DE EERSTE S0R0PTIM1STCLUB IN NEDERLAND.

Eind Mei j.1. kwam mevrouw Wynaendts Francken uit Parijs met de opdracht van de presidente der Fransehe Soroptimistclub, Mme Noël, om hier in Holland het initiatief te nemen tot de oprichting van een club op dezelfde basis, en reeds den 27en November heeft de officieele inwijding der eerste Nederlandsche Soroptimistclub te 's-Gravenhage aan de lunch bij Anjema plaats gehad. Wie weet wat er aan een dergelijke organisatie vastzit, zal toegeven dat er gewerkt is met de vlugheid en energie welke wij kennen bij de vrouw, die in de Unie dikwijls gelegenheid heeft gehad haar werkkracht en organisatietalent te doen bewonderen. Wat de Soroptimistclubs zijn? Clubs van vrouwen, die een beroep uitoefenen, ten doel hebbend de waardeering der beroepen, de bevordering deiinternationale betrekkingen. De naam schijnt van Latijnsche afkomst en beteekent daar de beste zusteren, maar kan ook worden opgevat als blijmoedige zusteren. Deze gedachte heeft de Nederlandsche presidente eraan vastgeknoopt in haar openingsrede en wij danken haar aan de Fransehe marraine der Nederlandsche club.

Van elk beroep mag slechts één vrouw zitting hebben in de club en de bedoeling is, dat alleen zij worden opgenomen, die een verantwoordelijke plaats in de maatschappij innemen. Maar naast dezen maatstaf wordt die andere aangelegd, die van den blijmoedigen geest, teneinde werkelijk den geest van nationale en internationale waardeering te bevorderen. Men kan zich niet als lid aanmelden, doch moet worden uitgenoodigd.

De eerste Nederlandsche Soroptimistclub omvat de provincies Zuid-Holland en Utrecht en heeft haar zetel te 's-Gravenhage. Het bestuur bestaat uit mevr. W. Wijnaendts FranckenDyserinck, presidente, mej. dr. M. E. Lulius van Goor, vicepresidente, mej. A. Verhagen, penningmeesteres, mej. C. P. Knottenbelt, secretaresse, mej. Th. J. E. van Aken, le assessor, jkvr. dr. B. Elias, 2e assessor, mevr. W. J. Laman TripNolen, 3e assessor.

De leden hebben besloten geregeld eiken 2en Zondag van de maand bijeen te komen en verder de gezelligheid te bevorderen op alle maniern, welke door het bestuur wenschelijk worden geacht.

Reeds voor de officieele inwijding hadden dan ook een drietal lunches plaats gehad, welke uitmuntten door den prettigen toon.

De installatie had plaats in tegenwoordigheid van een aantal genoodigden, o.w. de burgemeester van 's-Gravenha ge, mr. J. A. N. Patijn en diens echtgenoote, dé gedelegeerden van de Londensche Soroptimistclub, miss Gordon Holmes en dr. Anne Gilliatt en van de te vormen Italiaansche Soroptimistclub, signora Da Rios; van den president en vice-president van de Haagsche Rotary, dr. van der Wijk en mr. van Slooten; de president en de secretaresse van Nederland-Frankrijk, prof. Treub en mej. Duijs, en voorts dr. van den Bergh van Ëijsinga-Elias, die door mevrouw Wijnaendts Francken werd uitgenoodigd de Soroptimistclub voor Noord-Holland op te richten.

Op de inangureele lunch heette de presidente de verschillende gasten ieder in hun eigen taal welkom, en in een vorm die aantoonde in welk bijeonder karakter zij hier waren. Na gewaagd te hebben van haar poging om ook de Duitsche vrouwen voor de Soroptimist-idee te winnen, getuigde zij: „Maar deze fakkelloop zal niet eindigen voordat alle beschaafde landen meegesleept zijn. Het denkbeeld mede te werken aan een internationaal werk trekt ons aan. Wij Nederlandsche vrouwen, die zeer vredelievend zijn, geven ons rekenschap ervan, dat de wereldvrede niet kan bestaan, dan indien wij elkaar begrijpen. Alles begrijpen is alles vergeven, en gewoonlijk kent men te weinig de mentaliteit van anderen."

In haar antwoord verklaarde de Fransehe presidente: „Vereenigd door dezelfde doeleinden, zullen wij nooit verreten, dat ons clubdevies is: goedheid, onderlinge behulpzaamheid, saamhoorigheid."

Ook zij had reeds in Berlijn pogingen aangewend tot de stichting van een club van beroepsvrouwen te komen. Nadat op de aanbieding van het charter door de Nederlandsche presidente in het Fransch was geantwoord, besloot deze in onze eigen taal: in geen land meer dan in Europeesch en Overzeesch Nederland ligt het Soroptimisme voor de hand, waar het hooge en verantwoordelijk beroep dat het constitutioneel koningschap in onze dagen is, door een vrouw wordt uitgeoefend. Wij stellen u voor aan koningin Wilhelmma en aan koningin Emma telegrammen van hulde te zenden, denkende aan de wijze waarop zij beiden de taak in het openbare leven met haar taak als. vrouw en moeder hebben weten te vereenigen.

De instemming der aanwezigen uitte zich in het zingen van het „Wilhelmus", waarmede dus de officieele inwijding van de club was bezegeld.

De buitenlandsohe gedelegeerden herinnerde spreekster er

aan hoe ons land haar had ontvangen met een grauwen hemel, met zeer somber weer, met een dichten, ijzigen, doordringenden mist. „Maar onze harten zijn vervuld van zonnige gevoelens voor u. En indien ik een devies voor onze cluib kon kiezen, dat zeer goed past bij de blijmoedigheid, welke onze naam ons oplegt, zou het het woord zijn, van ik weet niet meer welken uwer beroemde schrijvers: „Laat ons eerst zon worden en dan de wereld aanschouwen, zij zal er dan minder treurig uitzien"."

Buitengewoon vriendelijk waren de toespraken van den burgemeester en den voorzitter der Haagsche Rotaryclub; geestdriftig en meesleepend die van de Italiaansche gedelegeerde, op gelijke wijze door het oudste lid in jaren Cornelie van Zanten in vlot Italiaansch beantwoord. Haar hartelijke woorden tot de presidente aan het slot gericht, getuigden van de prettige en opgewekte samenwerking, die verkregen is. De Engelsche gedelegeerde miss Gordon Holmes, stockbroker van beroep, wekte vooral op toch zooveel mogelijk alle leidinggevende vakken vertegenwoordigd te krijgen en de club niet beperkt te houden.

Aan de lunch heerschte die aangename atmosfeer van sympathie welke men voelt, maar niet kan beschrijven.

Het begin was dus uitstekend, wat in Holland veel zegt. Moge dit een goed voorteeken zijn. EMMY J. B.

Een loyaal oordeel.

Toevallig trekt in de Manchester Guardian een artikel m'n aandacht over „schermsters" van zes verschillende naties, waaronder Nederlandsche vrouwen, die in Londen een wedstrijd om een wisselbeker hebben uitgevochten. „Een der vele interessante mededingsters was een Hollandsche, die met een zeldzame lenigheid op haar enkels heen en weer wiegde", en wier vlugheid bewondering afdwong. Heit schitterendst schijnt gespeeld te zijn door een Duitsch schoolmeisje van zestien jaar uit Frankfort a. M. Lang en slank, was ze geheel in het wit gekleed* Geen kort rokje, maar een sportpantalon had ze zich gekozen en het lange vlashaar was in twee slakken boven de ooren gewonden. Zij deelde den reporter mede dat op vele Duitsche scholen schermen onderwezen wordt naast Latijn, Grieksch, Fransch, Engelsch en andere vakken. Iedere ochtend sto?id ze om zes uur op voor haar schermlessen. Zie vocht „met ontzachelijke verve" vertelt de verslaggever. Wel hebben de schuchtere Gretchen zich van de vier K's geëmancipeerd! Dat overigens dat lenige, getrainde lichaampje, met z'n tucht van vroeg opstaan, straks een waardevoller moeder aan het Duitsche volk zal geven dan de auseinandergegangene figuren, die wij ons uit den vooroorlogstijd herinneren, behoeft wel geen betoog. En intelligentere burgeressen krijgt Michel tegenwoordig ook: dit jonge ding hoopts over enkele jaren in... Oxford een graad te gaan halen.

W. W. F.-D.

MEDEDEELING VAN HET HOOFDBESTUUR.

Op de oproep, welke het Hoofdbestuur enkele weken geleden deed om te komen tot een gezamenlijke actie, die zich ten doel stelt te bereiken, dat ons onderwijs ook met de opvoeding tot de gezinstaak zal gaan rekening houden, werd een groot aantal betuigingen van instemming ontvangen.

De vergadering, waarop deze actie zal worden besproken, zal plaats vinden oj Zaterdag 7 Januari, des namiddags 2 uur in hotel Terminus te Utrecht. Na opening door onze voorzitster zal mevrouw Wijnaendts Francken een inleiding over de opvoeding tot de gezinstaak houden. Hierna hopen we een comité te vormen uit de sympathiseerende vereenigingen en personen, dat nader zal uitwerken, op welke wijze deze actie het best kan worden gevoerd.

Laat ieder, die in deze actie belang stelt, zorgen op deze bijeenkomst aanwezig te zijn.