Rotterdam (K v. A. v. d. Conf.). - De toestand was gewoon en de loonen en arbeidstijden bleven dezelfde. Vraag en aanbod van werkkrachten waren met elkander in evenwicht, evenals in Mei, en werkloosheid viel niet waar te nemen.

Beddenfabricage, enz.

Leiden (K. v. A. v. d. Textielnijverheid). In de watten-, kapok-en veerenbereidenjen was goed werk. Het was echter niet drukker dan in de vorige maand. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten en geen werkloosheid.

Rotterdam (K. v. A. v. d. Conf.). — In de beddenfabricage heerschte ook gedurende de maand Juni nog drukte. In de ondernemingen, die aan de Kamer inlichtingen verstrekten, behoefde echter niet tot uitbreiding van personeel te worden overgegaan, terwijl ook de arbeidstijd dezelfde bleef. Geen aanbod van werkkrachten en geen werkloosheid.

Wasch- en strijkinrichtingen.

Alfen (K. v. A.). — In waschinrichtingen en bleekerijen viel noch slapte noch verlevendiging waar te nemen. De verhouding tusschen vraag en aanbod van werkkrachten bleef normaal. Geen werkloosheid.

Amsterdam (K. v. A. v. d. Conf.; uit de opgaven van drie patroons). — Het was, ondanks het seizoen, eenigszins slap. In de loonen, het aantal werklieden en de arbeidstijden kwam geen verandering. In de kleine inrichtingen, waar 's winters man en vrouw het \Verk afkunnen, is het zeer moeilijk, voor'de zomermaanden personeel te krijgen. Geen werkloosheid.

Arnhem (K. v. A. v. d. Conf.). — De zomerdrukte nam nog wel toe, doch was niet zoo. groot als in het vorige jaar, daar er minder vreemdelingen waren Tusschen vraag en aanbod van werkkrachten bestond evenwicht. Geen werkloosheid.

Delft (K. v. A. v. d. Conf.). — De zomerdrukte bereikte haar grootste hoogte zoodat nog meer personeel — hoofdzakelijk strijksters — werd aangenomen. De loonen en arbeidstijden werden niet gewijzigd. Het aanbod van werkkrachten was zeer gering en er waren geen werkloozen. Teneinde aan de zomerdrukte het hoofd te kunnen bieden, neemt men als strijkster ook wel personen aan die in den winter als dienstbode werkzaam zijn.

Groningen (K. v. A. v. d. Conf.). — In wasch- en strijkinrichtingen nam de drukte, mede in verband met de lustrumfeesten, sedert de vorige maand eenigszins toe, zij het ook niet in die mate, dat er overwerk moest worden verricht. Vraag en aanbod van werkkrachten wogen vrijwel tegen elkander op. Geen werkloosheid.

Haarlem (K. v. A. v. d. Conf.). In de wasch- en strijkinrichtingen nam de drukte nog wel eenigszins toe, doch door de minder gunstige weersgesteldheid bleef de bedrijvigheid beneden de verwachting. Het aanbod van strijksters werd door de vraag overtroffen.

's-Hertogenbosch (K. v. A. v. d. Conf.). — De toestand was normaal. Er was vraag noch aanbod van werkkrachten, evenmin als in Mei. Geen werkloosheid.

Leiden (K. v. A. v. d. Textielnijverheid). — Wasch- en strijkinrichtingen en bleekerijen hadden gewoon werk in verband met het jaargetijde. Het ongunstige weder was echter niet bevorderlijk aan een voordeeligen gang van zaken. Werkloosheid viel niet waar te nemen. Voor alle personen, die tot het vak behooren is in dezen tijd van het jaar werk.

Nijmegen (K. v. A. v. d. V. en G.). — Er heerschte overal seizoendrukte. Voor het ruwe werk werden nog al werkkrachten gevraagd, doch overigens wogen vraag en aanbod van werkkrachten tegen elkander op. Geen werkloosheid.

Rotterdam (K. v. A. v. d. Conf.). — Als gevolg van het minder gunstige weer was het minder druk dan in het vorige jaar omstreeks dezen tijd en kon de toestand niet meer dan gewoon genoemd worden. In het aantal werklieden kwam geen verandering, evenmin als in de loonen en de werktijden. Vraag en aanbod van werkkrachten waren met elkander in evenwicht, evenals in Mei. Er viel een weinig werkloosheid waar te nemen.