confectie, te Rotterdam in het damesconfectievak en te Utrecht in de dameskleermakerij.

Gunstiger was de stand der werkzaamheden te Amsterdam in de damesconfectie (meer overwerk, meer personeel aangenomen) en het lingerievak (aanneming van werkkrachten), te Groningen in mantelzaken (drukte), te Haarlem in de confectie-onder- en bovenkleeding (zeer druk, als gewoonlijk) en in dezelfde branche te Leiden en Rotterdam (drukte).

Het aanbod van werkkrachten overtrof de vraag voor het damesconfectievak te Amsterdam en de kleermakerij voor winkels te Groningen. Daarentegen was de vraag grooter voor de dameskleedermakerij en de confectie-onder- en bovenkleeding te Haarlem en de vervaardiging van ondergoederen te Rotterdam. Overigens bestond er tusschen beide evenwicht, terwijl werkloosheid niet werd waargenomen.

Amsterdam (C), Arnhem (C), Delft (C>, Groningen (C), Haarlem (C), 's-Hertogenboseh (C), Leeuwarden (K), Leiden (Tn), Nijmegen (Vg), Rotterdam (C), Schiedam (Vg), Tilburg (As), Utrecht (C), Vlissingen (B).

Vervaardiging van hoeden en petten. Er was gewoon, geregeld werk in het dameshoedenvak te Arnhem, Haarlem, 's-Hertogenbosch en Leiden en te Rotterdam, voor zoover de en-gros-zaken betreft (uitbreiding van personeel voor het in voorraad werken); verder te Arnhem bij hoeden en pettenmakers, te Groningen in de pettenmakerijen, te Leeuwarden in de hoeden- en pettenindustrie en te Utrecht in het dames- en heerenhoedenvak.

Daarentegen viel slapte waar te nemen in het dameshoedenvak te Amsterdam, Groningen, Schiedam en te Rotterdam, voor zoover de détailzaken betreft, te Amsterdam in de pettenmakerijen en te Rotterdam in de hoeden- en pettenfabricage (er werd echter druk in voorraad gewerkt).

Tusschen vraag en aanbod van werkkrachten bestond evenwicht, behalve te Rotterdam in het dameshoedenvak, waar het aanbod grooter was. Een weinig werkloosheid kwam alleen te Amsterdam voor.

Amsterdam (C), Arnhem (C), Groningen (C), Haarlem (C), 's-Hertogenbosch (C), Leeuwarden (K), Leideu (Tn), Rotterdam (C), Schiedam (Vg), Utrecht (C).

Parapluienfabricage. Te Tilburg geregeld werk, te Nijmegen nog eenige slapte, doch minder dan in Augustus. Te Tilburg was meer vraag dan aanbod, te Nijmegen waren beide gelijk. G. w.

Nijmegen (Vg), Tilburg (As).

Bontwerkers. Normaal: eenige verlevendiging in verband met de nadering van het winterseizoen. Te Amsterdam en Haarlem was het aanbod iets kleiner dan de vraag; te Arnhem waren beide gelijk. G. w.

Amsterdam (C), Arnhem (C), Haarlem (G).

Beddenfabricage. Te 's-Hertogenbosch slapte, te Leiden en Rotterdam gewoon werk. Vraag en aanbod waren gelijk. G. w.

's-Hertogenbosch (B), Leiden (Tn), Botterdam (C).

Wasch- en strijkinrichtingen. Deels werd de toestand normaal genoemd, deels werd nog drukte gerapporteerd, hoewel aanzienlijk minder dan in de beide vorige maanden. Delft en Haarlem maakten melding van ontslag van los personeel.

Vraag en aanbod waren over het algemeen gelijk. Te Amsterdam bleef men echter klagen over gebrek aan strijksters. G. w.

Alfen (Vg), Amsterdam (C), Arnhem (C), Delft (C), Groningen (C), Haarlem (C), s-Hertogenbosch (C), Leiden (Tn), Nijmegen (Vg), Rotterdam (C), Utrecht (C).

Chemische wasscherijen en ververijen. De toestand werd normaal genoemd door Arnhem, Leiden en Schiedam, terwijl eenige verlevendiging werd gerapporteerd in verband met het seizoen door Groningen (druk), Haarlem (vooral in de ververij), Nijmegen, Rotterdam (druk vooral in de ververij; meer personeel, beter verdiensten) en Utrecht.

Vraag en aanbod waren vrijwel gelijk. G. w.

Arnhem (C), Groningen (C), Haarlem (C), Leiden (Tn), Nijmegen (\ g), Rotterdam (C), Schiedam (Vg), Utrecht (C).

Tapijtreiniging. Slapte. Vraag en aanbod waren gelijk. G. w.

Groningen (B).

Barbiers en kappers. Normaal (iets beter dan in Augustus). Vraag en aanbod waren gelijk. G. w.

Arnhem (C).