Amsterdam (K. v. A. Bouwbedr.). Was er de vorige maand reeds minder werk dan in Juni, thans heerschte er bepaald slapte, in verband met het seizoen (afwezigheid van vele ingezetenen). Het aanbod van werkkrachten was iets grooter dan in Juli.

Arnhem (K. v. A. Bouwbedr.). De toestand bleef normaal. Vraag en aanbod van werkkrachten wogen tegen elkander op. Geen werkloosheid.

Bussum (K. v. A. Bouwbedr. te Hilversum). Hoewel het slechte weder een ongunstigen invloed op het bedrijf oefende, was de toestand toch beter dan in de vorige maand, want er was thans redelijk werk. In verband hiermede werd ook de verhouding tusschen vraag en aanbod van werkkrachten gunstiger: het aanbod was weder ongeveer gelijk aan de vraag. Werkloosheid kwam sporadisch voor. Een gezellenvereeniging schatte het aantal werkloozen op 3 pCt.

Delft (K. v. A. Bouwbedr.). Schilders. Er was in Augustus iets minder werk dan in Juli, maar van slapte kon nog niet gesproken worden, want de arbeidstijd onderging geen verandering en ontslag van gezellen kwam, behoudens een zeer enkel geval, nog niet voor. Er was geen vraag, doch wel eenig aanbod van werkkrachten (meer dan in Juli) en er viel een enkel geval van werkloosheid te constateeren.

Glasschilders. Zie onder „Kunstnijverheid".

Dordrecht (K. v. A. Bouwbedr.). Er was voldoende werk, evenals in Juli. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Enschede (K. v. A. Bouwbedr.). Er heerschte slapte, hetgeen ontslag van werklieden ten gevolge had. Het aanbod van werkkrachten was grooter dan de vraag en er heerschte eenige werkloosheid. Middelen tot voorkoming of leniging daarvan werden niet aangewend.

Gouda (K. v. A. Bouwbedr.). Noch slapte, noch vermeerdering van drukte. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten.

's-Gravenhage (K. v. A. Bouwbedr.). Schilders. Nu de seizoendrukte voorbij is, heerscht er een tamelijk groote slapte, waarvan ontslag van gezellen het gevolg is. Eén werkliedenvereeniging deelde mede, dat zij onder hare 300 leden ± 6 pCt. werkloozen telt. Voorts wordt er van werkliedenzijde over geklaagd, dat de patroons bij spoed-karweien tot zeer laat in den avond laten werken, in plaats van meer gezellen in dienst te nemen.

Glazenmakers. De toestand werd gunstiger.

Groningen (K. v. A. Bouwbedr.). Door het seizoen en de nog steeds heerschende crisis ondervonden schilders en glazenmakers slapte, zoodat gezellen ontslagen werden. Het aanbod van werkkrachten was grooter dan in Juli en overtrof de vraag. Er waren 30 a 40 werkloozen, die trachtten met ander werk (o. a. in de korenpakhuizen) in hun onderhoud te voorzien.

Den Helder (K. v. A. Bouwbedr.). Schilders en behangers. In de afgeloopen maand kon de toestand in het schildersbedrijf nog zeer bevredigend genoemd worden, al dient vermeld te worden, dat het ongunstige weder de werkzaamheden eenigszins belemmerde. Vraag en aanbod van werkkrachten wogen tegen elkander op. Geen werkloosheid.

's-Wertogenbosch (K. v. A. Bouwbedr.). Het was vrij druk, evenals in Juli. Er was vraag noch aanbod van werkkrachten, evenmin als in de vorige maand. Geen werkloosheid.

Hilversum (K. v. A. Bouwbedr.). Wegens het ten einde loopen van het seizoen hadden schilders minder werk dan in Juli, al kon ook nog niet van bepaalde slapte gesproken worden. Het aanbod van werkkrachten overtrof de vraag in grootere mate dan in de vorige maand. Werkloosheid kwam sporadisch voor.

Kampen (K. v. A. Bouwbedr.). Voldoende werk. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Leeuwarden (K. v. A.). Er heerschte een voor den tijd van het jaar zeer groote slapte, waarvan de oorzaak in de eerste plaats ligt in den geringen nieuwbouw, doch daarnaast ook in de ongunstige weersgesteldheid. De gezellen konden niet geregeld aan den gang blijven en moesten vaak meerdere dagen werkloos rondloopen, of buiten Leeuwarden naar werk omzien; werkloosheid van beteekenis viel echter nog niet te constateeren. Op de loonen en arbeidstijden oefende de ongunstige toestand geen invloed. Het aanbod van werkkrachten overtrof de vraag in iets ruimere mate dan in de vorige maand.