Haarlem (Mh.ï. De toestand in wagenmakerijen bleef sedert de vorige maand onveranderd. In de in het vorige rapport bedoelde groote rijtuigfabriek werd de winterarbeidsduur (6'/2 v. m—6'/2 n. m.) ingevoerd. Het aanbod van werkkrachten was iets grooter dan gewoonlijk, maar er heerschte geen werkloosheid.

's Hertogenbosch (B.). In het wagenmakersbedrijf heerschte geen bepaalde slapte, maar er kon slechts langzaam aan gewerkt worden. Er was vraag noch aanbod van werkkrachten, evenmin als in de vorige maand. Geen werkloosheid.

Hilversum (B.). De seizoendrukte in het wagenmakersbedrijf was voorbij: de toestand was thans weder normaal. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Kampen (B.). In het wagenmakersbedrijf bleef geregeld werk. Vraag en aanbod van werkkrachten wogen tegen elkander op. Geen werkloosheid.

Rotterdam (Mh.). Wagenmakers hielden geregeld werk. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Schiedam (B.). In het wagenmakersbedrijf heerschte noch slapte, noch verlevendiging: er bleef geregeld werk. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

XIV. Papier.

(Papier.)

Papierfabricage.

Arnhem (B.). Zakkenplakkers. De toestand bleef normaal. Vraag en aanbod van werkkrachten wogen tegen elkander op. Geen werkloosheid.

Nijmegen (Vg.). De toestand was zeer gunstig. Teneinde overwerk te voorkomen, werd in één fabriek een gedeelte van het personeel in twee elkaar afwisselende ploegen verdeeld. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Boekbinderijen.

Amsterdam (D.). Er heerschte eenige slapte, tengevolge waarvan enkele werklieden ontslagen werden. Het aanbod van werkkrachten overtrof de vraag en er heerschte werkloosheid.

Delft (B.). Gedurende de zomermaanden is het in het boekbindersbedrijf altijd slap; daarna wordt het er iets drukker, terwijl het er gedurende de eerste maanden van het jaar het drukst is. In September, een overgangsmaand van den slappen naar den drukken tijd, is de bedrijfstoestand gewoonlijk normaal of middelmatig. De arbeidsdag loopt dan van 7 uur v.m. tot 7 uur n.m., met 2 uur rusttijd. Vraag en aanbod van werkkrachten kwamen niet voor en werkloosheid evenmin.

Dordrecht (B.). Het was drukker dan in Augustus, waarvan echter de werklieden geen bepaalde gevolgen ondervonden. De wintermaanden oefenen op het bedrijf in den regel een gunstigen invloed.

Groningen (B.). Geen slapte. De in de vorige maand gerapporteerde verlevendiging hield aan (seizoen, kalenderwerk, nieuwe uitgaven). Er moest veel worden overgewerkt, daar meer personeel niet kon worden aangezet, omdat dit niet te verkrijgen is. Er zijn te Groningen slechts weinig boekbinders, zoodat werkloosheid zelden voorkomt. Gedurende de afgeloopen maand werd geen enkele werklooze aangetroffen. Tusschen vraag en aanbod van werkkrachten bestond evenwicht.

Haarlem (D.). In de boekbinderijen en cartonnage-inrichtingen heerschte geen slapte. Nu de werkzaamheden in de drukkerijen eenigszins toenamen, viel ook hier verlevendiging te constateeren. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

's-Hertogenbosch (B.). De toestand bleef normaal. Vraag en aanbod van werk krachten kwamen niet voor, evenmin als in de vorige maand. Geen werkloosheid.

Nijmegen (Vg.). De toestand was zeer bevredigend. Tusschen vraag en aanbod van werkkrachten bestond evenwicht. Geen werkloosheid.

Fabricage en bewerking van carton.

Amsterdam (D.). De cartonnageïnrichtingen ondervonden meer drukte, tengevolge waarvan enkele nieuwe werkkrachten werden aangenomen.

6