van tafel en bed: „Er zijn er in de eerste plaats velen, wier kerkleer de echtscheiding verbiedt en die zich daarom ook maar met een „Ersatz" tevreden stellen, evenals de diabetespatient, wien suiker verboden is". Men kan de oprechte godsdienstige overtuiging van anderen eerbiedigen, al deelt men haar niet.

Op tal van plaatsen toont de schrijver zich een goed feminist, bijv. bij de behandeling van de sleutelmacht der huisvrouw. Ook lazen wij met instemming zijn pleidooi voor verruiming der gronden tot echtscheiding, al is dit niet een speciaal-feministische eisch. Terecht merkt hij op, dat de mogelijkheid om onder het door onze rechtspraak geschapen stelsel naar willekeur — zonder eenige rechterlijke controle — te kunnen echtscheiden, wanneer beide echtgenooten dit maar wenschen, het huwelijk soms meer heeft doen ontaarden dan dat dit met nog zooveel echtscheidingsgronden ooit mogelijk zou zijn.

Eenige onevenwichtigheid in de behandeling is niet te miskennen. Zoo hadden wij ten einde aanstaande echtgenooten beter te doordringen van de wenschelijkheid op huwelijksvoorwaarden te trouwen het hoofdstuk over de financieele verhouding der echtgenooten gaarne wat uitgebreider gezien. Ook handelt het boek grootendeels over de gehuwde vrouw, doch dit is, zooals de schrijver zelf in zijn inleiding doet uitkomen, een gevolg van de omstandigheid, dat vooral voor haar nog altijd een bijzondere rechtspositie bestaat. Van ganscher harte onderschrijven wij zijn wensch, dat Justitie de weegschaal beter moge leeren hanteeren en goed toezien, dat haar gewichten juist zijn en de naald precies in het huisje staat. Éénzelfde recht zal dan gelden voor de beide sexen en er zal geen reden meer zijn om te spreken van ,,De Vrouw en het Recht".

Mr. D. J. VEEGENS

DE BEGROOTING VAN HET GEZIN.

Om dezelfde redenen als de staatsbegrooting trekt in den tegenwoordigen tijd ook de huishoudelijke begrooting sterk de aandacht. Gaarne vestigen wij de aandacht op een practisch hulpmiddel bij haar vaststelling, dat is uitgedacht door Mevr. J. Polak-Kiek (uitgave Drukkerij Kinsbergen, Amsterdam; prijs f0.75). Het bestaat uit een dubbele draaibare schijf. Op de onderste helft zijn vijf standaardinkomens van f 1600.—. f2000.—, f3400.—, f5000.— en f 6000.— aangegeven. In de bovenste helft zijn een aantal openingen uitgespaard, waarbij de verschillende uitgaafposten (voeding, kleeding, huishuur, belasting enz.) met name zijn vermeld. Draait men nu de schijf met het pijltje bij zijn inkomen of hetgeen het dichtst daarbij ligt, dan verschijnen voor de openingen de onverbiddelijke nuchtere cijfers, die aangeven hoe een gezin met twee schoolgaande kinderen dit inkomen behoort te besteden. Met de aangekondigde belastingverhoogingen is zelfs reeds rekening gehouden. Een afzonderlijke toelichting geeft naderen uitleg, waaronder bijv. de verhoudingscijfers tusschen het verbruik van een man, een vrouw en een kind, de laatste opklimmend naar gelang van den leeftijd. Moge deze zeer practisch en smakelijk uitgevoerde uitgave in veler handen komen! Mr. D. J. VEEGENS

STATEN-GENERAAL.

Opheffing Vroedvrouwenschool.

In de vergadering van de Tweede Kamer van 14 Oct. 1932 traden Mevr. de Vries-Bruyn, Mevr. T. Katz en Mr. Bakker-Nort voor het behoud der Vroedvrouwenschool in het debat. De eerstgenoemde hield een uitvoerige interpellatie, waaraan zij o.a. de vraag verbond of de bezuiniging, die met het sluiten der school te duur werd verkregen, wel kon opwegen tegen de groote nadeelen die opheffing voor Amsterdam zou meebrengen.

De minister kwam de interpellanten in zoover tegemoet, dat wanneer de gemeente A'dam met voorstellen bij de Regeering kwam, hij gaarne met de gemeente zou overleggen.

Wij mogen dus verwachten, dat het request onzer Vereeniging afgedrukt in het Sept. nummer van ons blad, wel eenig gevolg zal hebben.

De vragen van Juffr. Westerman

waarvan wij in ons vorig nummer melding maakten werden door den Minister beantwoord met de verzekering dat ook hem bekend was, dat ongetrouwden soms zware verplichtingen als kostwinners hadden, dat het overigens zoo moeilijk was het begrip kostwinner te begrenzen, en verder dat men de bijdrage voor de pensioenwet moest beschouwen als een gemeenschappelijke last, die gedragen wordt onafhankelijk van de individueele bate die ervan genoten wordt.

DE NATIONALE VROUWENRAAD EN DE KINDERBESCHERMING.

De N.V.R. heeft zich gewend tot den minister van Justitie met het verzoek alsnog onder de oogen te willen zien, of in de besnoeiing der kinderbescherming niet een ernstig gevaar dreigt. Het verzoekt den Minister daarom te willen overwegen of niet een andere regeling zou zijn te treffen waarbij de benoodigde bezuinigingen op andere wijze konden worden gevonden zonder dat schade werd aangericht aan de Kinderbescherming.

BINNENLAND.

Adviesbureau voor Vrouwen.

Ons Hoofdbestuurslid, Mevrouw J. Polak-Kiek, te Amsterdam, heeft aan een werkzaamheid, die zij in kleinen kring reeds meerdere jaren uitoefende, n.1. het geven van raad bij het financieel beheer eener huishouding, een meer naar buiten tredende uitbreiding gegeven en officieel heeft zij thans een „Adviesbureau voor Vrouwen" in het leven geroepen.

Door haar werkkring — leerares in het leervak „Administratie" op verschillende Industrie- en Huishoudscholen — kwam zij geregeld in aanraking met de interne aangelegenheden der gezinnen, waarvan haar leerlingen deel uitmaken. Zij zag, dat vele der moeilijkheden, die men haar voorlegde, financieele moeilijkheden meestal, grootendeels