Beeldhouwers (in hout).

Amsterdam (B.). De toestand was ongunstig. Men laat aan de gebouwen hoe langer hoe minder beeldhouwwerk verrichten, hetgeen een voortdurende bron van slapte schijnt te worden.

Arnhem (B.). De toestand bleef normaal. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Dordrecht (B.). De toestand bleef stationnair.

Groningen (B.). Tengevolge van het seizoen trad er slapte in, zoodat werklieden ontslagen werden. Het aanbod van werkkrachten was grooter dan in Augustus en overtrof thans de vraag; er waren enkele werkloozen.

's-Hertogenbosch (B.). De toestand voor beeldhouwers en ornamentwerkers bleef normaal. Er was vraag noch aanbod van werkkrachten, evenmin als in Augustus. Geen werkloosheid.

Rotterdam (Mh.). De slapte duurde voort. Het aanbod van werkkrachten overtrof de vraag, maar of er werkloosheid heerschte is niet bekend.

Kistenmakers.

Dordrecht (B.). In den bedrijfstoestand kwam geen verandering: behoudens een enkele uitzondering heerschte er slapte.

Gouda (B.). Geen slapte. Er ontstond verlevendiging (verzending van kaas), zoodat er overwerk voorkwam. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten.

Rotterdam (Mh.). Bepaalde slapte heerschte er niet. Er was juist genoeg werk om de gezellen aan den gang te kunnen houden. Tusschen vraag en aanbod van werkkrachten bestond ongeveer evenwicht en werkloosheid kwam niet voor.

Schiedam (B.). Noch slapte, noch verlevendiging. Het aanbod van werkkrachten was grooter dan de vraag, doch er heerschte geen werkloosheid.

Kuipers.

Amsterdam (Mh.). De toestand was verschillend. Eén patroon deelde mede, dat meer werklieden werden aangenomen, terwijl een andere werkgever van slapte en verkorting van den arbeidsduur melding maakte.

Arnhem (B.). De toestand bleef normaal.

Dordecht (B.). De bedrijfstoestand onderging geen verandering. Behoudens een enkele uitzondering heerschte er slapte.

's-Hsrtogenbosch (B.). De toestand bleef normaal. Vraag en aanbod van werkkrachten kwamen niet voor, evenmin als in Augustus. Geen werkloosheid.

Kampen (B.). Er was geregeld werk. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Rotterdam (Mh.). Zoowel in de vetkuiperij als in de nat- en droogkuiperij was thans voldoende werk. Tusschen vraag en aanbod van werkkrachten bestond ongeveer evenwicht en werkloosheid kwam niet voor.

Schiedam (B.). In enkele ondernemingen heerschte slapte. Geen verlevendiging. Het aanbod van werkkrachten overtrof de vraag. Geen werkloosheid..

Fabricage van overige houtwaren.

Alfen (K.). In de klompenfabricage heerschte geen slapte, evenmin als in de vorige maand. Vraag en aanbod van werkkrachten wogen tegen elkander op en werkloosheid kwam niet voor.

Amsterdam (Mh.). In de spiegel- en lijstenfabricage viel een kalme gang van zaken waar te nemen. Verlevendiging bleef nog steeds uit. Teneinde niet tot ontslag van werklieden te moeten overgaan, worden bestellingen aangenomen tegen den kostenden prijs. Men klaagt over de groote concurrentie, welke wordt ondervonden van de huisindustrie, waar tegen zeer lage loonen wordt gearbeid, doordat zoowel jeugdige als oude personen op gewone en ongewone uren medewerken.