Rotterdam (Mh). De seizoenslapte duurde voort en was oorzaak, dat er enkele behangers werden ontslagen. Het aanbod van werkkrachten was grooter dan de vraag en er heerschte werkloosheid. Een der grootste vakvereenigingen maakte melding van 7 werklooze behangers en 5 werklooze stoffeerders.

Schiedam (B). In het behangersbedrijf bleef het onveranderd slap. Het aanbod van werkkrachten was grooter dan de vraag, maar er heerschte geen werkloosheid.

Zutfen (B). In het behangersbedrijf bleef slapte heerschen, welke in de eerste plaats moet worden toegeschreven aan den weinigen nieuwbouw. In de tweede plaats laten particulieren niet zooveel werkzaamheden verrichten, dat de patroons hunne gezellen voldoende aan den gang kunnen houden. Het vak wordt hoe langer hoe meer een seizoenbedrijf.

Grondwerkers, heiers, enz.

Amersfoort (B). Aardwerkers ondervonden noch slapte, noch verlevendiging. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Ammerstol (Vb). Aardwerkers. De bedrijfstoestand onderging sedert October geen verandering: het jaargetijde is niet bevorderlijk aan het intreden van verlevendiging. Intusschen konden verscheidene arbeiders buiten het gebied der Kamer werk bekomen, waardoor zij, indien er tenminste niet spoedig strenge vorst intreedt, gedurende geruimen tijd in de verdienste zullen blijven. Omstreeks half November vonden ook de overige werkloozen werk, daar toen het rietsnijden en het lossen van teen een aanvang namen. Er ontstond daarna evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten.

Bussum (Hilversum B). Aardwerkers ondervonden noch slapte, noch verlevendiging; de toestand was normaal. Er heerschte geen plaatselijke werkloosheid, doch de werklieden van elders, die zich hier aanboden, konden niet geplaatst worden.

Dordrecht (B). Heiers ondervonden slapte, hetgeen aanleiding gaf tot ontslag van werklieden. Er was vraag noch aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid. De ontslagen arbeiders slaagden er in elders werk te vinden.

Aardwerkers hielden druk werk (het leggen van kabels ten behoeve van de electrische centrale).

Enschede (B). Aardwerkers ondervonden eenige slapte, met ontslag van enkele werklieden als gevolg. Het aanbod van werkkrachten overtrof de vraag en ei heerschte eenige werkloosheid.

Gouda (B). In het aardwerkersbedrijf bleef het slap (weinig werk). Het aanboc van werkkrachten was grooter dan de vraag, maar er heerschte geen werkloosheid.

Groningen (B). Grondwerkers en heiers. De slapte als gevolg van het seizoer en de nog steeds heerschende crisis duurde over het geheel voort en ging gepaarc met ontslag van werklieden en inkorting van den arbeidsdag. De laatste dager van de maand hadden een aantal grondwerkers echter druk werk in verband me het leggen van telefoonkabels, zoodat zij zelfs tot 's avonds laat moesten arbeiden Er heerschte werkloosheid; volgens schatting waren er + 60 arbeiders zonder werk

's-Hertogenbosch (B). De toestand voor grondwerkers was volkomen dezelfdf als in de vorige maand, toen er nog al levendigheid heerschte. Vraag noch aanboc van werkkrachten, evenmin als in October. Geen werkloosheid.

Hilversum (B). De buitengewone werkzaamheden (rioleeringswerken) ware! thans afgeloopen, zoodat een 60-tal arbeiders ontslagen werden. Wat het gewom grondwerk betreft, werd het echter door den nieuwen aanbouw drukker, tenge volge waarvan meer werklieden werden aangenomen, al konden ook op verre n; niet alle ontslagenen geplaatst worden. Het aanbod van werkkrachten overtro de vraag en er heerschte werkloosheid, doch de omvang daarvan is moeilijk t< bepalen.

Nijmegen (B). Aardwerkers. De toestand bleef over het geheel vrij normaal al viel er ook een weinig slapte waar te nemen. Vrijwel evenwicht tusschei vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Baggerlieden. Wegens verbod om in de rivier te baggeren, liggen de werk zaamheden thans stil. De meeste arbeiders zoeken ander werk.