Laten wij niet volharden, zei spr., in een verkeerd Europeesch oordeel, dat ervan uitqaat, dat de Amerikaansche vrouw alle huishoudelijke plichten van zich afschuift, die haar tijd verdrijft met cigaretten rooken en flirten. Het juiste beeld vormt men zich door haar te weten rustig, nuchter, zakelijk.

De Amerikaansche vrouw accentueert haar vrouwelijkheid, ook in haar kleeding den vollen nadruk legt zij op haar onafhankelijkheid. Zij is onconventioneel, niet schijnheilig, niet sluw, heeft niets geheimzinnigs.

Het aantal werkende vrouwen in Amerika is enorm. Van de getrouwde vrouwen werkte in 1930 reeds V5 buitenshuis. Een groot percentage arbeidt als telefoniste of in de warenhuizen. Men ziet de vrouw als makelaar, als verzekeringsagent, doch treft haar minder aan in de beroepen van architect en ingenieur De politieke belangstelling is gering, men vindt de vrouw zelden in de hoogere staatslichamen.

Het Amerikaansche vermogen is voor een qroot deel in handen van vrouwen. Zij bezitten pl.m. 43 % van alle aandeelen. De vrouw is voorts de grootste inkoopster. De besteding van het inkomen is voor haar een ware levenskunst geworden, mede dank zij de voortreffelijke voorlichting op dit terrein van twee staatsbureaux.

Wat de Europeesche vrouw van haar zusteren in de V.S. overnemen moet is de onweerstaanbare drang tot werken De arbeid, die verheft, rust geeft en evenwicht, die tijd noch

ruimte laat voor persoonnjKe ki«uucu.

Laten de vrouwen van het oude werelddeel trouw blijven aan het ideaal van vrouwehj heid, doch zorgen zij voor ontwikkeling van het dikwijls ontbrekende zelfvertrouwen

De presidente, Mevr. Heering, dankte hierna Mevr. Brugmans namens het Bestuur voor de zoo boeiende, diep doordachte lezing en oo de overige aanwezigen toonden haar erkentelijkheid door een luid applaus.

J. S. Janssen-v. Hamel secr.

Haarlem. — Ook voor onze afdeehng hield Mevr. Mr. L. I. Brugmans-Martens onder groote belangstelling een voordracht met het onderwerp „Wie regeert Amerika", waarin zij vooral de waardeering en de vrijheid van den arbeid van de Amerikaansche vrouw prees. ..Laten wij het uitbazuinen zei spr. hoeveel de arbeid voor ons beteekent en de mannen zullen ons begrijpen; arbeid geeft rust en evenwicht vernietiqt peuterigheid en kleinzieligheid. Laat ons van onze Amerikaansche zusters besef van verantwoordelijkheid, energie en zelfvertrouwen leeren.

C. Stemler-Tjaden, Secr.

Leeuwarden. Op 16 November hield de afd. Leeuwarden een zeer geslaagde bijeenkomst, waar door Mevr. Bosch-Jesse te Leeuwarden op zeer verdienstelijke wijze werd gesproken over het boek van Dr. Esther.Harding „Der Vrouwen Levensweg".

Het was zeer verblijdend, dat deze lezing door talrijke niet-leden werd bezocht, waardoor onze Vereeniging wederom in ruimeren kring bekend kan worden.

C. M. Busscher Sjerp.

Rotterdam-Schiedam hield op Dinsdag 21 November een bijeenkomst, waar Drs. H. A. Korthals, redacteur van de N.R.C. sprak over: Schaarste, overvloed en distributie in deze tijd. Spreker wees op het grote verschil, dat bestaat tussen de distributie van nu en in 1914. De maatregelen, die thans getroffen worden zijn reeds enkele jaren voorbereid, omdat men de oorlog geruime tijd kon zien aankomen wat in 1914 niet het geval was. Op overzichtelijke wijze stelde spr. vervolgens de taak der rijksbureaux en het distributie-apparaat met zijn vele vertakkingen en moeilijkheden, zoals hamsteren, prijsopdrijving, vervangingswaarden, enz. in het licht. Belangrijker dan alle defensie, zo eindigde de heer Korthals zijn betoog, economische zowel als militaire, is echter de qeest in het land. Men moet ook de geest bewapenen en achter de regering staan, opdat de maatregelen zo doeltreffend mogelijk zullen

Z1,Mevr Dr. W. H. Posthumus-van der Goot, die na de pauze sprak over: Economische overdenkingen van een huisvrouw, zeide, dat zij, na als afgestudeerde huisvrouw enige jaren de huishoudkunde in de praktijk te hebben beoefend, tot de ontdekking was gekomen hoe ontstellend slecht de voorlichting van de huisvrouw, die toch het beheer over een groot deel van het inkomen van haar echtgenoot heeft, is verzorqd. Spreekster wees hierna op het merkwaardige feit, dat in het Nederlandsche distributie-apparaat geen enkele vrouw is ingeschai i i ■-1 At> xrrmiWPTl dnor hun ervaring

KelQ, terW111 lUV-U vat- vivw" w— -

en hun natuurlijke vindingrijkheid een veel praktischer kijk op de verschillende mogelijkheden kunnen hebben dan mannen. In Denemarken bestaat dan ook de Rijks-hmsvrouwenraad, die nauw samenwerkt met de verschillende distributie-instanties. De Nederlandse Vereniqing van Huisvrouwen en onze vereniqing hebben reeds haar diensten aan de regering aangeboden. Mevr. Posthumus eindigde met de hoop uit te spreken, dat de regering het yerzoek van de beide verenigingen niet zou afwijzen, maar de vrouwen bij het distributie-apparaat inschakelen.

J. M. v. Riet, secr.