gevolge van de minder gunstige weersgesteldheid sterker deed gevoelen dan gewoonlijk. Er werden kortere arbeidsdagen gemaakt, waaruit voor de stukwerkers vermindering van inkomsten voortvloeide. Algeheele werkloosheid kwam niet voor. Vraag en aanbod van werkkrachten wogen tegen elkander op.

Kleermakerij-maatwerk.

Amsterdam (K. v. A. Conf.; opgave van een patroonsvereeniging). Als gevolg van het seizoen en het slechte weder heerschte er thans groote slapte. De arbeidsduur werd verkort, doch de loonen en het aantal werklieden bleven dezelfde. Het aanbod van werkkrachten was ongeveer even groot als in Juli en overtrof de vraag. Er heerschte werkloosheid.

Arnhem (K. v. A. Conf.). Maatwerkers (thuisarbeiders) ondervonden thans slapte. Evenwicht tusschen vraag en en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Groningen (K. v. A. Conf.). Het was zeer slap, mede als gevolg van de uitstedigheid van vele ingezetenen. Verlevendiging trad niet in. Het aanbod van werkkrachten was eer grooter dan kleiner dan de vraag, doch bepaalde werkloosheid heerschte er niet.

's-Hertogenbosch (K. v. A. Conf.). De slapte hield aan, zoodat er over het algemeen eenige uren per dag minder gewerkt werd. Vraag noch aanbod van werkkrachten, evenmin als in Juli. Geen werkloosheid.

Nijmegen (K. v. A. V. en G.). Het was opvallend slapper dan in andere jaren omstreeks dezen tijd. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten en geen werkloosheid.

Rotterdam (K. v. A. Conf.). Zie onder „Kledingindustrie (algemeen)".

Kleermakerij-confectie.

Arnhem (K. v. A. Conf ). Zoowel thuis- als atelierwerkers ondervonden thans slapte. Geen verlevendiging. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Groningen (K. v. A. Conf.). Bij de confectie-en-gros was het druk, in verband met winterwerk. Bij de confectie-en-détail was de toestand verschillend: wat de mindere soorten goederen aangaat heerschte er drukte, wat de betere betreft daarentegen slapte. Het aanbod van werkkrachten was eer grooter dan kleiner dan de vraag, doch bepaalde werkloosheid heerschte er niet.

's-Hertogenbosch (K. v. A. Conf.). De slapte hield aan, zoodat velen slechts halve dagen, anderen niet meer dan eenige dagen per week, konden werken. Vraag noch aanbod van werkkrachten, evenmin als in Juli.

Nijmegen (K. v. A. V. en G.). Er was in Augustus nog al werk. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Rotterdam (K. v. A. Conf.). Zie onder „Kledingindustrie (algemeen)".

Vlissingen (K. v. A. Bouwbedr.). De toestand in het confectiebedrijf kon, den tijd van het jaar in aanmerking genomen, bevredigend genoemd worden. Slechts ten opzichte van één onderneming viel van slapte melding te maken. Drukker dan in Juli was het nergens. Het aanbod van werkkrachten overtrof de vraag, behalve in één onderneming, waar zich geen personeel aanbood. Geen werkloosheid.

Vervaardiging van dameskleeding, ondergoederen, enz.

Amsterdam (K. v. A. Conf.; opgave van een patroon). Bij de vervaardiging van dameskleeding was de toestand gewoon. De loonen, de arbeidsduur en het aantal werklieden werden niet gewijzigd. Er heerschte weinig werkloosheid.

Arnhem (K. v. A. Conf.). Naaisters (atelierwerksters) ondervonden thans slapte. Geen verlevendiging. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Groningen (K. v. A. Conf.). Bij de kleermakerij voor winkels in gemaakte goederen heerschte slapte in verband met het seizoen. In de mantelmakerijen viel, voor zoover het maatwerk betreft, eveneens slapte waar te nemen, doch wat de confectie aangaat heerschte er drukte. In het lingerievak was de toestand vrij goed te noemen. Van verlevendiging was nergens sprake. Het aanbod van werkkrachten was eer grooter dan kleiner dan de vraag, doch werkloosheid kwam niet voor.