KLEDING EN HANDWERKJES

Meisjespyama

Bovenwijdte 64 cm.

Lengte jasje 50 cm.

Mouwlengte vanaf de schouder 36 cm.

Zijlengte broek 68 cm.

Hoewel het patroon aangevraagd is voor een meisje, kan het ook voor jongens gebruikt worden. Alleen is de sluiting dan andersom.

Men maakt de pyama van effen, gestreept, geruit of gebloemd flanel. Voor jongens neemt men meestal effen of gestreepte stof. Men heeft bij stofbreedte 70 cm., 3 meter nodig. Heeft men nog resten flanel, waarvan men biezen aan de pijpen, mouwen, zakken en ook het

kraagje knippen kan, dan koopt men een mouwhoogte minder. Aan één mouw moet dan een reepje gezet worden, daar deze naast de broek geknipt moet worden en de stof daarvoor te smal is. Wanneer dit reepje aan de ondermouw gezet wordt, is dit weinig zichtbaar.

De mouw kan zoals op het plaatje, wijd van onderen gehouden worden. Het is echter iets warmer wanneer de mouw van onderen gerimpeld en tussen een smal manchetje gezet wordt. De manchetlengte moet dan van de mouwlengte

afgenomen worden. Met het inzetten valt de mouwnaad op ,de zijnaad.

Er zijn twee kraagpatroontjes gegeven. Eén voor een opstaand, recht kraagje, het andere voor een liggend rond kraagje. Voor kinderen met een korte hals is het platte kraagje beter.

V.A.R.A.

Vrouwen-halfuurtje

Woensdagmorgen 11 October van half twaalf tot twaalf uur wordt ons vrouwenhalfuurtje weer uitgezonden.

In deze uitzending zal Mw. T. Toornstra—de Hondt spreken over „Gezin en maatschappelijke taak", terwijl door Hetty Beek de volgende gedichten zullen worden gedeclameerd: „De Huisvrouw" van Jef Last; „Moeders handen" van Tucholski; „Vragen aan een arbeidersvrouw" van Tucholski en „Der Vrouwen Moed" van Henr. Roland Holst.

Drukfouten.

Door bijzondere omstandigheden heeft de correctie in de beide laatste nummers te wensen overgelaten. Wij wijzen o.a. op de bespreking der~film ,,Hötel du Nord", door Visie, waarin de namen der hoofdpersonen (Renée, Pierre, Louis) verkeerd gespeld waren, evenals de naam der vroegere film „Quai des Brumes".

Terwijl de toneelrubriek van A—r. een aantal hinderlijke fouten bevatte.

Ook was in het vorige nummer bij het verslag van de Internationale bijeenkomst weggelaten: II (slot).

PRIJSVRAAG

De uitgeversfirma Van Holkema en Warendorf. Keizersgracht 333. Amsterdam-C. schrijft naar aanleiding van de „Camera Obscura"'-herdenking een prijsvraag uit. Alléén zij kunnen mededelingen, die in deze eeuw zijn geboren en studeren, of gestudeerd hebben aan een der Nederlandse universiteiten. Gevraagd wordt een roman of een bundel schetsen van nationaal karakter, zich ten doel stellend een beeld te geven van de Nederlandse, hedendaagse samenleving in haar verschillende geledingen. De uitgever, waarbij men de voorwaarden voor deze prijsvraag kan verkrijgen, stelt drie prijzen beschikbaar ƒ 1000, ƒ 600 en ƒ 400. In de jury zit o.a. Prof. Dr. A. A. Verdenius.