De huisvrouw in haar hoekje

Eén-pansgerechten

Hiermee wordt bedoeld, dat de hele middagmaaltijd in één pan wordt klaargemaakt. Wanneer we, zoals de volksmond zegt: „een makkie met het eten" willen hebben, dan zijn dit de uitverkoren spijzen.

Martine Wittop Koning heeft een nieuw receptenboek] e over deze éénpansgerechten geschreven en vertelt er bij.l)

Ze hebben veel voor, vooral in deze tijd, nu aardappelen en groenten duur zijn en we er zo zuinig mogelijk mee om moeten springen.

Wie zuinig en zeer goed wil koken en bovendien graag het werk wat wil verminderen, de afwas wil beperken, moet zijn krachten hier eens op proberen. Is het eigenlijk niet ons aller wens dit te doen?

Welnu, hier is een leidraad, die de goede weg aanwijst.

Wat zijn nu die één-pansgerechten?

Ten eerste de stamppotten, waarvan er veel meer zijn dan de geijkte boerenkool met worst, zuurkool met spek en hutspot met klapstuk. Alle koolsoorten en groenten zijn tot smakelijke stamppotten te verwerken en bovendien kun nen we er veel variatie in brengen door ze te verwerken met de verschillende erwtenen- bonen-, vlees-, lever-, speken worstsoorten en de minder gangbaar maar uitstekende vleesvervangers, de zuivelproducten: melk en kaas.

Ook de dikke soepen: erwten- en bonensoep, de groenten- en aardappelsoep, zijn in verschillende gedaanten af te leveren.

Tenslo*'e de zeer oude — zelfs zo oud, dat hij bijna niet meer bekend is — ,,de stoofpot, die oorspronkelijk bestond uit een laagsgewijs op elkaar gestapelde samenstelling van aardappelen, vlees en ' groente. De stoofpot, die aan de haak boven het open vuur gehangen werd. Deze ouderwetse stoofpot is echter te moderniseren en ook in één pan op gas of electrische kookplaat smakelijk klaar te maken.

Afgezien van de zuinigheid betreffende de brandstof en de minder vuile

vaat is het grote voordeel van de éénpansgerechten, dat men ze zo klaar kan maken, dat alle voedingswaarde behouden blijft. Hoe vaak wordt, ondanks dat men weet, dat aardappel- en groentennat kostbare stoffen bevatten, toch niet wat van dat ,,edele nat" door de gootsteen gegooid?

De één-pansgerechten helpen deze verkeerde gewoonte de wereld uit.

De één-pansgerechten zijn goede, zuinige en gemakkelijke maaltijden en dus sterk aan te bevelen, wat niet wegneemt, dat wanneer er iedere dag een één-pansgerecht op tafel wordt gebracht er begrijpelijker wijze geprotesteerd zal worden tegen „die hele rommel door elkaar". Een goede huisvrouw zorgt steeds voor afwisseling, ook in de vorm!

Tot slot een voorbeeld van een stoofpot met vlees, overgenomen uit het hierboven vermelde boekje.

') Eén-pansgerechten, door M. Wittop Koning. Uitgave Nijgh en Ditmar, R'dam, a 60 ct. verkrijgbaar.

Jachtschotel (voor één manspersoon):

2 ons runderpoulet:

2J pond aardappelen;

1 pond uien:

1 grote zure appel:

4 kleine theekopjes melk;

i ons vet of boter;

wat zout. wat peper of wat paprika;

plukje peterselie.

Zet het vlees op met zoveel kokend water, dat het juist bedekt is, voeg er wat zout bij en laat in de goed gesloten pan het vlees zachtjes lj uur koken.

Schep met een schuimspaan het vlees uit de pan, vul het achtergebleven vocht aan met de

WENKEN

Veiligheid voor alles!

Zó niet!

Zoekt niet met een lucifer naar het lek In de gasslang!

mejk en laat die aan de kook komen, leg er de helft van de intussen schoongeboende en in achtste partjes gesneden aardappelen op, dóérop de helft van een in plakjes gesneden ui, be strooid met wat peper of paprika; vervolgens het voorgekookte vlees, dan de rest van de uien en tenslotte de overgebleven aardappelen. Leg hier het vet op en de in partjes gesneden appel.

Laat op een zacht vuur in een goed sluitende pan alles gaar worden (4 uur) roer de massa losjes door elkaar, maak het gerecht op smaak af. Breng de vaste bestanddelen met een schuimspaan in een schaal over, bestrooi ze met peterselie en presenteer de overgebleven bouillon in een sauskom er bij.

Ë. J. WILZEN—BRUINS.

Onze jeugd

kwam samen

De Centrale Ontmoetingsbijeenkomst1) van de AJ.C. te Utrecht, waaraan ruim 1100 leden uit 72 afdelingen deelnamen, is een groot succes geworden. Een succes reeds om het grote aantal, omdat &1 deze jongeren gastvrijheid vonden bij de Utrechtse en Zuilense partijgenoten en geestverwanten, èn omdat het gebodene op deze dagen — óók het deel door de jongeren zélf verzorgd — uitstekend was!

Jan Peters kon bij de opening, behalve de vrolijke, jeugdige schare, verschillende organisaties welkom heten en begroette, in de beide Soc.-Dem. Wethouders, ook het Gemeentebestuur.

Ploeg sprak namens het Gemeentebestuur en als voorzitter van de Federatie Utrecht hartelijke woorden van welkom en voldoening bij het zien van zóveel jonge socialisten: een geruststelling èn belofte voor de toekomst!

Als hoogtepunten uit de „Centrale ontmoeting" zou ik willen halen, de ontmoeting zélf, de enthousiaste begroetingen der jongelui, die telkens weer andere en nieuwe vrienden ontdekten; de opvoering van „De Burgers van Calais", door de Rotterdamse A.J.C.-ers, het toneelwerk van Halbo C. Kool, dat misschien hier en daar wel tekortkomingen had, doch een prachtig kijkspel is geworden, met zéér goede en ontroerende momenten.

Vervolgens de fakkeloptocht, die na elf uur door Utrecht's straten en langs de grachten trok, het N.V.-Huis passeerde, waar vele vaandels van verschillende organisaties waren opgesteld, en die aan het Staatsspoorgebouw werd ontbonden; waar de fakkels tot één groot vuur bij eengeworpen werden, hetgeen in de koude nacht met de fraaie opstelling van de jongens en meisjes op de trappen van het spoorgebouw een fantastisch en mooi geheel vormde.

Deze begroetingsavond hield een belofte voor de toekomst in.

A. C. P.—P.

') Ons blad was voor de avondbijeenkomst uitgenodigd.