Brood- en beschuitbakkerijen. Een weinig slapte werd alleen te Amsterdam waargenomen. Daarentegen heerschte drukte te Schiedam en te Dordrecht in de fabricage van hondenbrood (2 gezellen aangenomen). Overal elders was de stand der werkzaamheden bevredigend.

Het aanbod van werkkrachten overtrof de vraag te Amsterdam, 's-Gravenhage, Rotterdam en Utrecht, terwijl de verhouding omgekeerd was te Haarlem. Gebrek aan jeugdige werkkrachten werd geconstateerd door Haarlem en Rotterdam. Overigens bestond overal evenwicht tusschen vraag en aanbod. Van werkloosheid werd melding gemaakt door Amsterdam (eenige) en Rotterdam (drie vakvereenigingen, respectievelijk met 190, 94 en 60 leden, hadden resp. 0, 1 en 1 werkloos lid in Mei).

Alfen (Vg), Amsterdam (Vg), Arnhem (Vg), Delft (Vg), Dordrecht (Vg), 's-Gravenhage (Vg), Groningen (Vg), Haarlem (Vg), 's-Hertogenbosch (Vg), Leeuwarden (K), Leiden (Vg), Nijmegen (Vg), .Rotterdam (Vg), Schiedam (Vg), Utrecht (Vg).

Banket-, koek- en suikerbakkerijen. Slapte kwam in Mei slechts voor in het banketbakkersbedrijf te Utrecht. Daarentegen viel eenige drukte waar te nemen te Dordrecht in koek- en suikerbakkerijen (seizoen) en in de biscuitfabriek (zeer druk, meer personeel), te Groningen in de koekfabrieken en de dropsfabricage, te Leeuwarden, te Rotterdam in banketbakkerijen, slijterijen (meer personeel, overwerk) en suikerwerkfabrieken (als voren), te Schiedam en te Utrecht in de suikerbakkerijen.

Het aanbod van werkkrachten overtrof de vraag te Amsterdam, te Rotterdam voor de slijterszaken en de suikerwerkfabrieken (voor de laatste echter gebrek aan halfwassen) en te Utrecht, terwijl alleen voor de biscuitfabricage te Dordrecht de verhouding omgekeerd was. Overigens bestond er evenwicht tusschen beide. Zeer geringe werkloosheid kwam nog voor te Amsterdam en te Rotterdam in de slijtersbranche en de suikerwerkfabricage.

Alfen (Vg), Amsterdam (Vg), Arnhem (Vg), Delft (Vg), Dordrecht (Vg), Groningen (Vg), Haarlem (Vg), 's-Hertogenbosch (Vg), Leeuwarden (K), Leiden (Vg), Nijmegen (Vg), Rotterdam (Vg), Schiedam (Vg), Utrecht (Vg).

Beetwortelsuikerfabrieken. Normaal: de gewone seizoenslapte. Geen vraag of aanbod. G. w.

Arnhem (Vg), Bergen op Zoom (KF).

Suikerraffinaderijen. Te Groningen slapte (onvaste prijzen), doch te Amsterdam verlevendiging (overwerk, losse arbeiders aangenomen). Geen werklooze vaklieden, maar wel overtrof te Amsterdam het aanbod van losse werkkrachten de vraag.

Amsterdam (Vg), Groningen (Vg).

Stroopfabricage. Gewoon werk. Vraag en aanbod gelijk. G. w.

Dordrecht (Vg). Groningen (Vg).

Stijfselfabricage. Geregeld werk. Meer aanbod dan vraag. G. w.

Utrecht (Vg).

Cacao- en chocoladefabrieken. Er was druk werk te Groningen (kermis), Helmond (zeer druk) en Rotterdam (overwerk), terwijl in de overige plaatsen de toestand gewoon was (te Amsterdam eenige verlevendiging sedert de vorige maand).

Te Haarlem was het aanbod kleiner, te Amsterdam en Rotterdam daarentegen grooter dan de vraag. Overigens waren beide gelijk. Te Amsterdam kwam nog eenige werkloosheid voor.

Alfen (Vg), Amsterdam (Vg), Dordrecht (Vg), Groningen (Vg), Haarlem (Vg), Helmond (KF), Rotterdam (Vg).

Cichoreibranderijen. Leeuwarden noemde den toestand normaal, doch Groningen bleef klagen over de hooge prijzen der grondstoffen. Vraag en aanbod gelijk. G. w.

Groningen (Vg), Leeuwarden (K).

Koffiebranderijen. Over het algemeen normaal. Groningen bleef echter klagen over de hooge prijzen, die den verkoop belemmeren. Vraag en aanbod gelijk. G.w.

Arnhem (Vg), Groningen (Vg), 's-Hertogenbosch (Vg), Nijmegen (Vg).

Koffieverlezerijen. Eenige verlevendiging. In beide steden werden meer verleessters aangenomen. Te Rotterdam waren vraag en aanbod gelijk, maar te Amsterdam kwam nog eenige werkloosheid voor.

Amsterdam (Vg), Rotterdam (Vg).

Fabricage van verduurzaamde levensmiddelen. De fabrieken van verduurzaamde groenten en vruchten ondervonden over het algemeen de gewone verlevendiging