Boxtel (Patroonsvereeniging). — Er vie! verlevendiging waar te nemen wegens meer bestellingen, met het gevolg, dat er 1 a l'/2 uur per dag langer gewerkt moest worden. Geen slapte of werkloosheid. Het aanbod van werkkrachten werd door de vraag overtroffen.

(Werkliedenvereeniging). — Zonder dat daarvoor een bepaalde oorzaak

kon worden opgegeven, was het eenigszins levendiger dan in Juni, waarvan verlenging van den arbeidsduur het gevolg was. Geen slapte of werkloosheid. Het aanbod van werkkrachten was kleiner dan de vraag.

Eindhoven (Werkliedenvereeniging A). — Zonder dat daarvoor een oorzaak kan worden opgegeven, was er in de katoenweverijen verlevendiging merkbaar, met aanneming van werklieden als gevolg. Het aanbod van werkkrachten overtrof de vraag en er waren nog steeds enkele werkloozen.

(Werkliedenvereeniging B). — Over het geheel was de bedrijfs-

toestand normaal. Alleen de wolbranche ondervond eenige slapte, waarvan de tijd van het jaar als oorzaak wordt genoemd. Tusschen vraag en aanbod van werkkrachten bestond evenwicht en werkloosheid kwam niet voor.

Enschede (K. v. A. v. d. Katoenindustrie). — In katoenspinnerijen, -weverijen en -ververijen bleef de toestand normaal: geen slapte, noch verlevendiging. Alle machines bleven in werking en er waren, behoudens een enkele uitzondering geen werkkrachten over. Geen werkloosheid.

Geldrop (Werkliedenvereeniging). — Er bleef algemeen slapte heerschen. Werkloosheid kwam echter niet voor, terwijl tusschen vraag en aanbod van werkkrachten evenwicht bestond.

Gemert (Werkliedenvereeniging). - Er heerschte slapte.

Goirle (Werkliedenvereeniging). - In de textielindustrie heerschte over het geheel genomen geen slapte. In sommige ondernemingen was de toestand iets beter dan in de vorige maand. Enkele werkloozen konden thans weder plaatsing bekomen. Het aanbod van mannelijke werkkrachten overtrof de vraag: onder de thuiswerkers waren nog steeds enkele werkloozen. Het aanbod van vrouwelijke werkkrachten werd door de vraag overtroffen, tengevolge waarvan thans verscheidene meisjes uit Tilburg te Goirle werkzaam zijn. De werkloozen ontvangen ondersteuning van de vakorganisatie.

s-Gravenhage (K. v. A. v. d. Conf.). — Mei en Juni. Verlevendiging wegens vermeerderde vraag naar de artikelen. Geen slapte of werkloosheid. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten.

Groningen (K. v. A. v. d. Conf.). — De toestand in de tricotagefabrieken was vrij stationnair. Door een thans te Helpman gevestigde onderneming werden no0, wel werklieden gevraagd, doch dit was niet zoozeer een gevolg van mee1? drukte dan wel van de nieuwe inrichting der fabriek. Vraag en aanbod van werkkrachten wogen vrijwel tegen elkander op. Geen werkloosheid.

Helmond (K. v. Kooph. en Fabr.). — Over het algemeen was er geregeld werk, evenals in Juni. Geen slapte of werkloosheid.

- (Werkliedenvereeniging). — De slapte duurde voort en had inkorting van den arbeidsduur ten gevolge. Het aanbod van werkkrachten overtrof de vraag. Ei heerschte werkloosheid, doordat op grondstoffen gewacht moest worden.

Hengelo (K. v. A. v. d. Textielnijverheid). — Over het algemeen gaf de toestand geen reden tot klagen. Er heerschte, evenals in Juni, een normale bedrijvigheid. Werkloosheid kwam niet voor en de verhouding tusschen vraag en aanbod van werkkrachten was normaal.

's-Hertogenbosch (K. v. A. v. d. Conf.). — Breisters. De toestand bleef normaal. Vraag en aanbod van werkkrachten kwamen niet voor, evenmin als in de vorige maand. Geen werkloosheid.

Leiden (K. v. A. v. d. Textielnijverheid). — In spinnerijen duurde de in vorige maanden geconstateerde drukte voort, terwijl breierijen en ververijen geregeld werk hielden. Daarentegen viel in weverijen en in drukkerijen van wol katoen en linnen slapte waar te nemen (geen bestellingen), zoodat kortere arbeidsdagen gemaakt werden. Ook katoenfabrieken hadden het niet druk (te weinig bestellingen).

Vraag en aanbod van werkkrachten wogen over het geheel tegen elkander op en algeheele werkloosheid kwam niet voor.

7