IX. Leder, wasdoek, caoutchouc.

(Cuir, toile cirée, caoutchouc.)

Schoenmakerij. De toestand was normaal, bevredigend te Dongen in het handwerk (beter dan in April), te 's-Hertogenbosch, Leeuwarden, Oisterwijk, Schiedam (deels normaal, deels eenige drukte), Vlissingen, Drunen en Baardwijk.

Verlevendiging en drukte viel waar te nemen te Amsterdam (meer personeel, langer werktijd), Arnhem, Delft, te Dongen in het machinale werk, te s-Gravenhage (zeer druk, langer werktijd), te Groningen, Haarlem (wat langer werktijd). Leiden (als voren), Loon op Zand (volgens de K. v. A. te Waalwijk uitbreiding van personeel en langer werktijd), Nijmegen, Rotterdam, Utrecht (langer werktijd) en Vrijhoeven-Capeile (langer werktijd, meer personeel). De drukte werd over het algemeen toegeschreven aan het seizoen en het bijzonder mooie weder.

Eenige slapte werd slechts waargenomen te Waalwijk, Besoijen en Kaatsheuvel.

Te Vlissingen, Waalwijk, Besoijen en Baardwijk overtrof het aanbod van werkkrachten de vraag, terwijl te 's-Gravenhage, Loon op Zand en VrijhoevenCapelle de verhouding omgekeerd was. Overigens bestond er evenwicht. Geringe werkloosheid kwam alleen voor te Waalwijk en Loon op Zand (volgens de

K. v. A. te Waalwijk). , „ , ,r,

Amsterdam (C), Arnhem (C), Delft (C), Dongen (S), 's-Gravenhage (C), Groningen (C Haarlem (C), 's-Hertogenbosch (C), Leeuwarden (K), Leiden (Tn), Loon op Zand (P), Nijmegen (Vg), Oisterwijk (V), Rotterdam (C), Schiedam (Vg), Utrecht (C), Vlissingen (B), Waalwijk (b).

Zadelmakerij. Te Haarlem en 's-Hertogenbosch was slechs matig werk, waar in de overige plaatsen was de drukte bevredigend. Verlevendiging werd seder de vorige maand waargenomen te Amsterdam, Arnhem (druk) en Utrecht (evenwel nog weinig nieuwwerk). , , ,

Vraag en aanbod waren over het geheel gelijk. Alleen te Amsterdam kwam

in zeer geringe mate werkloosheid voor.

Amsterdam (C), Arnhem (C), Delft (C), Haarlem (C), 's-Hertogenboseh (C), Hilversum (B), Leiden (Tn), Rotterdam (C), Utrecht (C).

Leerlooierij. De gang van zaken was bevredigend te Arnhem, Delft, Loon op Zand, Oisterwijk (druk; twee stoomleerlooierijen in aanbouw), Rijen (er trad verbetering in), Utrecht en Waalwijk.

Daarentegen werd van slechts matig werk gesproken door Leiden en van slapte door Eindhoven (dure huiden; ontslag van werklieden) en Gilze (dure huiden, oneerlijke concurrentie in verband met het gebruik van chemische producten bij het looien). , , , . . .

Te Gilze was het aanbod van werkkrachten grooter dan de vraag, doch te Oisterwijk overtrof de vraag het aanbod. Overigens waren beide gelijk. G. w.

Arnhem (C), Delft (Vg), Eindhoven (P), Gilze (P), Leiden (Tn), Loon op Z,and (P), Oisterwijk (V), Rijen (P), Utrecht (C), A\ aalwijk (P).

Drijfriemenfabricage. Toestand gewoon. G. w.

Rotterdam (C).

Schachtenmakers. Seizoenverlevendiging. Zeer weinig verschil tusschen vraag en aanbod. Zeer weinig werkloosheid.

Amsterdam (C).

Zeemlederfabrieken. Slap (dure huiden). Vraag en aanbod gelijk. G. w.

Leiden (Tn).

X. Oer, steenkolen, turf.

(Minéraux, houille, tourbe.)

Steenkolenindustrie in Zuid-Limburg. Er bleef geregeld werk. Wel verminderde in verband met het seizoen de vraag naar huisbrandkolen, maar de vraag naar industriekolen was levendig. De verzending ondervond moeilijkheden wegens gebrek aan ledige spoorwagens.

Het aanbod van werkkrachten was volgens P onvoldoende wegens de nemende vraag naar arbeidskrachten in het bedrijf zelf, in de bouwvakken en voor den veldarbeid. Volgens V waren vraag en aanbod ongeveer gelijk, u. w.

Heerlen (V en P).

Veenderij, turfgraverij. Door de droogte was er veel werk, ofschoon de afzet verminderde. Vraag en aanbod waren gelijk. G. w.

Hoogeveen (Vel.

Briquettenfabricage. Geregeld werk. Vraag en aanbod gelijk. G. w.

Alfen (Vg).