's Hertogenbosch (B.). Bij de scheepvaart heerschte in September nog al levendigheid terwijl de toestand voor vrachtrijders normaal bleef. Daarentegen ondervonden stalhouders slapte tengevolge van het slechte weder. Vraag en aanbod van werkkrachten kwamen niet voor, evenmin als in de vorige maand. Geen werkloosheid.

Rotterdam (Hcv.). Scheepvaart. Ook in de afgeloopen maand was de scheepvaart in vergelijking met het overeenkomstige tijdvak van het vorige jaar niet onbevredigend te noemen, althans voor zoover den inhoud van de schepen betreft In totaal kwamen te Rotterdam binnen 745 zeeschepen, metende 867 961 registertonnen, tegen 757, metende 838 466 tonnen, in September van 1908. Een en ander oefende uitteraard ook eenigen invloed op de Rijnvaart: tegen het einde van de maand waren de vrachtprijzen waarschijnlijk iets hooger.

Intusschen blijven de arbeiders den nadeeligen invloed ondervinden van het in werking stellen van graanzuigers. Het kwam in den laatsten tijd voor, dat

{2 50 f 3,— per week verdiend werd door personen, die vroeger somtijds het

tienvoud behaalden. Voorts hadden de machines thans het reeds lang verwachte gevolg, dat één der beide Coöperaties van Beëedigde Meters en Wegers werd ontbonden (zie hierover verder onder „Gemengde mededeelingen").

Vlissingen (M.). Laden en lossen van schepen en spoorwegwagons. De toestand voor de vaste dokwerkers bleef stationnair (geregeld werk). Voor de losse dokwerkers was September, dank zij den aanzienlijken aanvoer van bouwmaterialen (steen, grind, zand, enz.) en de omstandigheid, dat bij een stoomvaartmaatschappij, waar anders geregeld alleen vaste dokwerkers werkzaam zijn, thans ook losse dokwerkers werden aangenomen, een zeer gunstige maand. Nochtans mag hier niet aan een verbetering van blijvenden aard worden gedacht, daar de ingetreden verlevendiging zoo goed als zeker geheel voortsproot uit seizoen- en andere tijdelijke werkzaamheden. De verhouding tusschen vraag en aanbod van werkkrachten was aanmerkelijk beter dan in de vorige maand: er bestond thans ongeveer evenwicht en werkloosheid heerschte er niet.

Hotel- en Koffiehuisbedrijf.

Amsterdam (Lk.). Hotel- en logementhoudersbedrijf. De toestand was vrij gunstig. Uitteraard werden de hotels echter minder druk bezocht dan in de zomermaanden. Tusschen vraag en aanbod van werkkrachten bestond vrijwel evenwicht en werkloosheid heerschte er niet.

Ook in het restaurant- en koffiehuishoudersbedrijf was de toestand vrij gunstig te noemen. Vraag en aanbod van werkkrachten waren vrijwel gelijk en er heerschte zeer weinig werkloosheid.

Hieronder volgen nog eenige mededeelingen van algemeenen aard, verband houdende met den stand der arbeidsmarkt of den algemeenen bedrijfstoestand, doch geen betrekking hebbende op een of meer bepaalde bedrijven.

Amsterdam (Vg.). — Aan de stations der Staatsspoorwegen werden in den loop der maand September de volgende aantallen arbeiderskaarten afgegeven.

"Week van

VAKKEN. 6_n 13—18 20- 25 27 Sept.—

Sept. Sept. Sept. 2 Oct.

Behangers en stoffeerders 3 5

Grondwerkers 6 5 0 0

Metselaars 5 6

Monteurs en smeden 3 3 8 6

Schilders 7 ® jj

Sigarenmakers 24 24 23 22

Timmerlieden 5 7 13 10

Overige beroepen 35 36 36 38

Totaal ... 88 94 95 92