Amsterdam (C.; opgave van een patroon). De toestand was gewoon. In de loonen, den arbeidsduur en het aantal werklieden kwam geen verandering. Bij den patroon, die deze gegevens verstrekte, boden zich geen werklieden aan. Geen werkloosheid.

Arnhem (C.). De toestand was normaal. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Delft (C.). Van slapte was nog geen sprake, maar wel nam de zomerdrukte sedert de vorige maand af, zoodat een enkele strijkster, die voor die drukte in dienst genomen was, werd ontslagen. Vraag en aanbod van werkkrachten wogen tegen elkander op. In den regel wordt vraag naar arbeidskrachten spoedig beantwoord met ruim aanbod. Geen werkloosheid.

Groningen (C.). Wegens den terugkeer van families, die den vacantietijd elders doorbrachten, ontstond er in de stoomwasscherijen verlevendiging, zoodat geen slapte meer heerschte. Tusschen vraag en aanbod van werkkrachten bestond vrijwel evenwicht. Geen werkloosheid.

Haarlem (C.). Het eindigen van het reis- en badseizoen veroorzaakte vooral in de strijkinrichtingen teruggang van werkzaamheden.

's-Hertogenbosch (C.). De toestand bleef normaal. Vraag noch aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Leiden (Tn.). In wasch- en strijkinrichtingen en bleekerijen was gewoon werk. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten, evenals in Augustus. Geen werkloosheid.

Nijmegen (Vg.). De toestand was normaal. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Rotterdam (C.). De toestand was gewoon (iets gunstiger dan in Augustus). De loonen, de arbeidstijden en het aantal werklieden ondergingen geen verandering. Het aanbod van werkkrachten was kleiner dan de vraag; de verhouding was voor de werklieden iets gunstiger dan in de vorige maand. Geen werkloosheid.

Schiedam (Vg.). Zie onder „Chemische wasscherij, ververij, enz."

Utrecht (C.). De bedrijfstoestand gaf evenmin als in vorige maanden reden tot klagen. Van slapte of achteruitgang was geen sprake. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Chemische wasscherij, ververij, enz.

Arnhem (C.). De slapte in de chemische wasscherij duurde onveranderd voort. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Groningen (B.). Reiniging van tapijten. De seizoenslapte duurde onverminderd voort. Vraag en aanbod van werkkrachten wogen tegen elkander op. Geen werkloosheid.

(C.). Stoffenververijen hadden matig werk. Vrijwel evenwicht tusschen

vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Haarlem (C.). De toestand in de chemische wasscherij en ververij was normaal. Enkele malen moest zelfs worden overgewerkt. Het aanbod van werkkrachten overtrof de vraag.

Leiden (Tn.). In verband met het jaargetijde namen de werkzaamheden in kleederververijen toe, zoodat het er thans druk was. Voor het personeel had de meerdere drukte geen gevolgen. Tusschen vraag en aanbod van werkkrachten bestond evenwicht: de verhouding werd gunstiger. Geen werkloosheid.

Nijmegen (Vg.). De toestand in de kleederververijen bleef normaal. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Rotterdam (C.). De chemische wasscherijen ondervonden in September drukte: met het oog op het naderende herfst- en winterseizoen lieten velen hunne kleedingstukken verven of uitstoomen. Dientengevolge werd de arbeidstijd verlengd en stegen de verdiensten van hen, die niet in vaste weekloonen staan. Het aantal werklieden onderging geen verandering. Aanbod van werkkrachten kwam niet voor en werkloosheid evenmin.

Schiedam (Vg.). In de wasscherij, ververij, stoomerij en strijkinrichting bleef over het algemeen slapte heerschen, tengevolge waarvan de arbeidsduur eenigszins