SinterklaascacLeaux, die weinig kosten

Prettig is het om voor onze kinderen de Sinterklaascadeautjes zelf te maken, vooral als deze maar heel weinig kosten, wat in deze tijd dubbel welkom is. Want een beetje handigheid, wat goede smaak, een overgeschoten lapje of een kous is bijna alles, wat wij nodig hebben.

Laten wij beginnen met deKousenpop.

Wij nemen een kous, gekleurd of zwart knippen zo nodig het gestopte stuk er af en naaien dit weer op de naaimachine dicht. De kous binnenstebuiten laten en over de lengte een stuk met twee naast,elkaar gelegen naadjes dichtstikken. Hiertussen doorknippen, kous omkeren en met vulwatten of kapok deze repen opvullen, dit worden de benen. Daarna een deel opvullen voor de romp en daarna stevig afbinden. Hierbovenop komt een nieuwe prop voor het hoofd, terwijl wij ook een gummibal ervoor kunnen gebruiken. Boven op het hoofd naaien wij de kous keurig dicht en versieren het met kraaltjes voor de ogen en geven met een draadje neus, mond en wenkbrauwen aan. Leuk staat het ook een paar oortjes te maken van een snipper¬

tje kous. Daarna nog twee armen maken op dezelfde manier als de benen. Het aankleden is dan weer het aardigste werk en ieder doet dit naar eigen smaak van een overgeschoten lapje. Wat losse draadjes wol of kapokpluisjes op het hoofd doet dienst als haar, waarover dan een leuk mutsje. Wil men iets bijzonders, dan maakt men een negerpop met een leuke bonte kleding of een Volendammerhoed of pierrot.

Van gekleurde raffia kan men ook aardige popjes maken, die ook voor mascotte gebruikt kunnen worden. Daartoe neemt men een bosje gekleurd raffia, slaat dit dubbel en bindt eerst een stukje af, dat voor hoofd kan dienen. In het nu volgende lijf een propje watten, weer afbinden en de uiteinden vlechten tot twee benen. De armen ook van gevlochten raffia trekt men o» schouderhoogte er door heen. Het aankleden kan dan bestaan uit een raffiahoedje en raffiarokje van losse draden.

Ook een poppenhuis is met weinig

geld en een beetje geduld best te maken Wij nemen een grote stevige doos, liefst een doos die in een modezaak gebruikt wordt om overhemden in te bewaren. Deze dozen zijn stevig en juist de goede maat. Deze doos snijden wij ter weerszijde van een lengtekant open, zodat wij deze wand op tafel open kunnen klappen. Deze zijwand plus de bodem vormen de vloer. Wij beplakken de wanden met een restje behangselpapier en de vloer met een andere kleur of wij snijden hiervoor een stukje vloerzeil. In een der zijwanden snijden of knippen wij een raam uit, dat wij aan de buitenzijde met celophaanpapier beplakken. Aan de binnenkant maken wij een aardig vitrage en o ver gordijntje. Midden in de kamer een vloerkleed van een lapje trijp of fluweel. Nu gaan wij aan de meubilering beginnen. Van lucifersdoosjes zijn aardige leunstoeltjes en een kastje te maken. Wij plakken rondom een doosje een karton als model, voor de kast tweemaal een stapeltje van 5 doosjes aan en op elkaar geplakt en de laadjes van een kraal om aan te trekken, voorzien. Voor de tafel

een garenklosje met een rond kartonnetje er bovenop.

Een wiegje van een binnenkant van een doosje met voor en achter een kartonnetje is een aardige aanvulling.

Ook voor houten meubeltjes zijn aardige houtzaagmodellen te krijgen, die

echter voor dit soort poppenkamer verkleind uitgevoerd moeten worden. Voor de voltooiing kopen wij nog een paar kleine celluloid poppetjes, die wij met een snippertje zijde aankleden.

Aan de wanden hangen wij een paar plaatjes en over de tafel een tafelkleedje.

De poppenkamer is klaar en is een practische kamer tevens, want met de deksel er op blijft alles stofvrij en kan in de kast worden opgeborgen.

W. H. HIJNER—SALM.

Ontvangen

Vier Kinderprenten, geredigeerd door David Tomkins. Uitgave Van Gorcum te Assen. Prijs per stuk 10 cent.

De bedoeling is de ouderwetse kinderprenten in nieuwe, frisse gedaante weer te doen herleven. Op school zouden ze b.v. als beloning kunnen dienen, en thuis zullen ze allicht ook goede diensten kunnen bewijzen. Ouders en opvoeders worden aangeraden zich in het bezit van deze prenten te stellen. Ze zijn gekleurd

en van kleine versjes voorzien.

***

Nienke van Hichtum vertelt weer. Uitgave Van Goor Zonen te 's Gravenhage. Prijs ƒ 3.90 en ƒ 3.— met vele platen van Lidow.

Een buitengewoon mooi uitgevoerd boek, vol prachtige platen (vele gekleurd). Het bevat een 50-tal sprookjes uit allerlei landen ter wereld. Dit boek is bijzonder geschikt om er uit voor le lezen of te vertellen, maar ook om oudere kinderen zelf in handen te geven. Terwijl de platen op zichzelf reeds sprookjes zijn. De waarde van dit lijvige boek ligt ook in het feit, dat de jeugdige lezers zich hierbij dan eens in een of ander Europees land, dan weer in Afrika of in China bevinden. Een bijzondere aanwinst voor onze jeugdlectuur.