Gebreid speelgoed

Eend

Nodig: i knot katoen.

Lichaam. 10 st. opzetten, 2 pennen recht breien.

3e toer: Meerder aan het begin en eind 1 st. 4e toer: Brei 12 st. 5e toer: Meerder aan het eind 1 st. 6e toer: Brei 13 st., brei de twee laatste toeren 3X (16st.). 10 naalden recht breien. 23e toer: Minder aan het begin der naald 1 st., brei dan deze uit. 24e toer: Brei 15 steken. Brei de twee laatste toeren 2x en brei 4 naalden van 13 steken. 33e toer: Meerder 1 st. aan 't begin, brei de pen uit. 34e toer: Brei 14 st., brei de twee laatste toeren 3X-41e toer: Meerder aan 't begin en eind der naald. 42e toer: Brei 19 st., brei de twee laatste toeren nog IX- 45e toer: Meerder aan 't begin 1 st., pen uitbreien. 46e toer: Brei 22 st. Brei de twee laatste toeren 9X. Brei 12 naalden recht van 31 st. 77e toer: Minder aan 't begin der naald 1 st., meerder 1 st. aan het eind. Brei 31 st. Brei nog twee naalden 31 st. Herhaal de vier laatste toeren nog IX- 85e toer. Minder aan 't begin der naald 1 st., meerder 1 st. aan 't eind. 86e toer: Brei 31 st. Brei de twee laatste naalden nog 3X. 93e toer: Minder twee steken aan 't begin der naald, meerder 1 st. aan 't eind. Brei 30 st. Brei de twee laatste naalden nog 2X- 99e toer. Kant 7 st. af, meerder 1 st. aan 't eind der naald. 100e toer: Brei 22 st. Brei de twee laatste naalden nog één keer. 103e toer: Minder 2 st. aan het begin der naald. 104e toer: Brei 14 st., brei de twee laatste toeren nog 2XHecht af. Brei de andere helft op dezelfdemanier. Wordt gebreid van gele katoen.

SNAVEL: Zet 8 st. op van bruine katoen, brei 12 naalden recht. 13e toer: minder aan 't begin en eind der naald 1 st. 14e toer: Brei 6 steken, afhechten.

POTEN: Zet 5 steken op. Brei 5 naalden recht. 6e toer: Meerder aan 't begin en eind der naald. 7e toer: Brei 7 st. Brei de twee laatste naalden nog 4X16e toer. Minder aan 't begin en eind der naald. 17e toer: Brei 13 steken. Brei de twee laatste naalden nog 4X, hecht af en brei op deze manier nog 3 stukjes.

In elkaar naaien en opvullen. In de poten een stukje op maat geknipt karton. Voor de ogen schoenknoopjes.

J. SINGER—GALIS.

Candidaatstelling H.B.

In verband met de verkiezing van het H.B. op de a.s. jaarvergadering van de Bond, lijkt het ons goed enkele dingen naar voren te brengen.

Een oud reglementsartikel bepaalt, dat de leden van het dagelijks bestuur in Amsterdam moeten wonen, behoudens buitengewone omstandigheden. Dit artikel is niet alleen oud, maar ook verouderd. In deze tijd van goed geregeld verkeer is het mogelijk dat zij die in Amsterdam wonen en niet te ver daar vandaan, elkaar in korten tijd kunnen

bergiken, wat geenszins het geval was, toen genoemd artikel werd vastgesteld.

Van de in het artikel genoemde uitzonderingsmaatregel is gebruik gemaakt toen pge. De Vries Bruins, die in Den Haag woont, bondsvoorzitster werd.

In de kring van het Amsterdamse clubbestuur leeft de opvatting, dat ook nu deze maatregel van toepassing zou kunnen zijn, zodat men niet alleen in Amsterdam, maar ook elders kan uitzien naar een goed a.s. lid van het dagelijks bestuur van de Bond. Dan zou het mogelijk worden, dat men voor een candidate voor het dag. best. niet enkel zoekt in Amsterdam, maar ook daarbuiten en zou ook de mogelijkheid open komen een der zittende H.B.-leden te candideren voor het dag. bestuur.

In dit laatste geval zou een vacature in het H.B. ontstaan en zal het nodig zijn voor deze vacature iemand candidaat te stellen.

Het Clubbestuur van Amsterdam meent, dat het goed is, deze mogelijkheden onder de aandacht der clubs te brengen.

Namens het Amsterdamse Clubbestuur: DORA DE JONG.

MEDEDELINGEN voor de propaganda onder de vrouwen

Inhoud Februari-nummer. 1. Hoe zijn gemeente en provincie georganiseerd? door A. van der Goes van Naters—v. d. Plaats. 2. Gemeentelijke en provinciale bemoeiingen met het onderwijs door P. Hoogland. 3. De aanstaande verkiezingen en de volksgezondheid door A. E. J. de Vries—Bruins. 4. Ieder gezin een menswaardige woning door J. Dekhuijzen—Zeehuisen.

UIT DE GEWESTEN

Noord-Holland-Zuid.

Zondag 12 Pebr. j.1. werd in het A.J.C.-gebouw te Bussum de 2e Kern-vergadering gehouden, georganiseerd door de Gewestelijke Vrouwen Propaganda Commissie Noord-Holland-Zuid in samenwerking met het gewest. Ditmaal kwamen de Gooise clubs bijeen vertegenwoordigd door ca 50 vrouwen.

Te half elf opende de voorzitster pge. B. B. Overdijk—Tuinman de vergadering en gaf het woord aan mevr. Straalman—Kremer voor haar inleiding „De betekenis der Raads- en Statenverkiezingen."

Spreekster wijst eerst op de belangrijke eigen taak die de Provinciale Staten thans, in tegenstelling met vroeger, hebben te vervullen. Sinds de socialisten hun intrede in dit college deden, liggen haar bemoeiingen op allerlei gebied.

Hoe beter wij vertegenwoordigd zijn in de Provinciale Staten, hoe meer hulp kunnen wij ook verwachten bij de strijd tegen de werkloosheid, een probleem dat zeker onze vrouwen dag aan dag bezighoudt. Bij uitvoering van werkverruimings-objecten n.l„ kan de Provincie een belangrijke subsidie aan de gemeenten toekennen. De stemmenverdeling der Provinciale Staten is altijd een zeer juiste graadmeter voor de verhouding tot de Regering en de a.s. Statenverkiezing is dus een middel om weer eens onze afkeuring over het huidige kabinet uit te spreken. Hierna werden enige vragen naar genoegen door de spreekster beantwoord.

Gezamenlijk werd na deze rede de broodmaaltijd gebruikt en om 2 uur kreeg pg. Lopes Dias het woord voor zijn inleiding over „Volksgezondheid en Volkshuisvesting"

Spreker schetste hoe onder de druk der Soc.Democraten de vele takken van dienst behorende tot de zorg voor de volksgezondheid tot stand kwamen. Hun taak is vooral een preventieve en richt zich dus meer op het voorkomen dan op het genezen. Duidelijk komt dit tot uiting bij de volgende diensten: Zuigelingenzorg, Kleuterzorg, Schoolartsendienst, Keuringsdienst van Waren en Veekeuring op abattoir. Niet minder belangrijk echter ziin Wijkverpleging, Huisverzorging, Uitzending van Kraamverzorgsters en Maatschappelijk Hulpbetoon. In verband met de Leerplicht besprak spreker nog het recht en de noodzakelijkheid van Schoolvoeding en kleding.

Duidelijk stelde spreker ons voor ogen hoe de Volkshuisvesting ten nauwste verband houdt met de Volksgezondheid. Volkshuisvesting en Volksezondheid zijn te belangrijk om over te laten aan het particulier initiatief, doch behoren Gemeenschapstaak te zijn en te blijven. Bij de a.s. verkiezingen strijden wij dus voor het behoud van hetgeen, wat wij nog hebben en voor herovering van datgene, wat wij in deze crisis verloren.

Nadat de voorzitster de beide sprekers bedankt had voor hun boeiende betoog en de Bussumse Club voor haar gastvrij onthaal werd de vergadering ca. half vier gesloten. Allen gingen weer naar hun eigen woonplaats om ieder op haar wijze, weer uit te dargen, wat zij vandaag aan kennis en moed rijker waren geworden. b. B o.—t.

RECEPTEN

Voedzame winterkost.

De meesten van ons zullen onder „voedzame" spijzen zulke gerechten verstaan, die ons spoedig een gevoel geven van voldaan-zijn, en die ons betrekkelijk lang voor honger bewaren.

In die opvatting ligt zeker veel waars, maar... geheel juist is ze toch niet.

Ze is ln hoofdzaak op ons gevoel gebaseerd, op de waarneming, dat het een of ander voedingsmiddel lange tijd de maag blijft vullen en dus niet spoedig aanleidinig geeft tot een „lege maag".

Daarnaast echter moeten we de uitdrukking „voedzaam" ook beschouwen in haar betekenis van | voedende bestanddelen aan het lichaam te brengen: niet enkel dus de maag te vullen en ons daardoor te doen denken, dat wè genoeg hebben, maar ons tegelijkertijd te voorzien van alle stoffen waaraan het lichaam behoefte heeft.

In die dubbele betekenis is ons opschrift „voedzame winterkost" bedoeld; en laten wij er dan nog een derde factor bij in rekening brengen, die in de hier aanbevolen gerechten zeker niet onbreekt... de werkelijk zeer lage prijs, waarvoor dit uitstekende wintervoedsel te krijgen zal zijn.

Moderne stamppot van boerenkool:

lè kg. aardappelen, £ kg boerenkool, i 1. melk, 60 gr. (3 afgestreken eetlepels) vet, 2 a 3 theelepels Maggi's Aroma.

Boen de ongeschilde aardappelen schoon, pit ze en snijd ze in vierde parten of in dikke schijven: zet ze op met slechts een bodempje kokend water en leg er dadelijk de met de stronkjes fijngesnipperde, goed gewassen boerenkool op.

Laat op een zacht vuur de aardappels met de kool gaar en tegelijkertijd ongeveer droog koken (niet langer dan i uur). Giet de melk er oij, laat die aan de kook komen en stamp er, onder toevoeging van het vet, de aardappelen en de kool mee fijn. Maak het gerecht op smaak af met de Maggi's Aroma en met zout.

Voordelen van deze nieuwe bereidingswijze zijn:

het behoud van alle voedingsstoffen, die door de korte kooktijd en het niet^afkoken geheel aan ons lichaam ten goede kunnen komen:

de besparing van tijd voor de huisvrouw, rtie slechts drie kwartier vóór de maaltijd aan haar keukenbezigheden behoeft te beginnen;

de betere smaak van het gerecht, dat niet geleden heeft door afgieten van kooknat;

de besparing èn van aardappelen èn van groente, omdat bij het schoonmaken feitelijk niets verloren gaat. m. f-