voortkwamen aan gebrek aan inzicht en vakkundige kennis bij de huisvrouw. Vaak loopt een huishouding vast, niet omdat de inkomsten niet toereikend zijn, maar omdat deze inkomsten niet op de juiste wijze aangewend worden. Geld wordt zooveel verkeerd uitgegeven, er wordt zooveel verspild b.v. door het gebruik van ondoelmatige hulpmiddelen, door een onjuiste arbeidsverdeeling. De huisvrouw tobt zich vaak zoo nutteloos af, wordt onnoodig slaaf van haar gezin, terwijl zij bij een andere werkmethode tot besparing van energie en verhooging van levensvreugde zou komen, die zij ten bate van zichzelf en anderen zou kunnen aanwenden.

Het is nu op dit terrein —■ de rationeele ? :beids- en budgetverdeling in de huishouding — dat n evrouw PolakKiek speciaal van advies wil dienen. Zij heeft zich daartoe de medewerking verzekerd van eenige specialisten — zooals van Mevrouw Lotgering-Hillebrand, voor zuivere huishoudelijke zaken, van een belasting-consulent voor belasting-kwesties. In de eerste plaats zal men bij haar voor het opmaken van een begrooting terecht kunnen. Iedereen, of men een huisgezin heeft of alleen staat, zal er zich rekening van moeten geven hoe groot zijn uitgaven zullen kunnen zijn in verband met zijn inkomsten en zal iets van die inkomsten terzijde moeten leggen voor sparing en onvoorziene omstandigheden. Het is nu een oordeelkundige verdeeling van uitgaven in verband met de inkomsten, die men bij Mevr. Polak-Kiek kan laten opmaken. Zij heeft daartoe natuurlijk het volle vertrouwen en volkomen openhartigheid van de zijde van haar raadneemsters noodig; evenals een dokter moet zij volledige inlichtingen verkrijgen, wil zij een voor ieder geval wisselend en persoonlijk advies kunnen geven. Tot in de kleinste details werkt zij dan een zoodanig schema van levensonderhoud uit, dat met de gegeven middelen de hoogst mogelijke nuttigheid en de meeste zekerheid bereikt wordt.

Ter vergemakkelijking van de uitvoering van dit schema heeft zij eenige zeer eenvoudige, doch overzichtelijke hulpboekjes samengesteld, — een kasboek en een kas-huishoudboek — welke van een zoodanig handig formaat zijn, dat zij in de zak of tasch meegedragen kunnen worden, terwijl aan het einde van de maand, de daarin opgeteekende gegevens op een controle-staat worden overgebracht.

Zoogewenscht kan men het bureau met de inrichting van een administratie belasten en ook verder onder de controle hiervan blijven. Het Bureau houdt dan de controle-maandstaat bij en maakt er op attent, wanneer een begrootingspost overschreden wordt.

Vooral in dezen tijd van salarisvermindering en inkrimping van inkomsten, waar bezuiniging in vele gevallen dringend geboden is, kan deze nieuwe instelling velen van nut zijn. Men zal zichzelf blind gestaard hebben op mogelijke bezuiniging doch geen gaatje meer zien, en een vreemde, deskundige zal komen en een weg weten te vinden, dikwijls een heel eenvoudige, die men zelf over het hoofd heeft gezien. Ook jonge paren, die een huishouden gaan opzetten, en waarbij de vrouw nog geen ervaring op het gebied van het voeren van een huishouden, geen zakenkennis en technische vaardigheid heeft, zullen goed doen zich

door het Adviesbureau een begrooting voor de uitgaven te laten opmaken en desnoods tevoren, vóór de aanschaffing, advies in te winnen omtrent de zuinigheid en de werkelijke besparings-capaciteit van machines, verwarmings-apparaten e. d.

Wij leven in een tijd, waarin alom naar efficiency getracht wordt. Vaak zal dit, in de huishouding, noodgedwongen zijn. Maar ook waar de beurs een wijde is, waar men niet ieder dubbeltje behoeft om te draaien, daar vraagt de geest des tijds, dat men niet noodeloos krachten en geld verspilt; daar wil men zooveel mogelijk nut met zoomin mogelijk verlies van energie bereiken, om deze energie weer elders, op een hooger plan, te kunnen aanwenden. En hiertoe wil Mevrouw Polak-Kiek, met haar Adviesbureau voor Vrouwen, medewerken.

CLARA M. MEIJERS.

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDINGEN.

Bij gelegenheid van de 52ste geboortedag van H. M. de Koningin werden de navolgende verdienstelijke Nederlandsche vrouwen geridderd:

tot Ridder in de Orde van de Nederlandsche Leeuw:

Mej. Annie Meijer, Lid v. d. Tweede Kamer;

Mevr. dr. J. S. de longh, weduwe van Mr. A. E. H. Goekoop, kasteel de Essenburgh bij Harderwijk;

tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau:

Mej. D. H. A. M. Terwindt (mère Ignace), rectrix v. h.

R.K. Gymnasium voor meisjes te Venray;

Jkvr. C. gravin van Limburg Stirum, te Arnhem;

Mevr. A. van Rhijn-Naeff, letterkundige te Dordrecht;

tot Ridder in de Orde van Oranje-N assau:

Mej. C. F. Boeije, adj. Directrice v. h. Alg. Provinciaal

Stads- en Academisch Ziekenhuis te Groningen;

Mevr. de wed. P. Hesselmans-Sprangers, presidente der vereeniging van de H. Elisabeth van Hongarije, te Kaatsheuvel;

Mevr. I. Cremers geb. Jkvr. van Nispen tot Sevenaer, te Arnhem;

Mevr. M. J. C. Hillegaart-Haafkens, te Amsterdam, directrice v. h. Zeemanshuis;

Mej. A. J. O. de Ridder, te 's Gravenhage, referendaris der

posterijen, telegrafie en telefonie;

Mej. J. Hingst, directrice der tuinbouwschool voor meisjes

van de Stichting „Huis te Land" te Rijswijk (Z. H.); Mevr. H. de longh geb. Vogel, echtgenoote van den Directeur van Gouvernementsbedrijven Ir. D. de longh; Mej. M. Grassens (Moeder Fidelia), Overste van de Congregatie der Zusters Franciscanessen van Veghel te Pontianak;

Raden Ajoe Siti Katidjah, echtgenoote van R. A. A. Ab-

doerachman, regent van Meester Cornelis;

Mej. M. J. Meekens, missie-overste der Zusters Franciscanessen van Roosendaal in Suriname;