Arnhem, te Haarlem in het grootbedrijf (verlevendiging door een paar flinke bestellingen; zoodra het benoodigde materiaal aangekomen is, worden er meer werklieden aangenomen), te Kampen (matig werk), Leiden, te Schiedam in den ijzeren-scheepsbouw en te Vlissingen (volop werk; meer personeel, nachtarbeid).

Daarentegen werd slapte waargenomen te Alfen in den scheepsbouw (hier en daar ontslag, werkdag 1 uur korter), te Dordrecht in den scheepsbouw en bij blok- en mastenmakers, te Groningen (ontslag; één werf staat zoo goed als stil), te Haarlem in het kleinbedrijf (seizoen; een enkel ontslag, werktijd korter), te Den Helder (eenige slapte; ontslag van 2 sjouwers en van 13 huistimmerlieden, die vroeger bij wijze van noodhulp als scheepsbeschieter in dienst waren genomen), te Schiedam in den houten-scheepsbouw en te Rotterdam in den scheepsbouw (overal slap; op één werf 10 sjouwers ontslagen). Bij scheepssmeden te Rotterdam was de toestand zeer uiteenloopend: deels slap, deels normaal werk, deels druk. In sommige bedrijven werden werklieden ontslagen of werd de werktijd verkort, terwijl elders personeel aangenomen of de arbeidsduur verlengd werd.

Het aanbod van werkkrachten overtrof de vraag voor scheepssmeden te Rotterdam en voor den scheepsbouw te Alfen (meer dan in October), Dordrecht, Groningen, Haarlem (niet van bekwame vaklieden), Den Helder, Rotterdam en' Vlissingen (veel aanbod van elders). Evenwicht bestond er in den scheepsbouw te Arnhem, Kampen, Leiden en Schiedam en bij blok- en mastenmakers te Alfen en Dordrecht. Van Amsterdam werd dienaangaande geen opgave ontvangen.

Werkloosheid kwam voor onder scheepssmeden te Rotterdam en in den scheepsbouw te Dordrecht, Groningen en Rotterdam. (Geen opgave van Amsterdam.)

Alfen (BI, Amsterdam (Mh), Arnhem (B), Dordrecht (B), Groningen (B), Haarlem (Mh) Den Helder (B), Kampen (B), Leiden (B), Rotterdam (Mh), Schiedam (B), Vlissingen (M).

Rijtuig- en wagenmakerij. Te Groningen en 's-Hertogenbosch was het slap. Overigens was er bevredigend werk. Te Haarlem is echter slapte in uitzicht voor een 2-tal afdeelingen eener rijtuigfabriek.

Vraag en aanbod waren gelijk, behalve te 's-Gravenhage en Haarlem, waar meer aanbod was (geen opgave van Amsterdam). G. w. (geen opgave van Amsterdam).

Alfen (B), Amsterdam (Mh), Arnhem (B), Dordrecht (B), Enschede (B), Gouda (B) 's-Gravenhage (B), Groningen (B), Haarlem (Mh), 's-Hertogenbosch (B), Hilversum (B), Kampen (B), Rotterdam (Mh), Schiedam (B).

XIV. Papier.

(Papier.)

Papierfabricage. De toestand was zeer gunstig. Vraag en aanbod gelijk G w

Nijmegen (Vg). J

Zakkenplakkers. Normaal. Vraag en aanbod gelijk. G w

Arnhem (B). 1

Boekbinders. In verband met het seizoen was de toestand overal bevredigend of gunstig. Minder werk dan in de vorige maand was er alleen te Groningen (geen overwerk meer). Daarentegen namen de werkzaamheden toe te Amsterdam (meer personeel), Delft, Haarlem (hier en daar eenige drukte in verband met de feestdagen in December) en Rotterdam (meer overwerk). Zij bleven ongeveer op dezelfde hoogte te Dordrecht (druk), 's-Hertogenbosch (normaal), Leiden (normaal) en Nijmegen (druk). v '

Slechts te Amsterdam overtrof het aanbod van werkkrachten de vraag en werden nog enkele werkloozen aangetroffen (5 of 6). Overigens waren vraag en aanbod gelijk en kwam werkloosheid niet voor.

i ■ j Anï?,\er<!^n %lft Dordrecht (B), Groningen (B), Haarlem (D), 's-Hertogenbosch (B) Leiden (B), Nijmegen (Vg), Rotterdam (D). w

Fabricage en bewerking van carton. De toestand werd normaal genoemd door Amsterdam, s-Gravenhage, Groningen, Haarlem (hier en daar eenige drukte in verband met de feesten in December) en Leiden, terwijl drukte werd gerapporteerd door Hilversum. Ook te Schiedam was het vrij druk, zoodat langer gewerkt moest worden. In één onderafdeeling van het bedrijf aldaar, n.1. in de steendrukkerij, was het evenwel slap.

De stroocartonfabriek te Leeuwarden stond stil (zie Afl. 11, blz. 828). Het grootste deel van de werklieden vond ander werk of vertrok naar elders De overigen werden om beurten gedurende enkele dagen per week nog op de fabriek bezig gehouden met schoonmaakwerkzaamheden, enz.

3