Delft (K. v. A. v. d. Bouwbedr.). — Het was in Juli minder slap dan in Juni, voornamelijk een gevolg van de omstandigheid, dat aan de Technische Hoogeschool de groote vacantie begonnen is en nu alle vertrekken van die instelling schoongemaakt en gerepareerd moeten worden. In het laatst van de maand werden er tijdelijk nieuwe werkkrachten aangezet. Er was zoodoende meer vraag naar gezellen dan in Juni. Aanbod was er alleen van witters. Voor zoover deze gezellen niet in een ander bedrijf plaatsing konden bekomen waren zij werkloos.

Dordrecht (K. v. A. v. d. Bouwbedr.). — Stukadoors hielden druk werk. Meer gezellen werden echter niet aangenomen, terwijl ook in loonen en arbeidstijden geen verandering kwam. Er was vraag noch aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Enschede (K. v. A. v. d. Bouwbedr.): — Stukadoors ondervonden noch slapte, noch bijzondere drukte. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten en geen werkloosheid.

Gouda (K. v. A. v. d. Bouwbedr.). - In het stukadoorsbedrijf heerschte geen slapte, doch vermeerdering van drukte viel evenmin waar te nemen. Vraag en aanbod van werkkrachten wogen tegen elkander op.

Groningen (K. v. A. v. d. Bouwbedr.). — Tot ongeveer 15 Juli was de toestand als in Juni (niet druk voor de stukadoors en bepaald slap voor de witters). Het aanbod van werkkrachten overtrof de vraag. Er waren enkele werklooze stukadoors, terwijl >/3 van het totale aantal witters zonder werk was. Na genoemden datum trad verbetering in, voor de witters doordat met het intreden der vacanties het schoonmaken van de gebouwen voor onderwijs kon beginnen en voor de stukadoors, doordat de in aanbouw zijnde gebouwen zoover voltooid waren, dat met de stukadoorswerkzaamheden kon worden begonnen. Fr werden meer werklieden aangenomen en door de witters moest worden overgewerkt. Door de stukadoors werd de meerdere drukte te meer gevoeld omdat, nu ongeveer 30 pCt. der gezellen buiten de stad werkzaam zijn, er minder werklieden beschikbaar waren dan gewoonlijk. Het aanbod van werkkrachten werd diensvolgens door de vraag overtroffen en werkloosheid kwam niet meer voor.

Den Helder (K. v. A. v. d. Bouwbedr.). — De toestand in het stukadoorsbedrijf bleef dezelfde. Slapte en werkloosheid vielen niet te constateeren. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten.

's Hertogenbosch (K. v. A. v. d. Bouwbedr.). — De toestand in het stukadoorsbedrijf bleef normaal. Er was noch vraag, noch aanbod van werkkrachten, evenmin als in de vorige maand. Geen werkloosheid.

Hilversum (K. v. A. v. d. Bouwbedr.). - Ofschoon het eigenlijke seizoen reeds eindigde, was er nog behoorlijk werk, voornamelijk wegens den schoonmaak van scholen tijdens de vacantie. Tusschen vraag en aanbod van werkkrachten bestond evenwicht en werkloosheid kwam niet voor.

Kampen (K. v. A. v. d. Bouwbedr.). — Stukadoors ondervonden eenige meerdere drukte dan in Juni (aanbouw en vernieuwing van perceelen en seizoenwerkzaamheden). Geen slapte of werkloosheid. Vraag en aanbod van werkkrachten waren met elkander in evenwicht. Enkele arbeiders, die van elders teruggekeerd waren, konden geplaatst worden.

Leeuwarden (K v. A.). — Stukadoors ondervonden groote slapte in verband met den slechten toestand in het bouwbedrijf. Het viel uiterst moeilijk den gezellen regelmatig werk te geven, zoodat velen van hen naar de provincie vertrokken om werk te zoeken. De verhouding tusschen vraag en aanbod van werkkrachten was ongunstiger dan in Juni: het aanbod overtrof in niet geringe mate de vraag. Van eigenlijke werkloosheid kon nog niet gesproken worden, al konden ook niet alle gezellen regelmatig werk vinden.

Leiden (K. v. A. v. d. Bouwbedr.). — De seizoenverlevendiging hield aan. Geen slapte of werkloosheid. Het aanbod van werkkrachten werd door de vraag overtroffen.

Nijmegen (K. v. A. v. d. Bouwbedr.). — De toestand in het stukadoorsbedrijf onderging sedert de vorige maand geen verandering: geen slapte of werkloosheid. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten.

Rotterdam (K. v. A. v. d. Bouwbedr.). — De werkzaamheden voor stukadoors bleven afnemen, als gevolg van verminderden aanbouw. Het aanbod van werk-