Zuigeling en zomer

De tijd schijnt voorbij te zijn, dat het cijfer der zuigelingen-sterfte in de maanden Juli en Augustus ontstellend naar boven vloog. De grote verbeteringen van hygiënische toestanden en niet minder de voorlichting door consulatiebureaux, door geschriften, door cursussen, enz. gegeven, heeft daaraan meegewerkt.

Echter zijn raadgevingen in dit opzich nog altijd nodig. Een schrijven van een onzer lezeressen bevestigt ons in deze mening. Veel vrouwen weten toch niet, wat zij moeten doen met hun zuigeling, als 't heel warm is, of zij zijn het vergeten. Bij 't eerste kind letten ze overal op, gingen naar een consultatiebureau, kregen inlichtingen en menen verder hiermee te kunnen volstaan. Dikwijls echter blijkt, dat zij bij volgende kinderen minder goed opletten.

Deze briefschrijfster verzoekt nu om zo mogelijk nog enige aanwijzingen omtrent zomer en zuigeling te geven.

Wij laten ze hier volgen; ze zijn door een dokter opgesteld:

Moeders! De grootste vijand van uw kleine kinderen is de zomer met zijn grote hitte!

Van alle levensmiddelen bederft melk het snelst. Daarom, voedt uw kinderen aan de borst en speent ze nooit in de zomer. De moedermelk bederft niet!

Gij moogt uw kinderen alleen de fles geven, wanneer de dokter het zegt, en dan moet gij heel precies en heel zindelijk daarbij zijn.

Gij moet elke fles na elke maaltijd daüeiijk met water vullen en ze met een flessenbor stelt je en met soda of zeepwater naspoelen en dan de fles omgekeerd op een schoon plekje neerzetten.

Gebruikt alleen flessen met gramverdeling, want daarmee kunt gij slechts de hoeveelheden melk en water precies bepalen.

Gij moet de speen iedere keer goed in een schoon pannetje uitkoken en dan wegbergen. Het best is 't evenveel spenen als flessen te hebben.

Verboden is 't om de flesspenen als

fopspenen te gebruiken. (Gebruik trouwens nooit fopspenen!)

Verboden is 't om glazen buizen of lange gummislangen als speen te gebruiken.

Koopt uw melk in een gelegenheid, waarvan gij zeker weet, dat 't er zindelijk is. Gij moogt uw melk thuis niet laten staan, gij moet ze dadelijk drie minuten in een schone pan koken, snel laten afkoelen, doordat gij de pan met deksel er op in koud water zet en dit dikwijls verfrist.

Gij moogt de melk na het koken niet ergens anders in gieten, maar in de pan laten staan, tot gij ze onmiddellijk

Uitgelegd patroon v/h hemdje.

vóór het gebruik in de voorgeschreven hoevelheid in de fles giet.

Hebt gij een aantal flessen (b.v. vijf), wat natuurlijk het beste is, dan doet gij goed om al de flessen dadelijk met de voorgeschreven hoeveelheid melk te vullen en ze dan gesloten op een koele plaats te bewaren. In het bijzonder bij flessen-kinderen moet gij de voorschriften van den dokter precies opvolgen en nooit meerdere malen de fles geven. Liever minder voedsel in de hete tijd dan teveel.

Krijgt het kindje diarrhee, houdt dan dadelijk op met de melk, raadpleeg zo spoedig mogelijk een dokter en geef het zolang wat thee zonder suiker.

Als het heet is, heeft de zuigeling even goed erge dorst. Geef het kind dan — het toont de dorst door heel onrustig te zijn — gekookt water of slappe thee, liefst zonder suiker. Ook het warm aankleden of een hete kamer

maKen den zuigeling ziek, daarom weg met al die dikke luiers, dekens, cfoeken.

In de zomer kunt gij het kind haast geheel ongekleed in wieg of bed leggen. Een hemdje en een luier met een lakentje er overheen, is voldoende.

Gij moet uw kinderen voor vliegen en muggen beschermen, door een stuk dun gaas over de wieg te hangen.

Het koelste plekje van uw woning is voor uw kindje 't meest geschikt. Gij kunt de kamer nog koeler maken door de ramen dikwijls met koud water te besproeien. Laat het kind nooit in de warme keuken! Heeft uw woning geen koel plekje, probeer dan er een te maken, of breng 't naar buiten op een beschaduwd plekje.

Een beetje tocht hindert uw kind in de zomer niets! Gij moet uw kind in de zomer minstens éénmaal per dag baden of enige malen per dag met koel water wassen. Geschikt voedsel, zindelijkheid en frisse lucht zijn voor uw kindje beslist noodzakelijk.

* * •

Trouwens, het is aan heel veel moeders reeds bekend, dat het kindje niet meer ingebakerd wordt, maar dat de kleding zo dient te zijn, dat het alle ledematen vrij kan bewegen. Zuster F. Meyboom schrijft in haar boekje over „De aanstaande moeder en haar kindje"1), dat in die inbakeringstijd het gewicht aan kleren een derde van het gewicht van het kind bedroeg. Denkt u eens aan!

En hoe „stijlvol" en „deftig" de zuigeling er in lange kleren moge uitzien, ook deze zijn hoogst onpractisch, niet alleen bij het verschonen, maar ook wat het wassen en strijken betreft.

Lange jurken voor den zuigeling zijn dus evenzeer af te raden als sieraden zoals armbandjes, oorbelletjes, enz. ze hinderen het kindje en zijn bovendien ook gevaarlijk.

Bovendien moet men er voor zorgen, dat hemdje, broekje, enz. gemakkelijk aan- en uitgetrokken worden. Wij nemen een paar patroontjes uit het genoemde boekje over.

De sluiting moet bij voorkeur met bandjes geschieden; knoopjes zijn on¬

practisch, soms ook gevaarlijk.

Gebreide kleertjes zijn ook goed, als ze los gebreid zijn, dus met dikke naalden.

') Uitgave Nijgh en Van Ditmar te Rotterdam.