B. Stand der arbeidsmarkt in de onderscheidene bedrijven.

(Bulletin du travail dans les diverses industries.)

I. Fabricage van aardewerk, glas, kalk en stecnen.

(Faience, verre, chaux et pierres.)

Cementfabricage.

Enschede (K. v. A. Bouwbedr.). Cementwerkers ondervonden noch slapte, noch verlevendiging. Het aanbod van werkkrachten overtrof de vraag, doch er heerschte geen werkloosheid.

Leeuwarden (K. v. A.). In de cement- en kalkfabrieken was het niet druk, daar er in hoofdzaak alleen voor de provincie geproduceerd werd. Het vaste personeel ondervond hiervan geen direkte gevolgen. Geen vraag naar werkkrachten en slechts zelden eenig aanbod. Geen werkloosheid.

Vijlen, gemeente Vaals (Werkliedenvereeniging). De toestand bleef normaal. Tusschen vraag en aanbod van werkkrachten bestond evenwicht. Geen werkloosheid.

Gipsfabricage.

's Hertogenbosch (K. v. A. Bouwbedr.). In de gipsfabriek kon eer van slapte dan van drukte worden gesproken. Er was vraag noch aanbod van werkkrachten, evenmin als in de vorige maand. Geen werkloosheid.

Kalkbranderij.

Alfen (K. v. A.). Geen slapte, evenmin als in de vorige inaand. De verhouding tusschen vraag en aanbod van werkkrachten bleef normaal. Geen werkloosheid.

Leeuwarden (K. v. A.). Zie onder „Cementfabricage".

Trasmalerij.

Alfen (K. v. A.). Geen slapte, evenmin als in de vorige maand. Vraag en aanbod van werkkrachten bleven gelijk en werkloosheid kwam niet voor.

Fabricage van fijn aardewerk, terra-cotta, pijpen, enz.

Gouda (K. v. A. Bouwbedr.). In de aardewerk- en de pijpenfabricage hield de verlevendiging aan, daar er veel vraag was. Er werden meer werklieden aangenomen. Het aanbod van werkkrachten werd door de vraag overtroffen.

Maastricht (Werkliedenvereeniging A). In één porcelein- en aardewerkfabriek heerschte slapte, zoodat daar 1 dag in de 2 weken minder gewerkt werd. Tusschen vraag en aanbod van werkkrachten bestond evenwicht. Geen werkloosheid.

—— (Werkliedenvereeniging B). In verschillende afdeelingen van de aardewerkfabricage komt, zonder bekende oorzaak, langzamerhand wat meer bedrijvigheid. Vraag en aanbod van werkkrachten blijven steeds vrijwel evenredig.

Fabricage van glas, flesschen, enz.

Delft (K. v. A. Bouwbedr.). In de flesschenfabriek viel noch slapte, noch verlevendiging waar te nemen. Vraag naar werkkrachten was er niet, wel eenig aanbod, nl. van buitenlandsche arbeiders. Er heerschte geen werkloosheid, doch men verwacht, dat de fabriek binnenkort voor 4 a 6 weken zal worden stopgezet, voor de gewone jaarlijksche herstellingen.

Dordrecht (K. v. A. Bouwbedr.). In den toestand van het glasblazersbedrijf kwam sedert de vorige maand, toen er verlevendiging viel waar te nemen, geen verandering. In de glasbuigerij en -slijperij bleef druk werk. Vraag en aanbod van werkkrachten kwamen niet voor. Geen werkloosheid.

Maastricht (Werkliedenvereeniging A). In één onderdeel van de glasindustrie heerschte slapte. In een glasfabriek wordt door de glasslijpers per 2 weken één of 2 dagen minder gewerkt. Tusschen vraag en aanbod van werkkrachten bestond evenwicht, behalve wat de glasblazers betreft, van wie er ook gedurende de afgeloopen maand nog ± 50 werkloos waren (zie de vorige aflevering, blz. 878).

(Werkliedenvereeniging B). De verlevendiging in de glasindustrie kwam

in Augustus tot staan. Er trad slapte in, gepaard gaande met werkloosheid, zoodat het aanbod van werkkrachten de vraag overtrof. Er wordt niets gedaan tot bestrijding van deze werkloosheid.