Zakkenplakkers. Toestand normaal. Vraag en aanbod gelijk. G. w.

Arnhem (B).

Boekbinders. Amsterdam, Delft, Dordrecht en Nijmegen noemden den toestand gunstig, terwijl de overige rapporten van normaal en geregeld werk spraken. Het overwerken te Rotterdam liep ten einde.

Vraag en aanbod van werkkrachten waren gelijk, behalve te Amsterdam, waar + 8 werkloozen werden aangetroffen.

Amsterdam (D), Delft (JB), Dordrecht (B), 's-Gravenhage (D\ Groningen (B), Haarlem (Dj, 's-Hertogenbosch (B), Leiden (B), Botterdam (D), Nijmegen (Vg).

Fabricage en bewerkinq van carton. De toestand werd normaal genoemd door 's-Gravenhage, Leiden, Schiedam (eenig overwerk) en Westzaan, terwijl verlevendiging werd gerapporteerd door Amsterdam (druk), Groningen en Hilversum.

Te Amsterdam overtrof de vraag naar goede werkkrachten het aanbod, maar te Westzaan was het aanbod grooter dan de vraag. Overigens waren beide gelijk. G. w.

Amsterdam (D), 's-Gravenhage (D), Groningen (B), Hilversum (P), Leiden (B), Schiedam (Yg), Westzaan (P).

XV. Textielnijverheid.

IIndustrie textile.)

Textielnijverheid. Slapte werd geconstateerd in één katoenweverij te Enschede, te Geldrop (arbeidsduur korter), te Leiden in de dekenweverijen, te Tilburg, behoudens enkele uitzonderingen (wachten op grondstoffen, arbeidsduur verkort), te Veenendaal in de katoenindustrie (wachten op grondstoffen), in één katoenweverij te Helmond, waar wekelijks 5 dagen werd gewerkt en te Utrecht in de breierijen (arbeidsduur korter).

De toestand werd normaal, bevredigend genoemd te Enschede in de katoenspinnerijen en -ververijen, te Groningen in de tricotage, te Helmond in de katoenweverijen (zie boven), te Hengelo, te 's-Hertogenbosch en Leiden in de breierijen, te Leiden in de katoen-, laken- en greinweverijen, de sajetspinnerijen, de fabricage van lampenpitten en breigaren, de nettenvlechterijen en in de drukkerij van wol, katoen en linnen, voor zoover het handwerk betreft en ten slotte te Veenendaal in de wolindustrie.

Drukte heerschte in meerdere of mindere mate te Boxtel (arbeidsduur verlengd), Eindhoven (meer werkkrachten aangenomen), Gemert (als voren), te Helmond in de rood ververij en (als voren), dekenweverijeif en katoendrukkerijen en te Leiden in de machinale afdeeling van de drukkerij van wol, katoen en linnen.

Het aanbod van werkkrachten werd door de vraag overtroffen te Boxtel, Eindhoven, te Enschede in de katoenweverijen, voor zoover betreft wevers-hulpen, te Gemert en te Helmond voor de roodververijen. Daarentegen was het aanbod grooter dan de vraag te Geldrop, Groningen, te Hengelo, voor zoover betreft jeugdige vrl. werkkrachten en te Veenendaal. Overal elders bestond evenwicht tusschen beide. Behalve het wachten op grondstoffen, boven vermeld, kwam geen werkloosheid voor.

Boxtel (Mv en V), Eindhoven (Y), Enschede (Ki), Geldrop (Y), Gemert (V), Groningen (C), Helmond (KE en V), Hengelo (Tn), 's-Hertogenbosch (C), Leiden (Tn), Tilburg (As), Utrecht (C), Veenendaal (Tn).

Bewerking van katoenafval. Normaal. Vraag en aanbod ongeveer gelijk. G. w.

Enschede (Ki).

Vellenblooterijen. Seizoenslapte en gedeeltelijke werkloosheid. Meer aanbod dan vraag. Sommige werklieden zoeken als gewoonlijk ander werk.

Leiden (Tn).

Tapijtfabricage. Te Rotterdam seizoendrukte (meer personeel, langer werktijd, meer verdiensten) en meer vraag naar werkkrachten dan aanbod. Te Hilversum over het algemeen geregeld werk, doch eenige werkloosheid onder de handwevers. Te Laren eenige slapte, met iets meer aanbod dan vraag, maar geen werkloosheid.

Hilversum (Ti), Laren (Hilversum Ti), Botterdam (C).

Bandfabricage. De toestand was normaal te Arnhem in de afd. bleekerij en te 's-Hertogenbosch. Het was echter slap in de afd. weverij en ververij te Arnhem. Vraag en aanbod waren gelijk. G. w.

Arnhem (C), 's-Hertogenbosch (C).