Scheepvaart. Binnenscheepvaart. Normaal. Geen vraag en aanbod. G. w.

's-Hertogenboscli (B).

Zee-scheepvaart en Rijnvaart. De zee-scheepvaart was iets minder druk dan in September 1910. In totaal kwamen te Rotterdam binnen 800 zeeschepen, metende 980 262 netto registertonnen, tegen 859 schepen, metende 1 052 013 tonnen, in September 1910.

Bij de Rijnvaart stegen de vrachtprijzen, als gevolg van den zeer lagen waterstand, tot een sedert jaren ongekende hoogte. Ook de sleeploonen stonden op hoog peil.

Het aanbod van werkkrachten was grooter dan de vraag, maar werkloosheid van beteekenis kwam niet voor.

Rotterdam (Hcv).

Laden en lossen van schepen en spoorwegwagons. In verband met den aanvoer van bouwmaterialen en steenkolen was er voor de losse dokwerkers meer werk dan in Augustus en van slapte geen sprake. Ook kwamen enkele kleine zeebooten binnen, maar die gaven aan slechts enkele handen eenig werk. Tusschen vraag en aanbod van werkkrachten bestond vrijwel evenwicht. G. w.

vlissingen (M).

Vrachtrijderij. Normaal. Geen vraag of aanbod. G. w.

's-Hertogenbosch (B).

Stalhouderij. Slechts matig werk. Geen vraag of aanbod. G. w.

's-Hertogenbosch (B).

Arbeidsbeurzen.

(Offices de placement.)

Een overzicht van de verrichtingen van elke arbeidsbeurs gedurende de maand September 1911 wordt aangetroffen in de tabellen op bladz. CCCLXXXVI e. v.

Uit den staat (zie blz. 638), welke een beknopte samenvatting en vergelijking geeft van September 1911 met de maanden Augustus 1911 en September 1910, blijkt, dat het aantal aanbiedingen van werknemers en aanvragen door werkgevers in vergelijking met de vorige maand met resp. 444 en 482 is gestegen.

Een stijging van het aantal aanbiedingen van werknemers valt bij een 13-tal beurzen waar te nemen; deze bedroeg bij de beurs te Amsterdam 64, Arnhem 44, Delft 11, Enschede 26, Gouda 5, 's-Gravenhage (gem.) 103, Groningen 120, Haarlem 45, 's-Hertogenbosch 4, Leeuwarden 42, Rotterdam 45, Venlo 14 en Zwolle 7; een daling had plaats bij de beurzen te Dordrecht (31),'s-Gravenhage, Chr. Volksbond (21), Leiden (1), Maastricht (8), Nijmegen (8), Schiedam (12) en Utrecht (5).

Het aantal aanvragen door werkgevers nam toe bij de beurs te Amsterdam met 233, te Arnhem met 80, te Delft met 12, te Dordrecht met 124, te Enschede met 91, te Groningen met 46, te 's-Hertogenbosch met 4, te Leeuwarden en te Nijmegen met 16, te Schiedam met 6, te Venlo met 13 en te Zwolle met 4. Bij de overige beurzen — uitgezonderd die te Utrecht, waar het aantal aanvragen voor beide maanden gelijk bleef — valt een daling te constateeren; de grootste daling, n.1. 67, kwam voor bij de gemeentelijke arbeidsbeurs te 's-Gravenhage.

De groote stijging van het aantal aanvragen door werkgevers te Dordrecht vindt haar oorzaak in het feit, dat voor een scheepswerf, welke een uitbreiding ondergaat, een groot aantal klinkers, kokers en ijzerbewerkers benoodigd waren. Blijkens mededeeling van den directeur der gemeentelijke arbeidsbeurs te Zwolle moet de daling in Augustus en September van het aantal aanvragen, en in 't bijzonder dat der plaatsingen, hoofdzakelijk worden toegeschreven aan het feit, dat de beurs in die maanden door bijzondere omstandigheden slechts in den voormiddag geopend was.

Bij de beurzen te Amsterdam, Arnhem, Delft, Dordrecht, Enschede, s-Hertogenbosch, Nijmegen, Schiedam, Utrecht en Zwolle was de verhouding tusschen vraag en aanbod voor de werknemers gunstiger dan in de vorige maand, bij de overige beurzen ongunstiger.

Uit de cijfers op bladz. 639, welke de verhouding van het aantal aanvragen door werkgevers tot dat der aanbiedingen van werknemers bij alle beurzen te zamen weergeven, blijkt, dat de arbeidsgelegenheid voor de werknemers in de maand September gunstiger was dan in de vorige maand.