Groningen (K. v. A. Bouwbedr.). De toestand voor kurkensnijders en borstelmakers bleef stationnair: geen slapte of werkloosheid en evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten.

Helmond (K. v. Kooph. en Fabr.). In de stroohulzenfabricage heerschte slapte, waarschijnlijk tengevolge van overproductie. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

's-Hertogenbosch (K. v. A. Bouwbedr.). Borstelmakers. De toestand was normaal. Er was vraag noch aanbod van werkkrachten, evenmin als in de vorige maand. Geen werkloosheid.

Rotterdam (K. v. A. Metaal- en Houtbew.). Borstelmakers en kurkensnijders ondervonden een normale drukte. Vraag en aanbod van werkkrachten waren met elkander in evenwicht en er heerschte geen werkloosheid.

Schiedam (K. v. A. Bouwbedr.). Voor kurkensnijders hield de vroeger geconstateerde verlevendiging aan. Nieuwe werkkrachten werden echter niet aangenomen en de arbeidsduur was normaal. Het aanbod van werkkrachten overtrof de vraag,* doch er heerschte geen werkloosheid.

Zutfen (K. v. A. Bouwbedr.). Het stoelenmattersbedrijf, waaronder ook verstaan wordt het vervaardigen van minder soort stoelen, verkeert niet in gunstige omstandigheden. Een der 3 hier bestaande ondernemingen zal wegens de ongunstige uitkomsten, welke het bedrijf oplevert, eerlang worden opgeheven. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten.

VIL Kleeding en reiniging.

(Habillement et nettoyage.)

Kledingindustrie (algemeen).

Delft (K. v. A. Conf.). In de kleedingindustrie ontstond aanzienlijke seizoenslapte hetgeen ten gevolge had, dat voor de atelierwerkers de arbeidsdag zooveel mogelijk werd ingekort, terwijl de thuiswerkers slechts van tijd tot tijd werk hadden. Het aanbod van werkkrachten was vrij veel grooter dan de vraag, een verschijnsel, dat zich telken jare omstreeks dezen tijd voordoet. Middelen tot voorkoming van werkloosheid worden niet aangewend. Tot bestrijding van de gevolgen er van werkt de gemeentelijke arbeidsbeurs.

Haarlem (K. v. A. Conf.). In de heerenkleermakerij was het over het algemeen vrij slap. De gewone seizoenslapte werd thans nog verergerd door het ongunstige weder. Het aanbod van werkkrachten was belangrijk grooter dan de vraag Er heerschte werkloosheid in dien zin, dat er voor de werklieden, die gewoonlijk in dezen tijd geregeld werk hadden, thans zeer weinig te doen was.

Leeuwarden (K. v. A.). De seizoenslapte duurde voort. De arbeidsverhoudingen ondergingen sedert de vorige maand geen wijziging. Vraag en aanbod van werkkrachten kwamen zoo goed als niet voor. Geen werkloosheid.

Leiden (K. v. A. Textielnijverheid). De kleedingindustrie heeft geen gunstigen tijd doorgemaakt: men is met een groot gedeelte van den voorraad goed blijven zitten. Het aanbod van werkkrachten overtrof de vraag; de verhouding was ongunstiger dan in de vorige maand. Er heerschte gedeeltelijke werkloosheid.

" Rotterdam (K. v. A. Conf.). Nu het zomerseizoen zoo goed als verstreken was, heerschte er slapte, vooral in de maatzaken, waar nog geen bestellingen voor het aanstaande winterseizoen inkomen. De gezellen krijgen steeds mj'jder werk mede naar huis, zoodat hunne verdiensten afnemen. Door een werkliedenvereeniging werd zelfs gerapporteerd, dat bij enkele firma s de stukloonen verlaagd werden. Voor de confectiewerkers valt van eenige verlevendiging melding maken daar reeds in voorraad gewerkt werd voor het komende winterseizoen.

Het aanbod van werkkrachten was grooter dan in de vorige maand en overtrof de vraag. Er waren reeds gezellen, die tevergeefs om werk vroegen.

Schiedam (K. v. A. V. en G.). In verband met den tijd van het jaar was het in het kleermakersbedrijf vrij stil, tengevolge waarvan ook de thu'swerkers weinig werk hadden. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Utrecht (K. v. A. Conf.). In het kleermakersbedrijf heerschte overal slapte, een verschijnsel, aan den tijd van het jaar eigen, dat zich thans vermoedelijk ten-