Omtrent de verstandhouding tusschen patroons en werklieden werd, als gewoonlijk, in de meeste gevallen medegedeeld, dat zij goed of normaal was, of althans geen aanleiding gaf tot bijzondere opmerkingen. Een beknopt overzicht van de afwijkingen van den gewonen, normalen toestand volgt hieronder.

Amsterdam (B.). De werkstaking in het grondwerkersbedrijf eindigde door het tot stand komen van een collectief arbeidscontract tusschen patroons- en werkliedenvereenigingen.

(T.). Sigarettenindustrie. Zie hierna onder „Gemengde mededeelingen."

(Vg-)- Nu de algemeene bedrijfstoestand in brood- en beschuitbakkerijen

beter werd, stelden de gezellenvereenigingen pogingen in het werk tot het verkrijgen van gunstiger arbeidsvoorwaarden. Zooals voor de hand ligt, werd de verstandhouding tusschen patroons en personeel in de ondernemingen, waar niet aan de eischen der werklieden werd voldaan, er niet beter op.

Ook de onderlinge verhouding in de banket- en koekbakkerijen werd slechter, doordat de patroons weigerden, enkele door de bedienden voorgestelde wijzigingen in de arbeidsovereenkomst aan te brengen.

De verstandhouding tusschen patroons en werklieden in de bierbrouwerijen ging er sedert de vorige maand evenmin op vooruit; de gezellen blijven op het sluiten van een collectief arbeidscontract aandringen. In de ijsfabricage werd de onderlinge verhouding iets beter,' nu de patroons hebben toegegeven aan het verzoek om den werklieden meer Zondagsrust toe te staan.

De stokers in de gasfabrieken blijven ontevreden, omdat de onlangs door hen aangewende pogingen om meer Zondagsrust te verkrijgen, niet de gewenschte resultaten hebben opgeleverd.

Ten slotte was ook de verstandhouding in de cacao-, chocolade- en suikerwerkfabrieken nog niet gunstig te noemen.' Het is thans geen gunstige tijd voor de gezellen om voor lotsverbetering te ijveren.

Meer uitvoerige inlichtingen omtrent de loonacties der gezellen in brood- en beschuitbakkerijen en die in banket- en koekbakkerijen zijn te vinden onder het hoofdstuk „Gemengde mededeelingen" hierachter, waar tevens nog een en ander is vermeld omtrent de door de plaatselijke afdeeling van den Bond van Werklieden in Alcoholhoudende en Alcoholvrije Dranken aangewende pogingen tot het verkrijgen van meer Zondagsrust voor ijsrijders.

Blerik (W.). Onder verwijzing naar hetgeen reeds in vorige afleveringen te dier zake werd medegedeeld, kan thans nog worden vermeld, dat, nu het tijdstip van het toekennen der promoties is aangebroken, onder het personeel der spoorwegwerkplaats wederom een geest van groote ontevredenheid heerscht.

Bussum (Hilversum B.). De verstandhouding tusschen patroons en werklieden wordt door een Schildersgezellenvereeniging slecht, door een Patroonsvereeniging daarentegen goed genoemd.

's Gravenhage (Vg.). Enkele geschillen van weinig beteekenis, voorgekomen in een drietal kleine sigarenmakerijen, werden door tusschenkomst van het bestuur van de plaatselijke afdeeling van den Nederl. Sigarenmakers- en Tabakbewerkersbond tot oplossing gebracht.

Groningen (B.). Zie onder het hoofdstuk „Gemengde mededeelingen" hierachter.

Helmond (W.). In een dekenweverij en spinnerij bestaat een minder goede verstandhouding (zie ook hiervoor onder Arbeidsmarkt).

's-Hertogenbosch (Vg.). Runder- en varkensslagerijen. Gedurende de afgeloopen maand kwamen enkele kleine geschillen voor.

Sigarenfabrieken. In een drietal ondernemingen voeren de werklieden actie tot het verkrijgen van loonsverhooging.

Maastricht (Bb.). De onderlinge verhouding in de glasindustrie laat nog steeds veel te wenschen over, aangezien de patroons weigeren, de organisatie der arbeiders te erkennen.

Rotterdam (C.). Touwslagerijen. In de eene touwslagerij laat de verstandhouding weinig, in de andere veel te wenschen over.

Kleedingindustrie. Ook in dit bedrijf is de onderlinge verhouding nog steeds niet bepaald gunstig te noemen.

Vaals (W.). De staking onder stukadoors en pleisteraars (zie vorige afl.) is thans gedeeltelijk geëindigd De groote ondernemers laten weder werken, doch de kleine patroons willen daarvan nog niet weten.