fabriek werd de Zaterdags-arbeidsduur verkort, terwijl 2 werklieden, die weigerden een hun voorgelegd contract te teekenen, ontslagen werden. Het aanbod van werkkrachten overtrof de vraag en er heerschte eenige werkloosheid.

Den Helder (B). De toestand bleef dezelfde: geen slapte of werkloosheid en evenwicht tusschen .vraag en aanbod van werkkrachten.

's-Hertogénbosch (B). Er was meer werk dan in de vorige maand, zonder verdere gevolgen. Geen slapte of werkloosheid. Vraag noch aanbod van werkkrachten, evenmin als in October.

Hilversum (B). Van verlevendiging was geen sprake. Integendeel viel er achteruitgang waar te nemen. In een meubelfabriek werd, daar er geen bestellingen inkwamen, de arbeidsduur verkort tot 7'/2 uur per dag. In een fabriek van houtwaren was echter goed werk. Vraag en aanbod van werkkrachten waren met elkander in evenwicht, al kon ook niet gezegd worden, dat werkzoekenden steeds onmiddellijk werk vonden. Er heerschte geen werkloosheid. Wel werden hier en daar werklieden ontslagen, maar daartegenover staat, dat elders weder personeel werd aangenomen.

Kampen (B). Wegens het vergevorderde seizoen hadden meubelmakers het slap, tengevolge waarvan de arbeidsduur werd ingekort. Vraag en aanbod van werkkrachten wogen tegen elkander op. Geen werkloosheid.

Middelburg (Bb). Er kon geregeld gearbeid worden, behalve bij de kleine patroons, die weinig werkzaamheden te verrichten hadden. De arbeidsduur bleef normaal. Vraag en aanbod van werkkrachten waren evenredig en werkloosheid heerschte er niet.

Nijmegen (B). Er ontstond overal groote slapte. Het aanbod van werkkrachten was eer grooter dan kleiner dan de vraag en er heerschte een weinig werkloosheid.

Rotterdam (Mh). De toestand in het meubelmakersbedrijf was beter dan in November van de beide vorige jaren. Er heerschte nog wel geen drukte, maar van slapte kon toch evenmin gesproken worden. Het aanbod van werkkrachten bleef de vraag overtreffen. Werkloosheid heerschte er echter niet meer. De werkloozen vonden in de afgeloopen maand plaatsing.

Het tafelmakersbedrijf ondervond nog steeds slapte, hoewel ook in dit vak de toestand over het geheel iets gunstiger werd. Het aanbod van werkkrachten was grooter dan de vraag. Of er werkloosheid heerschte, is niet bekend.

Schiedam (B). Bedden- en meubelmakers ondervonden geen verlevendiging, doch hadden evenmin over slapte te klagen. Het aanbod van werkkrachten overtrof de vraag. Geen werkloosheid.

Sittard (K F). Er heerschte seizoenslapte, welke tot dusver voor de werklieden geen nadeelige gevolgen had. Het aanbod van werkkrachten overtrof de vraag, doch er heerschte geen werkloosheid.

Beeldhouwers (in hout).

Amsterdam (B). Het blijft slap en het aanbod van werkkrachten overtreft nog steeds de vraag.

Arnhem (B). De toestand bleef normaal. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Dordrecht (B). De toestand bleef stationnair. Er was vraag noch aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Groningen (B). Tengevolge van het seizoen en de heerschende crisis hield de slapte onverminderd aan. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

's-Hertogenbosch (B). Beeldhouwers en ornamentwerkers ondervonden nog al levendigheid. Vraag noch aanbod van werkkrachten, evenmin als in October. Geen werkloosheid.

Rotterdam (Mh). De slapte duurde voort. Het aanbod van werkkrachten was grooter dan de vraag, maar er heerschte geen werkloosheid.

Kistenmakers.

Dordrecht (B). De toestand onderging sedert de vorige maand, toen er over het algemeen slapte heerschte, geen verandering.