draaiers bleef gehandhaafd. De vraag naar werklieden was geringer dan in Augustus en werd door het aanbod overtroffen. Geen werkloosheid.

Deift (B.). Fabriek van ijzerconstructie. Over het geheel was er iets meer werk dan in Augustus. Voor smeden, draaiers en wisselmakers bleef de toestand echter onveranderd. Bankwerkers ondervonden bepaald drukte, zoodat niet minder dan ± 30 nieuwe gezellen werden aangenomen. Overigens kwamen vraag en aanbod van vaklieden niet voor. Geen werkloosheid.

Dordrecht (B.). In constructiefabrieken bleef drukte heerschen (geen gevolgen voor de werklieden), terwijl ook machinefabrieken voldoende werk hadden. Vraag en aanbod van werkkrachten kwamen niet voor en werkloosheid evenmin.

Enschede (B.). Er viel verlevendiging waar te nemen. Het aanbod van werkkrachten overtrof de vraag. Geen werkloosheid.

Gouda (B.). De drukte bleef toenemen (veel werk). Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten.

Groningen (B.). Er heerschte geen slapte, doch drukker dan in Augustus was het evenmin. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Haarlem (Mh.). Machinefabrieken ondervonden geen noemenswaardige verlevendiging. Ten opzichte van een groote fabriek werd medegedeeld, dat de toestand geheel dezelfde was als in de vorige maand. Het aanbod van werkkrachten was evenals gewoonlijk grooter dan de vraag, maar er heerschte geen werkloosheid.

Helmond (K. F.). Er was matig werk, evenals in Augustus. Geen werkloosheid.

Kampen (B.). In de fabriek van ijzerconstructie was flink werk (verlevendiging wegens flinke bestellingen; verlenging van den arbeidsduur). Tusschen vraag en aanbod van werkkrachten bestond evenwicht en werkloosheid heerschte er niet.

Leiden (B.). In de machinefabricage (ketelmakers) viel eenige verlevendiging te constateeren. Evenwicht tusschen" vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Schiedam (B.). Ketelmakers ondervonden geen verlevendiging, doch evenmin viel over slapte te klagen. Het aanbod van werkkrachten was grooter dan de vraag, doch er heerschte geen werkloosheid.

Voor machinemakers hield de verlevendiging aan. Er werden echter geen nieuwe werkkrachten aangenomen en de arbeidsduur bleef normaal. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Zie verder onder „Scheepsbouw."

Electriciens, aanleggers van electr. geleidingen, enz.

Amsterdam (B.). Electriciens. Eén patroon deelde mede, dat het druk, een andere, dat het vrij druk was in verband met het seizoen en met de stijgende behoefte aan veel licht. Aan bekwame werklieden bestaat nog steeds gebrek, doch minder bekwame zijn er over.

Arnhem (B.). Bij electriciens bleef de toestand normaal. Vraag en aanbod van werkkrachten wogen tegen elkander op. Geen werkloosheid.

Dordrecht (B.). Aanleggers van electrische geleidingen bleven slapte ondervinden.

Enschede (B.). Aanleggers van electrische geleidingen ondervonden geen slapte, doch evenmin verlevendiging. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Groningen (B.). Door den aanleg van de electrische tram ondervonden electriciens en aanleggers van electrische geleidingen verlevendiging, gepaard gaande met aanneming van verscheidene werklieden van elders, o. a. uit Duitschland. Vraag en aanbod van werkkrachten wogen tegen elkander op. Geen werkloosheid.

Zutfen (B.). Het in Afl. 8 op blz. 916 medegedeelde omtrent het leggen van electrische geleidingen geldt ook voor de afgeloopen maand.

Rijwiel- en automobielenindustrie.

Amsterdam (Mh.). Noch bepaalde slapte, noch verlevendiging.

Arnhem (B.). De toestand voor rijwielherstellers bleef normaal. Tusschen vraag en aanbod van werkkrachten bestond evenwicht. Geen werkloosheid.