Vraag en aanbod waren vrijwel gelijk. Alleen te Amsterdam kwam een weinig werkloosheid voor.

Amsterdam (C), Arnhem (C), Delft (C), Haarlem (C), 's-Hertogenbosch (C), Hilversum (B), Leiden (Tn), Rotterdam (C), Utrecht (C).

Leerlooierij. Slapte werd gerapporteerd door Gilze en Rijen, doch de overige verslagen spraken van een bevredigende drukte.

Vraag en aanbod waren overal gelijk. G. w.

Arnhem (C), Delft (Yg), Eindhoven (P), Gilze (P), Leiden (Tn), Loon op Zand (P), Oisterwijk (V), Pijen (P), Utrecht (C).

Drijfriemenfabricage. Druk werk (campagne in de suikerfabrieken). G. w.

Rotterdam (C).

Schachtenmakerij. Toestand gewoon. Weinig verschil tusschen vraag en aanbod. Een weinig werkloosheid.

Amsterdam (C).

Zeemlederfabrieken. Slapte. Vraag en aanbod waren gelijk. G. w.

Leiden (Tn).

X. Oer, steenkolen, turf.

(Minéraux, houille, tourbe.)

Steenkolenindustrie in Zuid-Limburg. De vraag naar huisbrand- zoowel als naar industriekolen was levendig tengevolge van het winterseizoen. De verzending der kolen ondervond echter nog steeds moeilijkheden door gebrek aan ledig spoorwegmateriaal.

Het aanbod van werkkrachten was stationnair. G. w.

Heerlen (P en V).

Veenderij, turfgraverij. Gewoon werk. Vraag en aanbod waren gelijk. G. w.

Hoogeveen (Ve).

Briquettenfabricage. Seizoendrukte (langer werktijd). Vraag en aanbod waren gelijk. G. w.

Alfen (Vg).

XI. Bewerking van metalen.

(Industrie des métaux.)

Goud- en zilversmeden. Te Gouda en Rotterdam was weinig werk, maar overigens was de drukte bevredigend. Alleen te Rotterdam overtrof het aanbod de vraag. G.w.

Amsterdam (Mh), Arnbem (B), Dordrecht (B), Gouda (B), Groningen (B), Haarlem (Mh), 's-Hertogenbosch (B), Leiden (B), Rotterdam (Mh).

Metaalbewerking. De stand der werkzaamheden was over het algemeen bevredigend te Amersfoort, te Amsterdam in de metaalwarenfabricage en de koper- en blikslagerij, te Arnhem bij koperslagers, te Delft in de koper- en blikslagerij, te Dordrecht in de klinknagelfabriek, de hoefijzerfabriek, de brandkastenfabriek, bij slotenmakers, tingieters, vijlenmakers, koperslagers en blikslagers, te Enschede bij koperslagers, te Gouda bij blikslagers, te Haarlem in de lettergieterij, te Den Helder bij koperslagers, te Helmond, te 's-Hertogenbosch in de capsulenfabricage, de loodpletterij en de koperslagerij, te Leiden, te Rotterdam bij vijlenkappers en koperslagers, te Schiedam in de metaalwarenfabricage en de kettingfabricage (behalve voor hen, die zware kettingen vervaardigen), te Tilburg bij koperslagers, te Vaals en in de blikemballagefabriek te IJsselmuiden.

Drukte heerschte er te Delft in de fabriek van koper- en zinkwerken (zeer druk; meer personeel, overwerk en nachtarbeid) te Dordrecht in de metaalwarenfabriek, de kopergieterij en bij koperdraaiers en -forceerders, te 's-Gravenhage in de kopergieterij, te Groningen in de blik en koperslagerij (vooral in de blikemballage), te Hilversum in de haarden- en brandkastenfabriek (overwerk), te Kampen in de emaillefabriek, te Leeuwarden bij blikslagers (zeer druk), te Rotterdam in het grootbedrijf en de blikslagerij en te Vlissingen in het grootbedrijf (nachtarbeid).

Slapte werd alleen waargenomen te Delft in de blikemballagefabriek, te Dordrecht in de scheermessenfabriek (matig werk), te Leeuwarden in de kachelfabriek, te Schiedam in de koperslagerij en te Breda in de draadnagelmakerij (zeer slap).

Vraag en aanbod waren in de meeste plaatsen en bedrijven gelijk. Slechts voor de koper- en blikslagerij te Delft en de kopergieterij te 's-Gravenhage over-