Leerlooierij. Alleen Gilze rapporteerde nog slapte (dure huiden, slapte in de schoenmakerij). Alle overige verslagen noemden den toestand thans bevredigend.

Vraag en aanbod waren overal gelijk. G. w.

Arnhem (C), D.elft (Vg), Eindhoven (P), Gilze (P), Leidon (Tn), Loon op Zand (P), Rijen (P), Utrecht (C), Waalwijk (P).

Drijfriemenfabricage. Toestand gewoon. Geen aanbod van werkkrachten. G. w.

Rotterdam (C).

Schachtenmakerij. Gewoon werk. Weinig verschil tusschen vraag en aanbod. Een weinig werkloosheid.

Amsterdam (C).

Zeemlederfabrieken. Slapte (concurrentie van Engeland). Vraag en aanbod waren gelijk. G. w.

Leiden (Tn).

X. Oer, steenkolen, turf.

{Minéraux, houille, tourbe.)

Steenkolenindustrie in Zuid-Limburg. De vraag naar huisbrandkolen was levendig. De vraag naar industriekolen liet op de eene mijn te wenschen over, doch op de andere was zij voldoende. Volgens V viel er verlevendiging waar te nemen, welke gedeeltelijk een gevolg kan zijn van de onzekere stemming, die reeds geruimen tijd in de Engelsche, Belgische en Duitsche mijnindustrie bestaat (men verwacht een algemeene werkstaking van mijnwerkers in Engeland, welke vermoedelijk gevolgd zal worden door conflicten in Duitschland en België).

Volgens P wordt er nog steeds geklaagd over gebrek aan ledige Hollandsche en Belgische spoorwagens.

Het aanbod van vreemde werkkrachten was op sommige mijnen overvloedig; op een andere mijn bleef het aanbod echter schaarsch. G. w.

Heerlen (V en P).

Veenderij, turfgraverij. Te Hoogeveen was volop werk, doch door den lagen waterstand kon er weinig turf worden afgeleverd. Deurne deelde mede, dat het turf drogen wegens den drogen zomer vroeger was afgeloopen dan anders, zoodat thans met turfgraven aangevangen moest worden om de arbeiders aan den gang te houden.

Te Hoogeveen waren vraag en aanbod gelijk, maar te Deurne was meer aanbod dan vraag. G. w.

Deurne (W), Hoogeveen (Ve).

Briquettenfabricage. Seizoendrukte (wat langer werktijd). Vraag en aanbod gelijk. G. w.

Alfen (Vg).

XI. Bewerking van metalen.

(Industrie des métaux.)

Goud- en zilversmeden. Te Gouda en Rotterdam was weinig werk, maar overal elders heerschte een bevredigende drukte.

Alleen te Rotterdam overtrof het aanbod'de vraag. Overigens waren beide gelijk. G. w.

Amsterdam (Mh), Arnhem (B), Dordrecht (B), Gouda (B), Groningen (B), Haarlem (Mh), 's-Hertogenbosch (B), Leiden (B), Rotterdam (Mh).

Metaalbewerking. De stand der werkzaamheden was over het algemeen bevredigend te Amersfoort, te Amsterdam in de metaalwarenfabricage en de koperen blikslagerij, te Arnhem in de koperslagerij, te Delft in de koper- en blikslagerij, te Dordrecht in de klinknagelfabriek, de hoefijzerfabriek, de brandkastenfabriek, bij slotenmakers, tingieters, vijlenmakers, koperslagers en blikslagers, te Enschede bij koperslagers, te Gouda bij blikslagers, te 's-Gravenhage, te Groningen bij bliken koperslagers, te Haarlem in de lettergieterij, te Den Helder bij koperslagers, te 's-Hertogenbosch in de metaalwarenfabricage, de koperslagerij, de loodpletterij en de capsulenfabricage, te Leiden in de grofsmederij en de koper- en blikslagerij, te Maastricht, te Rotterdam in het grootbedrijf, bij vijlenkappers, blik- en koperslagers, te Schiedam in de metaalwarenfabricage, te Tilburg bij koperslagers, te Vaals en in de blikemballage te IJsselmuiden.