belangstelling voor dit congres. Onze presidente, mej. E. H. Piepers, nam deel aan dit congres, terwijl uit onze vereeniging het woord voerden: mevr. Mr. Bakker—van Bosse, en Mr. Corry Tendeloo, deze laatste sprak voor de jongeren groepen.

Op 23 Januari organiseerde het J.W.C. een Veteranendag te Utrecht waar 6 veteranen uit de vrouwenbeweging uitgenoodigd waren de vraag te behandelen hoe zij tot het feminisme gekomen waren. Oude en jong waren hier in grooten getalen opgekomen en deze bijeenkomst werd een succes.

Het woord werd gevoerd door: mej. Johanna Naber, mevr. v. Balen—Klaar, mej. Baelde, mej. Dr. C. H. van Manen, mevr. Wijnaendts Francken—Dyserinck en mevr. H. van Biema— Hijmans. Weinig hadden wij kunnen denken, dat wij zoo spoedig het verscheiden van de laatste begaafde spreekster, die 14 Maart d.a.v. overleed, te betreuren zouden hebben. —

Van 7 tot 14 Maart organiseerde het J.W.C. een Internaat op.de Vonk te Noordwijkerhout, dat, zooals de aankondiging luidde: „toegankelijk voor elk meisje en elke vrouw was, die graag wat meer van zich ^elve en van ons land wilde weten en zoodoende haar plaats in het maatschappelijk leven wilde bepalen". Deze cursus was in aansluiting aan een zesweeksche cursus voor plattelandsmeisjes, eveneens op de Vonk gehouden. Mr. Corry Tendeloo gaf hier een cursus van 3 lessen over de huishouding van den Staat, terwijl het onderwijs aanschouwelijk werd gemaakt door het meemaken van een zitting in de Eerste en in de Tweede Kamer, door het opvoeren van een schijnverkiezing en als slot door het doen optreden van onze vooraanstaande politieke vrouwen op een Vrouwenlanddag op de Duinark te Noordwijkerhout, eveneens door het J.W.C. georganiseerd en waar het woord werd gevoerd door: mej. Johanna Westerman, mevr. Mr. B. Bakker—Nort, mevr. W. van Itallie—van Embden, mevr. H. Verwey— Jonker en mevr. Mr. C. Bakker—van Bosse. Zoowel het Internaat op de Vonk als de Landdag mogen zeer geslaagd geacht worden.

Redactiecommissie en maandblad Vrouw en Gemeenschap.

In Juni moest mej. Mr. van Es haar lidmaatschap neerleggen wegens haar vertrek naar Amsterdam.

Bij de Firma Koch en Knuttel werd dit jaar een nieuw contract gesloten.

Mevr. Cohen Tervaert behartigde wederom met de haar eigen competentie en toewijding de belangen van het blad, waarvan de belangrijke en gevarieerde inhoud onze leden meer en meer weet te boeien.

Waar ter anderer plaatse verslag van de Redactiecommissie zal worden uitgebracht, kan

ik mij hier van verdere mededeelingen onthouden.

(De verslagen, ingezonden door de afdeelingen, zullen opgenomen worden in het Jaarverslag, dat op de Jaarvergadering zal worden uitgebracht).

Jaarvergadering.

De Jaarvergadering werd op 2 en 3 Mei 1936 te 's-Gravenhage gehouden. Hier werd o.a. de motie van het Hoofdbestuur aangenomen, betreffende een poging om meer vrouwen te krijgen in besturen der omroepvereenigingen.

Ook werd een motie van de afdeeling Groningen aangenomen, waarin de wensch geuit werd, dat vrouwenrubrieken op wijder basis zouden gebracht worden, met meer artikelen op wetenschappelijk en cultureel gebied.

Het voorstel Amersfoort over naamsverandering werd verworpen.

Het voorstel Groningen, waarin het Hoofdbestuur verzocht een kort werkplan voor het volgend jaar vast te stellen, werd met eenige wijziging aangenomen.

Het voorstel Rotterdam-Schiedam, waarin het Hoofdbestuur verzocht werd een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheid om jaarlijks alle vrouwen, die voor het eerst kiesbevoegd zijn, te bereiken, werd aangenomen, hoewel er met nadruk op gewezen werd, dat met het oog op de zeer hooge kosten, hieraan verbonden, de verwezenlijking van dit voorstel niet eenvoudig zou zijn.

Ook een tweede voorstel van deze afdeeling werd aangenomen om te trachten invloed te hebben op de bevordering van het onderwijs in de staatsinrichting, in het bijzonder op de meisjesscholen.

Ook werd nog besloten, naar aanleiding van een derde voorstel van deze afdeeling om het maandblad in de nieuwe spelling te doen verschijnen, de inzendsters vrijheid van spelling te laten, in afwachting van een Regeeringsbesluit hierover, terwijl het voorstel Leeuwarden om bij de Regeering erop aan te dringen ten spoedigste eenheid in de spelling te brengen, met algemeene stemmen werd aangenomen.

In de avondbijeenkomst werd het pro en contra uiteengezet van de oprichting van een vrouwenpartij. Mevr. Polak—Kiek trad op als verdedigster van een vrouwenpartij, op grond van het geringe succes, door de vrouw bij de bestaande politieke partijen geboekt.

Mr. Goudsmit, die als tegenstander optrad, achtte het in strijd met de taak van onze volksvertegenwoordigers als een beginselprogramma enkel feministisch georiënteerd is. Bij de discussie werd o.m. nog gewezen op het gevaar de invloed der vrouwen te onttrekken aan de politieke partijen, terwijl er tevens de nadruk op gelegd werd, dat thans de leidster ontbrak, die