930, in Dui^' iand research werk te verrichten op het gebied van de lettere11 wijsbegeerte of de theologie. Sollicitaties vóór 1 Februari

Door verschillende Amerikaansche Universiteiten 'wo^ beurzen beschikbaar gesteld. Sollicitaties voor 1 Januari 193"'

Inlichtingen over deze beurzen worden gegeven door de taresse van de Nederlandsche vereeniging van vrouwen met ^

demische opleiding, Harmoniehof 31a, Amsterdam Z.

(De Nieuwe Courant

k

k

h

tv

t

b

België. De uit onze Internationale Congressen bekende $ Louise van den Plas werd benoemd in een Staatscommissie bestudeering van de drankbestrijding.

China. .Aan de duizendjarige traditie, die vrouwen van

erfrenht uitslooft is door pen hesphilrlrincr van hp+ Minist^

van Justitie een eind gemaakt door de bepaling, dat vrouwen

meisjes voortaan als wettige erfgenamen erkend kunnen wofd£

Genève. — Tot opvolgster van Professor Ellen Gleditsch

Prnfpccn *• Pt*nfoccn<- i ti Ho DV»iroï/~»fr\r«Mö oom A /-> T T*-< i * rffSl

* i vivoovi x iuiv«üöui in ut ï njoiwjugit aan ut uinw»-

te Londen, tot Voorzitster van de Internationale Vereend van vrouwen met academische opleiding benoemd.

fa

41