Aanbiedingen Plaatsingen

van op

werknemers. Plaatsingen. 100 aanbiedingen.

November 1908 . . 5 328 1 436 26,95

November 1909 . . 5 715 1 860 32,55

Bij een 4-tal beurzen n.1. die te Arnhem, Hilversum, Leiden en Maastricht, was de verhouding in November 1909 ongunstiger, bij alle overige beurzen daarentegen gunstiger dan in dezelfde maand van het vorige jaar.

Alle opgaven werden door de directiën of administratiën wederom welwillend aan het Centraal Bureau voor de Statistiek verstrekt.

Blijkens'mededeeling van B. en W. der gemeente Zwolle is de gemeentelijke arbeidsbeurs aldaar den 13en December in werking getreden. De Kamer van Arbeid voor de confectiebedrijven te 's-Hertogenbosch berichtte dat de gemeentelijke arbeidsbeurs aldaar den len December jl. in werking trad.

De arbeidsbeurs van „de Hanze" te Geertruidenberg is, blijkens mededeeling van haren directeur, den len November jl. voorloopig buiten werking gesteld.

Werkloosheidverzekering.

(Assurance contre le chómage.)

In de aan het slot dezer aflevering geplaatste „Tabellen" zijn opgenomen de opgaven van de gemeentelijke werkloozenfondsen over de maand November 1909. De cijfers van het fonds te Deventer (voor het eerst in het Maandschrift vermeld) betreffen de maanden October en November 1909.

Betreffende het fonds te Amsterdam kan worden medegedeeld, dat het grootste aantal werkloozen, nl. 265, voorkwam in de week van 15—20 November, het kleinste aantal nl. 234, in de week van 1—6 November 1909. De bijslag was bepaald op 75 pCt.

Bij het fonds te Arnhem kwam het grootste aantal werkloozen, dat bijslag ontving, nl. 17 (voor alle vakvereenigingen te zamen), voor op 29 November, het kleinste aantal, n.1. 4, op 2 November. De bijslag was bepaald op 75 pCt.

Te Delft kwam het grootste aantal werkloozen, n.1. 7, voor in de week van 1—5 November, het kleinste aantal, nl. 4, in de week van 15—20 November. De bijslag was bepaald op 100 pCt.

Bij het fonds te Deventer waren op het einde der maand October aangesloten de navolgende vereenigingen: afd. Deventer van den Alg. Ned. Timmerliedenbond, idem van den Alg. Ned. Typografenbond, idem van den Alg. Ned. Metaalbewerkersbond, idem van den Ned. Sigarenmakers- en Tabaksbewerkersbond, het R.K. houtbewerkersgilde „St. Jozeph" (onderafd. van de R.K. werkliedenvereen. „St. Jozeph"), het R.K. Kalk- en Steenbewerkersgilde „St, Lebuinus" en het R.K. Pakhuis- en magazijnbediendengilde „St. Antonius van Padua".

Gedurende de maand November kwam het grootste aantal werkloozen, n.1.8, voor op 13 November, het kleinste aantal, n.1. 2, op 5 November. De bijslag was voor beide maanden bepaald op 100 pCt.

Te Dordrecht kwam het grootste aantal werkloozen, n.1. 15, voor in het tijdvak van 15—20 November, het kleinste aantal, n.1.10, van 22—30 November. De bijslag was bepaald op 75 pCt. Gedurende de maand November zijn tot het fonds toegetreden: de afd. Dordrecht van den Ned. Sigarenmakers- en Tabaksbewerkersbond, de afd. Dordrecht van de R.K. Metaalbewerkersver. „St. Eloy" en de vereeniging van Prot. Chr. fabrieks- en andere arbeiders „Vrede door Recht".

Het grootste aantal werkloozen bij het fonds te Zaandam, n.1. 2, kwam voor in de eerste week van November. De bijslag was bepaald op 100 pCt.

Voor de fondsen te 's-Gravenhage, Groningen, Nijmegen, Utrecht en Vlaardingen was de bijslag voor November bepaald op resp. 75, 100, 100, 60 en 100 pCt. Voor het fonds te Leiden bedroeg de bijslag voor de typografen 100 pCt., voor de overige werklieden 50 pCt. De bijslag voor de fondsen te Haarlem en Hilversum werd voor de maand December bepaald op resp. 100 en 90 pCt. Tot het fonds te Hilversum is in de maand November toegetreden de afd. Hilversum van den Alg. Ned. Bond van meubelmakers, behangers, enz., terwijl de afd. Hilversum van den Chr. Metaalbewerkersbond heeft opgehouden aangesloten te zijn.