aandacht besteed. In al deze phasen van haar bestaan krijgt een vrouw gelegenheid tot psychologischen groei. Indien zij zich werkelijk de geboden mogelijkheden ten nutte maakt, zal zij niet alleen groot persoonlijk voordeel daarvan trekken, maar hierdoor onwillekeurig ook bijdragen tot een betere verhouding tusschen de geslachten, (samenwerking!). Telkens weer bepleit de schr. een alzijdige ontwikkeling van de vrouw, zoowel van haar vrouwelijke als van haar „mannelijke" eigenschappen. Wegens plaatsgebrek kan ik hier op een en ander niet dieper ingaan, maar ik zou elke lezeres van ons Maandblad willen aansporen van dit werk kennis te nemen als van iets, dat men als bewust-denkende vrouw gelezen moet hebben.

Voor haar, die niet psychologisch geschoold is, zijn de eerste hoofdstukken van dit boek, dat toch voor leeken geschreven werd, zeker niet gemakkelijk. Vooral als Dr. Harding bij de bespreking van de algemeene verhouding manvrouw haar (en Jung's) psychologische theorieën ontvouwt, heeft zij hiermee te weinig rekening gehouden. De lezer ontdekt dan oogenschijnlijke hiaten en tegenspraken in het betoog.

Ook zal zeker niet ieder het met haar beweringen over vriendschap tusschen vrouwen, scheiding en de buitenechtelijke liefde eens zijn. Wellicht heeft de schrijfster haar conclusies, uit Amerikaansche toestanden getrokken, te haastig voor Europa willen doen gelden. De invloed van de religie is voor haar ook slechts een historisch begrip. Maar zij, die dit boek wrevelig ter zijde zouden willen leggen, omdat ze er uitspraken in vinden, die lijnrecht in strijd zijn met de eigen maatschappelijke of religieuze opvattingen, -zouden zichzelf daarmee tekort doen. Want ook zij kunnen er nog vele rake opmerkingen in vinden, die het lezen en herlezen waard zijn en die soms veel later de oplossing van een moeilijke situatie of een psychologische puzzle kunnen brengen.

Het boek is geschreven in rustige, heldere stijl (o heerlijk korte Engelsche volzinnen!) en behoudens enkele kleine fouten uitstekend vertaald.

A. Rudingh—Fehmers.

Amersfoortsche Stemmen, Orgaan van de Internationale School voor Wijsbegeerte. Uitgave van Gorcum en C. te Assen.

Met ingang van dit jaar worden deze stemmen onder redactie van Prof. C. M. Mennicke vier keer per jaar uitgegeven. De redactie geeft hierin naast aankondigingen van de verschillende leergangen, in iedere aflevering, enkele artikelen van de hand van docenten der School. Verder heeft de redactie het plan geregeld

literatuuroverzichten te geven. Bovendien zal elk jaar door de redactie een afzonderlijk boekje worden uitgegeven. Dit jaar geeft Prof. Mennicke ons „Levensbeginselen en Levenspraktijk"; voor het tweede jaar heeft Dr. J. D. Bierens de Haan reedt toezegging gedaan. Het zoojuist ontvangen eerste nummer bevat een warmgestelde opwekking van den redacteur „Laat ons werken". Kleine artikelen ter herdenking van de overleden geestverwanten en Leeraren Prof. Dr. A. H. de Hartog en Dr. Bart de Ligt, programma's o.a. van Paedagogische en Medisch-Ethische Studie-Conferenties en boekbesprekingen. Het abonnementsgeld voor de stemmen blijft 50 ct. per jaar, dat voor het afzonderlijke boekje 90 ct.

M. C. T.

„De vrouw in huis" door Marianne de Groot. Uitgave Nederlandsche Keurboekerij, Amsterdam.

Een goede handleiding vol practische raadgevingen voor iedere huisvrouw. Dit boek bevat niet enkel recepten voor alle dagen van het jaar, maar deze stemmen werkelijk overeen met hetgeen men in die maand aan versche groenten, fruit, visch, enz. koopen kan.

Behalve recepten en huishoudelijke wenken, geeft de schrijfster nog nuttige wenken voor lichaamsverzorging voor kinderen en volwassenen, voor babyzorg, voor opvoeding in school en gezin, voor verzorging van onze huisdieren, onze kamerplanten, enz.

Verder aardige gegevens hoe onze huiselijke feestdagen zonder veel kosten aantrekkelijk te maken.

Een handleiding zoo compleet, dat deze voor ieder gezin is aan te bevelen.

E. H. P.

Helge Krog. Afrekening, toneelspel uit het Noors, vertaald door N. Boelen<— Ranneft. Uitgave Van Loghum Slateterus, Arnhem.

In de paar uren — tussen half zeven en half tien 's avonds speelt zich het aangrijpend huwelijksdrama af waardoor Helge Krog — die in Noorwegen de moderne Ibsen genoemd wordt, met zeldzame scherpte 3 figuren, twee mannen en een vrouw voor ons laat leven. Moderne menschen waarvoor de driehoeksverhouding geen zonde, maar een kwellend mysterie is, en die niet aarzelen, als de zielenood dwingt in de diepte te graven tot de vrouw daar den schat van 't herwonnen zelfvertrouwen terugvindt.

De toneelgroep het Masker met Else Mauhs in de hoofdrol zal ongetwijfeld van de opvoering iets bijzonders maken.

Voor de vertaling van Mevr. Boelen—Ranneft is maar een woord: ze is vlekkeloos.