GEMEENTE. A~g Einde Eu3t-en schafttijden. GEMEENTE. A(<™ gnd» Rust-en schafttijden- Q

Amsterdam Z. 7 6 ') 9—9{, 12—1, 4—44. Groningen. . Z. 6 7 /0 i.i ^

W. 8 6i) 9-91,12-12^4-41 W. 7 7 i8"8*' ÏS-I*. 4-4.1.

Arnhem . . 7 7 2 uur. Leiden. . . 7 7 8^—9 12! 2 4jl

Dordrecht. . 8 7 2) 12-]'. Nijmegen. . Z. 6 7 3) ( ' ' * ,

ünschede en yy_ 71 73) —y> —li- Ür ,

Lonneker . Z. 7 7 K Rotterdam. . Z.' 6^ 6 a 7 4) 8-8|, 12-1 (sOlfV

W. 8 6 | X2_r Clf p) 4 4^,

's-Gravenhage niet bekend. W. 7 a 8 6 a 7 *) 12-1 (soml 121 of J-ll V,

4-4k

') 's Zaterdags ö1/^

2) 's Zaterdags 5.

3) 's Zaterdags wordt zoo mogelijk om 5 uur n.m. geëindigd.

4) 's Zaterdags vroeger, voor zoover het particulier bedrijf betreft en geen continu-arbeid vereischt wordt.

Voor overwerk wordt 25 pCt. extra betaald te 's-Gravenhage (7—10 n.m.) en Arnhem, terwijl te Rotterdam een verhooging van 50 pCt. geldt. Nachtarbeid wordt betaald met een verhooging van 50 pCt. te 's-Gravenhage (10 n.m.—6 v.m.), Nijmegen (10 n.m.—5 v.m.) en Rotterdam, in welke plaatsen voor Zondagsarbeid het loon met 100 pCt. wordt verhoogd. Te Arnhem wordt voor nacht- en Zondagsarbeid een verhooging van 50 of 100 pCt. betaald. Overigens werd opgegeven, dat voor overwerk, nacht- en Zondagsarbeid het gewone loon wordt uitgekeerd, of althans, dat voor de extra betaling van zoodanigen arbeid geen bepaalde regelingen zijn getroffen.

Huisarbeid wordt niet verricht. Dat voor Dordrecht eenigszins andere opgaven werden verstrekt dan voor 1909, vindt zijn oorzaak in het in werking treden van eene electrische centrale. In de overige plaatsen ondergingen de loonen en de arbeidstijden sedert het vorige jaar geen verandering.

Amsterdam (B), Arnhem (B), Dordrecht (B), Enschede (B), 's-Gravenhage (B), Groningen (B), Leiden (B), Lonneker (Enschede B), .Nijmegen (B) en Rotterdam (B).

Goud- en zilversmeden. De werklieden in dit bedrijf zijn te 's-Hertogenbosch gewoonlijk werkzaam tegen dagloonen. Te Haarlem — de Kamer kreeg gegevens van één firma — ontvangen de volwassen werklieden uur- en de jeugdige werklieden Weekloonen. Voor goud- en zilversmeden te Amsterdam en Dordrecht wordt het loon gewoonlijk eveneens per uur berekend. Tegen weekloon wordt meestal gewerkt door goudsmeden te Arnhem en Gouda en door goud- en zilversmeden te Groningen en Leiden. De uitbetaling van het loon geschiedt overal wekelijks.

in de meeste plaatsen bestaan geen standaardloonen. De tabel op blz. 115 geeft een overzicht van de in de onderscheidene gemeenten geldende eenheidsloonen, de gemiddelde of normale wekelijksche verdiensten en de meest voorkomende dagelijksche arbeids-, rust- en schafttijden.

Toeslagen op de loonen worden niet gegeven. Voor Arnhem werd gemeld, dat de gezellen daar een week vacantie genieten met behoud van loon. Aangaande de kosten, welke ten laste van de loonen komen, werd voor 's-Hertogenbosch gemeld, dat de goud- en zilversmeden voor eigen gereedschappen moeten zorgen; de kosten voor eerste aanschaffing daarvan kunnen op f 25— gesteld worden, terwijl die voor onderhoud zeer gering zijn. Voor Groningen werd opgegeven, dat door de werklieden eenig eigen gereedschap moet worden aangeschaft, dat weinig kosten voor onderhoud vordert. Voor de overige plaatsen werd medegedeeld, dat' geen kosten ten laste van de loonen der werklieden komen.

Overwerk, nacht- en Zondagsarbeid komen over het algemeen niet voor en bepaalde regelingen voor de betaling van verhoogd loon voor zoodanigen arbeid zijn dan ook nergens getroffen.

Van het voorkomen van huisarbeid werd melding gemaakt voor Amsterdam en Groningen. Voor Amsterdam werd opgegeven, dat de thuiswerkers langere arbeidsdagen moeten maken dan de atelierwerkers om gelijke loonen te kunnen behalen. Voor Groningen werd gemeld, dat een enkele werkman wel eens het een of ander thuis maakt, niet voor den patroon, doch voor particulieren en dat omtrent de loonen en de arbeidstijden van deze thuiswerkers geen bijzonderheden kunnen worden gemeld. In beide plaatsen kwam sedert het vorige jaar in den omvang van de huisindustrie geen verandering.