Ten slotte dient opgemerkt te worden, dat in het artikel fijn meer ééndraadsgaren verwerkt wordt dan in het artikel dik.

Machinale-grootgetouwwevers kunnen onder normale omstandigheden f 12— f 14,— per week verdienen.

De Ioonen voor grootgetouwwevers in Laren wisselen tusschen f 8,— en fll,—, die voor kleingetouwwevers tusschen f7,— en f 11,—per week. Het weekloon voor handwevers kan de Kamer zelfs niet bij benadering opgeven, daar dit van vele omstandigheden afhangt en in bijna alle werkplaatsen verschillend is. Overigens verdienen scheerders, schoonmakers en kalefakkers in de gemeente Hilversum onder normale omstandigheden resp. f 7,50—f 10,—, f 8—f 10,— en f 6—f 8,—. In de gemeente Laren ontvangen scheerders en kalefakkers resp. f 7,50—f 8,50 en f 5,25 per week. De weekloonen van wevers, zoomsters, volwassen machinale-spoelers, jeugdige machinale-spoelers (jongens en meisjes) en jeugdige handspoelers bedragen in de gemeente Hilversum onder normale omstandigheden resp. f 12—f 16,—, f4—f5,—, f6—f 8, f 2,50-f 6,—en f 2-f 3,—.

Premiën, winstaandeelen of andere toeslagen op het loon worden niet gegeven.

In de machinale weverijen ontvangt het personeel, dat tegen vaste loonen werkzaam is, voor overwerk 14—16 ets. per uur (de normale arbeidsdag wordt gerekend 10 a 11 uur te bedragen). Nacht- en Zondagsarbeid komen niet voor.

De gemiddelde arbeidsdag loopt van 6'/2 uur v.m. tot 7 (des Zaterdags tot 3 a 4) uur n.m. De gemiddelde rust- en schafttijden bedragen in machinale weverijen 2 a 2'/2 uur, in handweverijen 1 a 2'/2 uur per dag.

Met ploegen wordt niet gewerkt.

Sedert 1907 werden de loonen en arbeidstijden in het ressort der Kamer niet gewijzigd.

Kamer van Arbeid voor de Textielnijverheid te:

Hengelo. — De loonen worden berekend per uur, per dag, per week, ner stuk of per hoeveelheid.

Standaardloonen bestaan niet. Tengevolge van de groote verscheidenheid der producten en de vele onderdeelen der textielindustrie is het der Kamer niet mogelijk, eenigszins betrouwbare gegevens omtrent het gemiddelde bedrag der loonen te verschaffen.

In sommige ondernemingen worden voor goed en veel werk premiën toegekend. Daar deze verband houden èn met de productie èn met de loonen, loopen zij teveel uiteen, om in het algemeen de grootte ervan of de verhouding tot het loon op te geven. Kosten voor hulp van derden of aanschaffing van materialen komen niet ten laste van de werklieden.

Behalve bij herstellingen aan machines en voor het schoonmaken van ketels komen overwerk, nacht- en Zondagsarbeid hoogst zelden voor. Als hooge uitzondering werd in 1908 op een enkele fabriek gedurende zeer korten tijd overwerk verricht, doch slechts door een zeer klein gedeelte van het personeel, nl. door hen, die „aan de voorbereiding werken", zooals smeerders, smeden en stukkenkeurders. Voor overwerk wordt 20 -50 pCt. boven het gewone loon betaald.

In den zomer wordt gewerkt van 6'/2 uur v.m. tot 6'/4 uur n.m., met schafttijden van 8—8'/4 uur 's morgens, van 12-1 '/4 a V/2 en van 4—4'/4 uur 's middags. Des winters loopt de arbeidsdag van 7 uur v.m. tot 6'/2 a 63/4 uur n.m., met dezelfde schafttijden als in den zomer. Des Zaterdags wordt tot 4'/2 a 5 uur 's middags gewerkt; de schafttijd in den namiddag vervalt dan. Op de fabrieken, waar het vorige jaar bij wijze van proef gedurende het tijdvak 1 April—lOctober des Zaterdags om 1 uur n.m geëindigd werd (zie bijvoegsel afl. 10—1908, blz. 102) werd deze proef in dezelfde maanden van 1908 herhaald.

Arbeid met ploegen komt niet voor. Slechts bij hooge uitzondering wordt huisarbeid verricht.

De loonen en arbeidstijden werden sedert het vorige jaar niet gewijzigd.

Leiden. Van standaardloonen is in het gebied dezer Kamer geen sprake.

De geschatte wekelijksche verdiensten voor de verschillende werklieden, benevens de maatstaf, waarnaar hunne loonen berekend worden, zijn vervat in de volgende tabel.